Paul Sorgule egyik értekezésében jellemezte a szakácsokat a legfőbb tulajdonságaik alapján, kidolgozva azoknak a tíz legjellemzőbb karakterét.
Majd 40 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a vendéglátás területén, így elmondhatjuk róla, hogy egy tapasztalt konyhai veterán, akinek van rálátása a szakma titokzatos világára, arra, hogy mi történik a háttérben.
Paul Sorgule 1950 – ben született, majd 16 éves korában mosogatóként került a vendéglátásba, amely meghatározó volt számára. Több évtizedet töltött el a professzionális konyhák világában, így felbecsülhetetlen tapasztalatokat szerzett ezen a területen. A tudását felhasználva megalkotta a Harvest America Ventures blogot, amelyben a séfélet pszichológiáját kutatja.
1988-ban, az angliai kulináris olimpiai csapat tagjaként, aranyérmet kapott a németországi frankfurti kulináris olimpián. 2001-ben az Amerikai Kulináris Szövetség Sorgule séfet elismerte az év nemzeti kulináris oktatójának. 2008-ban meghívták, hogy menjen a Mirror Lake Inn kulináris csapatához főzni a rangos James Beard házba, New York City-be. A 2007-es, „A szakácsok árnyékában” című könyv és egy regény szerzője. A Paul Smith’s College-ban a kulináris művészetek dékánjaként, valamint a vermonti New England Culinary Institute kulináris oktatási alelnökeként tevékenykedett. Az amerikai szakácsok akadémia tagjává vált.
Nemrég kidolgozott egy tíz karaktertípusból álló listát, amelyekkel jól jellemezhetőek a konyhai dolgozók. Nézzük pontosan melyek ezek. Te vajon melyikbe tartozol?
A “kalóz” típusok
A konyha veteránjai, akik a hegeikkel és meséikkel bizonyítják létjogosultságukat a vendéglátásban. Ők azok, akik számíthatnak arra, hogy kiégnek, és nagy valószínűséggel nem fognak egy helyen sokáig maradni.
A “titokzatos ismeretlen”
Olyan, akiről senki nem tud semmit. De mindenki halott már róla valamit, ismer egy – egy részletet a múltjából. Tartózkodó és csendes, nem sokat árul el magáról, ezért sok “árnyalt” történet lengi be. Azonban jól alkalmazóak, általában nincs velük sok gond, felkészültek és időben elkészülnek.
A “kulináris karrierista”
Nemrégen végezte el a szakmai képzést, vagy épp gyakorlatát végzi valamely oktatási intézményben. Rendkívül akarással és bizonyítási vággyal rendelkezik. Az összes elméleti tudást magába szívta, most igazolni szeretné, hogy helye van a konyhában. Ambiciózus, lelkes, de zöldfülű. Ha nem adja fel korai nagyravágyását, és törekvéseit akkor eljuthatnak a séf pozícióba.
A “megbízható független”
A konyha magányos farkasai, akit nem érdekel, hogy beépüljön egy csapatba, és együttműködjön velük. Azonban mindig tökéletesen elvégzi a feladatát és amit tesz, azt jól csinálja.
A “bosszantó perfekcionisták”
Nagyon jó szakács, viszont kínzóan szőrszálhasogató, és semmit sem bíz a véletlenre. Az a fajta séf, akinél semmi nem csúszhat el. Perfekcionista, gyorsan hozzászokik a kritikához, viszont a tökéletesség vezérli. Mások számára egyfajta normát jelenthet, amihez hasonlíthatja magát.
A “séf kedvence”
Minden csapatban van egy ilyen típus, azonban ez csak átmeneti, és gyakran változik. A “rászoruló” séf bármely pályát választhatja az által, hogy behízeleg egy tekintélyesebb személynél.
A “B – típusú személyiség”
Szilárd, megbízható csapatjátékos, aki anélkül oldja meg a dolgokat, hogy bárkit is lekiabálna. Pontos, megbízható, szorgalmas viszont nem túl ambiciózus.
Aki “dühkezelésre szorul”
Mindenhol találsz legalább egy ilyet. A dühös szakács, aki mindig mindenben a harcot keresi. Felboríthatják a csapat egyensúlyát, mert mások elkerülik inkább a békesség kedvéért.
A “pompomlány”
Mindig mosolygó és megnyerő chef, aki tiszta szívből dolgozik a csapatáért, megbízható, a morál erősítésével hozzájárul a jó teljesítményhez, mindig dicsér, jó és rossz időben is felkészült.
A “mélyen paranoiás”
Az a személy, aki mindennel szemben gyanakvó, egy igazi összeesküvés elmélet szakértő. Ők az örök pesszimisták, akik szerint egy jó nap is csak egy olyan volt, amikor elkerülték a katasztrófát.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.