Milyen szakács vagy? – A szakácsok karakterjellemzése

Paul Sorgule egyik értekezésében jellemezte a szakácsokat a legfőbb tulajdonságaik alapján, kidolgozva azoknak a tíz legjellemzőbb karakterét.

Majd 40 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a vendéglátás területén, így elmondhatjuk róla, hogy egy tapasztalt konyhai veterán, akinek van rálátása a szakma titokzatos világára, arra, hogy mi történik a háttérben.

Paul Sorgule 1950 – ben született, majd 16 éves korában mosogatóként került a vendéglátásba, amely meghatározó volt számára. Több évtizedet töltött el a professzionális konyhák világában, így felbecsülhetetlen tapasztalatokat szerzett ezen a területen. A tudását felhasználva megalkotta a Harvest America Ventures blogot, amelyben a séfélet pszichológiáját kutatja.

1988-ban, az angliai kulináris olimpiai csapat tagjaként, aranyérmet kapott a németországi frankfurti kulináris olimpián. 2001-ben az Amerikai Kulináris Szövetség Sorgule séfet elismerte az év nemzeti kulináris oktatójának. 2008-ban meghívták, hogy menjen a Mirror Lake Inn kulináris csapatához főzni a rangos James Beard házba, New York City-be. A 2007-es, „A szakácsok árnyékában” című könyv és egy regény szerzője. A Paul Smith’s College-ban a kulináris művészetek dékánjaként, valamint a vermonti New England Culinary Institute kulináris oktatási alelnökeként tevékenykedett. Az amerikai szakácsok akadémia tagjává vált.

Nemrég kidolgozott egy tíz karaktertípusból álló listát, amelyekkel jól jellemezhetőek a konyhai dolgozók. Nézzük pontosan melyek ezek. Te vajon melyikbe tartozol?

A “kalóz” típusok

A konyha veteránjai, akik a hegeikkel és meséikkel bizonyítják létjogosultságukat a vendéglátásban. Ők azok, akik számíthatnak arra, hogy kiégnek, és nagy valószínűséggel nem fognak egy helyen sokáig maradni.

A “titokzatos ismeretlen”

Olyan, akiről senki nem tud semmit. De mindenki halott már róla valamit, ismer egy – egy részletet a múltjából. Tartózkodó és csendes, nem sokat árul el magáról, ezért sok “árnyalt” történet lengi be. Azonban jól alkalmazóak, általában nincs velük sok gond, felkészültek és időben elkészülnek.

A “kulináris karrierista”

Nemrégen végezte el a szakmai képzést, vagy épp gyakorlatát végzi valamely oktatási intézményben. Rendkívül akarással és bizonyítási vággyal rendelkezik. Az összes elméleti tudást magába szívta, most igazolni szeretné, hogy helye van a konyhában. Ambiciózus, lelkes, de zöldfülű. Ha nem adja fel korai nagyravágyását, és törekvéseit akkor eljuthatnak a séf pozícióba.

A “megbízható független”

A konyha magányos farkasai, akit nem érdekel, hogy beépüljön egy csapatba, és együttműködjön velük. Azonban mindig tökéletesen elvégzi a feladatát és amit tesz, azt jól csinálja.

A “bosszantó perfekcionisták”

Nagyon jó szakács, viszont kínzóan szőrszálhasogató, és semmit sem bíz a véletlenre. Az a fajta séf, akinél semmi nem csúszhat el. Perfekcionista, gyorsan hozzászokik a kritikához, viszont a tökéletesség vezérli. Mások számára egyfajta normát jelenthet, amihez hasonlíthatja magát.

A “séf kedvence”

Minden csapatban van egy ilyen típus, azonban ez csak átmeneti, és gyakran változik. A “rászoruló” séf bármely pályát választhatja az által, hogy behízeleg egy tekintélyesebb személynél.

A “B – típusú személyiség”

Szilárd, megbízható csapatjátékos, aki anélkül oldja meg a dolgokat, hogy bárkit is lekiabálna. Pontos, megbízható, szorgalmas viszont nem túl ambiciózus.

Aki “dühkezelésre szorul”

Mindenhol találsz legalább egy ilyet. A dühös szakács, aki mindig mindenben a harcot keresi. Felboríthatják a csapat egyensúlyát, mert mások elkerülik inkább a békesség kedvéért.

A “pompomlány”

Mindig mosolygó és megnyerő chef, aki tiszta szívből dolgozik a csapatáért, megbízható, a morál erősítésével hozzájárul a jó teljesítményhez, mindig dicsér, jó és rossz időben is felkészült.

A “mélyen paranoiás”

Az a személy, aki mindennel szemben gyanakvó, egy igazi összeesküvés elmélet szakértő. Ők az örök pesszimisták, akik szerint egy jó nap is csak egy olyan volt, amikor elkerülték a katasztrófát.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr8315467672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása