Amit nem hagyhatsz ki idén!
A legjobb BBQ lelőhelyek Magyarországon 1.

Mi már egy ideje tervezzük, hogy átfogó cikksorozat keretében megmutatjuk az ország legjobb BBQ lelőhelyeit, azonban nem gondoltunk arra, hogy ez az új és fejlődő irányzat ilyen gyorsan és ennyire magas minőségben terjed el kis hazánkban. Ami azért is fontos, mert ez a műfaj a türelemről és a szakértelemről szól, itt nincs helye a mellébeszélésnek, ez kőkemény vadnyugat, amely kegyetlenül őszinte és nem tűri a hibákat. Teljes hittel valljuk, hogy a minőségi vendéglátás ott kezdődik, ahol tisztelettel adóznak az alapanyagnak, a folyamatnak és a vendéglátás művészetének, ezért megmutatjuk, hogy hol találod a legjobb füstön sült ételeket, a legjobb pitmastereket és melyek a legmenőbb helyek ma Magyarországon.

 

BP BARbq

location-alt-512Budapest, VII. Akácfa utca 24.

Képtalálat a következőre: „bp barbq”

Füst, Húsok és Rock n' Roll, ja és tetoválások, valódi BBQ életérzés, egy city - be tömörítve, a legjobbak egy helyen. Serényi Zsolt és Urbán Roland megteremtette az amerikai hangulatot Európa legszebb fővárosának középpontjában.

Kik?

Képtalálat a következőre: „people icon”Serényi Zsolt (séf, tulajdonos), Urbán Roland (bártender, tulajdonos)

Serényi Zsolt, akinek neve sok mindenkinek ismerős lehet, a Tetovált Séf, aki elhozta és megismertette velünk gyakorlatilag a BBQ fogalmát. A TV Paprika barátságos séfje, aki számos sikeres könyv szerzője is, aki Urbán Roland bártenderrel összehangolódva teremtették meg Budapest közepén az egyik legjobb "füstös" helyet. A BpBARbq a nevében hordozza mondandóját, avagy itt a lényeg két dolgon van a hosszú ideig, lassan sült, fatüzelésű szmókerben készült húsokon, amelyeket próbálnak street food jelleggel tálalni és az italokon, amelyeket szakavatott kezek tesznek le az asztalra. De mi is a siker titka? A szenvedély, amelyet már megismerhettünk a Tetovált Séf műsoraiból, aki mindig hitelesen mutatta meg a főzés valódi arcát.

Serényi Zsolt és Urbán Roland a BP BARbq tulajdonosai
"2016 őszén nyitottuk éttermünket Budapest VII. kerületének vigalmi negyedében. Elsőként kínálunk ételeket egy bbq technológiára és utcai ételre, melyet különleges fúziójára épített. 
Húsaink egyedülálló módon, az étterem látványkonyhájával állított, faszénnel fűtött, BBQ PIT BOX segítségével készült. Italkínálatunkkal könnyűszerrel vesszük fel a versenyt a város legjobb bárjaival. Vendégeink fesztelen hangulatban és egyszerű környezetben élvezhetik a szokatlanul izgalmas gasztronómiai kalandot."
BpBARbq
 

Mit?

Hogy mit is lehet enni és inni a Bp BARbq - ban? Mindent, amit a BBQ vonal megenged, amelyet a szmókerben meg lehet sütni és az ország egyik kedvenc séfe megkomponál. Van itt csirke, marha, pulyka, és minőségi koktélok és italok minden mennyiségben és minőségben, mely Urbán Roland bártender és tulajdonos szakmai keze munkáját dicséri, és jól illeszkednek a hely profiljába. A fő szempont, hogy a Texasból elindult BBQ vonalat úgy bemutatni itthon, hogy az megfeleljen a magyar közízlésnek és könnyen, gyorsan fogyasztható legyen.

Dining-512 Burgerek, Húzott sertéshús, BBQ Reueben Sandwich, Klasszik BBQ szegy és oldalas és koktélok

home2-512facebook-logo_318-49940

Bp BARbq fényképe.


Tekergő Étterem és Motel

location-alt-512Velence, Sukorói út 1.

Tekergő Restaurant & Motel fényképe.

Patent Gasztrobár

location-alt-512Székesfehérvár, Kossuth u. 1.

Patent Gasztrobár fényképe.

Turanitz Gergő és Turanitz Kata szerény képviselői a BBQ versenyvilágnak, amely mellett a hétköznapokban is világbajnok ízekkel és tányérokkal robbantanak. Nincs kérdés, ha Fehérváron, vagy Velencében füst illata száll a levegőben biztosak lehetünk benne, hogy valami finomság készül.

Kik?

Képtalálat a következőre: „people icon”Turanitz Gergely, Turanitz Kata

Testvérpár, akik hobbiból ugrottak bele a BBQ elképesztő világába és hihetetlen gyorsasággal érték el sikereiket. 2016 - ban kóstolta először az Őrház Chill and BBQ - ban Gergő, aki a KGB (Katka Gergő BBQ) szakmai team alapító tagja lett. Annyira megtetszett számára ez a vonal, hogy még az év decemberében meg is vették az első pit box L szmókerüket, és belevágtak a közepébe.

KGB fényképe.

A KGB sikerei azóta töretlenek, amelyek közül 2017. jelentős év volt, hiszen ekkor nyerték meg az I. Tállya BBQ versenyt.  Azóta három idegenbeli mérkőzésük volt, kettő Ausztriában (egy befagyott tavon, egy pedig Wells - ben), illetve Angliában. Négyen alkotják a verseny csapatot (Gergő, Kata, Andris és Zoli) jó barátok, de csak a Turanitz testvérek foglalkoznak vendéglátással, amely során gyakran rendeznek BBQ vacsorákat a Tekergő Étteremben és Motelben, illetve a Patent Gasztrobárban. Sikerük titka egyszerűm szívvel és lélekkel csinálni mindent, valamiért jó érzékkel nyúlnak a BBQ ízvilágához, amelyet saját ötletekkel dobnak fel.

Patent Gasztrobár fényképe.

Mit?

A Patent Gasztrobár és a Tekergő Étterem és Motel más profillal rendelkezik, de mindkettőben fontos a szív és a lélek. Az előző egy fiatalos és lendületes hely, ahol a dinamikus ízvilágot, amelyet az ázsiai vonal biztosít, a lassú tűzön sült (a hús jellegétől függően 10 - 14 óra) húsok belassító aromái váltanak fel.  A Patent Gasztrobár Székesfehérvár központjában található, amely kellemes pihenőhely lehet egy városnézés után, vagy közben. Kínálatukban megtalálhatóak a Pho -k, amelyek vietnámi levesek, a Pad Thaiok, vagy rizstészták és a perfekt hamburgerek. A BBQ estékről és rendezvényekről érdemes Facebook oldalukról tájékozódni.

Dining-512 Burgerek, Pulled Pork Burger, Tipsy Texan, Sült Kolbász és ha van Velős Csont (plusz lime)

home2-512facebook-logo_318-49940

Patent Gasztrobár fényképe.

A BBQ technika: lassú tűzön, hagyományosan 110-120°C tartományban, de mindenképpen 150C-on belül, fatüzeléssel vagy természetes faszénnel képzett indirekt hőn, hosszan elkészített hús.

Tekergő Étterem és Motel Budapestről a Balaton felé tartva, az M7 - es autópálya mellett található, amely apáról - fiúra öröklődve folyamatosan felfrissülve várja az utazókat, akik a Velencei - tó látványa mellett az ország legjobb Autópálya - menti Hamburgerét is megkóstolhatják. A KGB ifjonc lelkületű csapata itt is tart alkalmanként BBQ esteket, amely során megkóstolhatjuk a díjnyertes húsokat.

home2-512facebook-logo_318-49940


Őrház Chill & BBQ

location-alt-512Tahitótfalú, Kemping utca 1.

Őrház Chill & BBQ fényképe.

A "Chill" - nek a jelentése itthon nem meghatározott, de mindenképp a laza és nyugalommal teljessel lehet azonosítani, amely jól jellemzi az ország talán legelső autentikus barbecue éttermét, amelyet Csikhelyi Béla és Jankovics Zoltán vezet, aki az ország legtapasztaltabb pitmastere. Az Őrház ma is azt adja mint egykor, original BBQ életérzést és ízeket.

DSC01629_1

Kik?

Képtalálat a következőre: „people icon”Csikhelyi Béla, Jankovics Zoltán

A Csikhelyi Béla és Jankovics Zoltán tulajdonosok által vezetett  Őrház 2013-ban nyitott Tahitótfaluban, egy Duna-parton megmaradt, régi, omladozó, apró fatelepi őrházat felújítva, átalakítva, innen a név is. Később 2014 - ben profiljukat kibővítették szmókerben sütött barbecue húsokkal. Ez év telén költöztek át a mostani állomáshelyükre, szinte a település közepén fekvő, régi kempinget kibérelve. 2015 késő nyarán elkészült a már saját terveik alapján megépített, 7 mm falvastagságú, acél reverse-flow szmókerük, amely jelenleg is üzemel.

"A barbecue nem egy rohanásról és kapkodásról szóló műfaj, így a hatalmas kerthelyiségünkben, a Duna-parti árnyas fák alatt, a zöld környezetben vendégeink is kicsit lejjebb vehetik a fordulatszámot. Azt szeretnénk, ha nem egy étkezési megálló lennénk, hanem kikapcsolódni, ellazulni járjanak hozzánk az emberek.
Ezt szolgálják a szombat esti élőkoncertek, dj -szettek, vetítések is. Télen is nyitva vagyunk a fűtött főépületben, nagyobb csoportoknak külön is sütünk."
Őrház Chill & BBQ

Őrház Chill & BBQ fényképe.

Mit?

Az első "vendéglátó egység" lettek a hazai "BBQ-forradalomban", akik autentikusnak tekinthető, fatüzeléses bbq - húsokat kínáltak a nagyközönség számára is hozzáférhetően. Általában heti háromszor, négyszer sütnek az első sütésük óta,  amivel feltehetően a legtöbb sütés van mögöttük Magyarországon.

DSC01736-1

Mivel a minél több sütést tekintik a fejlődés legfőbb kulcsának, az Őrház Chill & BBQ pitmaster-e, Jankovics Zoltán a hazai bbq-mezőny egyik legtapasztaltabb és leggyakorlottabb alakja, munkájával sok fiatalt inspirált időközben. A 2018-as Dining Guide a Top 5 vidéki streetfood hely közé sorolta az Őrház Chill & BBQ-t. Itt minden csak a húsokról és a minőségről szól, amelyet klasszikus BBQ arculattal kínálnak. Nagy kedvenc a vendégeik körében a göngyölt, kötözött malacfejhúsok, ez teljes egészében saját fejlesztés, közepében egy szelet duroc papszelettel.

"A marhaszegyünk viszonylag híresnek mondható, ausztrál vagy USA import szegyeket sütünk. A saját rub-unkat kb. 3 évnyi folyamatos sütés mellett dolgoztuk ki folyamatosan próbálgatva, finomítva.
Tavaly értünk oda, hogy pontosan lekottáztuk, írásba foglaltuk. Fixen ugyanaz történik a szegyeinkkel minden sütéskor, ugyanoda kerülnek a rácson, ugyanazt kapják, ugyanúgy készülnek, mert egy bbq-bár többek között attól bbq-bár, hogy képes sztenderdeket nyújtani, azaz hozni mindig közel ugyanazt az ízvilágot, ugyanazt a minőséget."
Őrház Chill & BBQ

DSC01696-1

BBQ göngyölt fejhús, papszelettel töltve
"Jellemzően import marha- és fajtatiszta duroc sertéshúsokkal dolgozunk klasszikus bbq-bár formában, pultrendszerben. A bbq mellett egy egyszerű, de válogatott alapanyagokat használó konyhát is viszünk Balásfalvi Gábor konyhafőnök vezetésével. 
A bbq nem az improvizáció műfaja, egyszerre csak egy dolgon érdemes változtatni, azt többször próbálni, mert csak így lehet tapasztalatot szerezni egy-egy apró lépés, változtatás hozadékáról. Közben sütni is megtanul az ember, legalábbis a saját szmókerével, mert ehhez sokat kell sütni.
Ezzel szemben a hazai bbq-ban azt látni, hogy a többség itt mindent készen akar megkapni, rub-receptet, mikor kell csomagolni, meddig pihentetni, miközben Aaron Franklin (Franklin BBQ, Texas) azt mondja például, hogy aki sütésre adja a fejét, annak a saját útját kell keresni, a saját sütését kell felépíteni.

DSC01917-1

"Ugyanis a barbecue-ban másolni szinte lehetetlenség, annyira sok összetevője van a végeredménynek, amit képtelenség hiánytalanul reprodukálni más sütési körülmények között.
Az Őrház több év alatt építette fel a saját sütését, van kidolgozott sütési protokollja úgymond, beleértve a húsalapanyagot, a fát, a használt fűszerek grammra meghatározott arányait, a hőtartományokat, a húsok elhelyezését, de még a csomagolás hajtogatásának egységes formáját is. Ez a tudatosság határozza meg a szegyünk minőségét."

Őrház Chill & BBQ

Dining-512 Klasszikus BBQ fogások

facebook-logo_318-49940

DSC01868-1


Céltorony Grill & BBQ

location-alt-512Budapest, Meder u. 2.

Céltorony Grill & BBQ fényképe.

Hol is lehetne megvalósítani a barbecue 12 pontját, ha nem Budapest egy nyugalmas szegletében, a Duna elképesztő szépségének évszakonként változó kontrasztjának ihletésében, ahol Stoller Márton, a Céltorony ikonikus alakja teremt új és változatos BBQ ételeket.

Kik?

Képtalálat a következőre: „people icon”Stoller Márton

_MG_1859

"Nem akarok nagy szavakat használni, de kicsit olyan ez, mint a festőknél lehet: ott vannak a színek a palettán, aztán elkezdenek összerakni belőle valamit, és összeáll a kép."
Stoller Márton, a Nők Lapja cikkéből (NLCAFÉ)

Már a név is utal arra, hogy ez a hely nem csak egy sima étterem, itt minden a vízi sportokról és a BBQ - ról szól. De milyen dizájnt is teremtethetnénk meg a Duna parton, ahol azért a víz az úr. Stoller Márton sem született vendéglátós, ezért nem is igazán ragaszkodik a megszokott dolgokhoz. Az NLCAFÉ kiváló cikkében mesél Önmagáról és fanatizmusáról, amelyet a BBQ számos területén él ki. A Céltorony az a hely, ahol a "vissza a természethez" tényleg megvalósul.

_MG_8920

A fa nem csak az ételben, de az egész környezetben megjelenik, amelyhez társul a Duna part lenyűgöző látványa, és maga a folyó (nem) mindig nyugodt látványa. A Népszigettel szemben egy békés sarokban található hely bár kiesik a belváros nyüzsgéséből, mégis közel van a városhoz, így aki nem akar órákat autózni, mégis vágyik a jó levegőre és a madarak csiripelésére itt biztos megtalálja amit keres. Állatbarát helyként, miként a tulajdonos is nagy kutyabarát, itt kutyasétáltatás közben is megpihenhetünk.

"Létrehoztunk egy teret. Leülsz és megnyugszol. Reccsen a fa, vitorla csattogása hallatszik a teraszról, a pultnál is fára könyökölsz, deszkapriccsen ülsz, a mentőöved karnyújtásnyira és bármelyik sarokba is vet az élet, evezőt mindenhol ragadhatsz.
Sokat szolgált hajók hátán gőzöl vacsorád, habzik söröd, fröccsöd. Egy nagy bárka ez, ahol ünnepelheted a születésnapod, lazíthatsz az árnyas-napos / fedett-fűthető teraszon, építheted a csapatod, átvészelheted a mindennapok özönét, együtt, önfeledten. Barátunk még a négylábúd is."
Céltorony weboldal
_MG_5338 (1)
Stoller Márton BBQ és Grill fanatikus és kutyája.

Mit?

Mindent, ami a fa természetes hőjén és füstjén megsül, legyen az Big Green Egg, Grill, Tandori, a lényeg a minőségi alapanyagok és a finom ízek, amelyekért bármire képesek. Szeretnek vendégül látni.

"Talán úgy lehetne a legjobban megfogalmazni, hogy ez nem vendéglátózás, hanem vendéglátás, ahol élményt akarok adni."
Stoller Márton, a Nők Lapja cikkéből (NLCAFÉ)

ct_kajak26648

Friss, minőségi alapanyagot válogatnak a gazdáktól, amikbe maguk is szívesen beleharapnának. Gyakran készítünk szezonális ételeket. Friss fűszerekkel, szakértelemmel ízesítenek. Rajonganak a grillért. Főként Big Green Eggben sütnek, mert  ebbe grill- és BBQ ételeket egyaránt el tudnak készíteni faszénparázs fölött: steaket, hamburgert, kolbászt, kukoricát illetve oldalast, halat, csirkét vagy éppen marha szegyet. Tandoori amfóránkban nyárson sül a pácolt hús.

Logo Black

"Hangszereik közös megszólaltatásával" adnak változatos élményt. Bükkfaparázson füstölt padlizsánt krémesítenek, BBQ tépett húst (pulled pork) töltenek szendvicsbe, visszahozzák gyermekkorunk “katonázós”, falatkázós élményeit, amelyet mindenki imád. Vaskos szendvicseket vasalnak.

_MG_3230

Nagyobb társaság számára pedig rendelésre is elkészítenek bármilyen grillételt. A jó ételhez pedig minőségi italok járnak, ezért a kínálatból nem hiányozhatnak a jó kézműves sörök és a természetes borok, mellé pedig a kiváló magyar pálinkák. Szörpjeik pedig csak és kizárólag gyümölcsből készülnek. A kávé itt is kihagyhatatlan.

Dining-512 pulled pork, steak, kolbász, szegy, csirke, és minden, ami megsül a tandoriban és a grillen

home2-512facebook-logo_318-49940

_MG_8967


Nem szeretnénk itt lezárni, mert ahogy a bevezetőben is írtuk annyi jó hely és még jobb BBQ - van az országban, ezért a második részben elhozzuk az országból a legjobbakat ismét, a következő részben a Déli Part BBQ, a Zuzmó Gerilla BBQ Co., a Mag Kert és a Konyha 2.0 / Repeta ételbár kap helyet. Ha ismertek olyan helyet, amely érdemes szóljatok és mi rögtön bemutatjuk, aki most nem kapott helyett, lesz még alkalma bemutatkozni nálunk. Köszönjük.


Forrás

BpBARbq

KGB

Patent Gasztrobár

Tekergő Étterem és Motel

Őrház Chill & BBQ

Céltorony Grill & BBQ


2018.07.15.

home2-512facebook-logo_318-49940
cropped-20180514_111612_00017200815012124028642.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr9114114293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása