Gasztrosokkoló: Salt Bae, és ami mögötte van

Van ember még a földön, aki ne ismerné a fapofával, izomból sót szóró, néha robotként vagdalkozó napszemüveges Johnny Depp imitátort, akinek videóit milliók követik az Instagramon, a Facebookon és az egész interneten? Ha van, ha nem,  bemutatjuk. Ő nem más, mint a híres, hírhedt török séf, Nusret Gökçe. Ha energiája egy részét a fejlődésre, és nem a meggazdagodásra és csillogásra pazarolná, akkor talán az étterme, a Nusr – et most nem kerülne folyamatosan a kritikusok kereszttűzébe.

bae

Hentesünk, aki jellegzetes izmozós sószórásával hirtelen az internetes mém világ sztárjává vált, az általa készített 36 másodperces videó  pillanatok alatt vírusként söpört végig a neten. Ebben elfuserált Dávid szoborként, ősi ösztönöket felkavarva szórja szanaszét a sót. A háló népe gyorsan el is nevezte Salt Bae – nek, utalva kissé visszatetsző, már – már nevetséges felsőtestére, a hattyút formázó karmozdulatára, és lényegében a tevékenységére, melyet oly áldásosan végez ma már, mint egy szent, akinek érintésére hívők ezrei állnak sorba, hogy egy pillanatra megérinthessék őt. Mozdulatát, melyet érdemes tanulmányozás céljává tenni, amit még Jamie Oliver is megírigyelne, hiszen a magasról fűszerezés technikáját egykor, mint pucér szakács (Naked Chef),  elég sokszor gyakorolta.

Salt Bae fényképe.

A híres angol sztárszakács, a magasról sózást nem mint mémet, hanem inkább gyakorlatias mozdulatot terjesztett el, ha kellett, ha nem, de bárki bármit is mondjon működött ez a technika. Azonban Gökçe újfajta, már – már giccses mozdulatsorát, melynek szereplőit, az alapanyagokat is sajnálja a videót szemlélő, érdemes kicsit analizálni. Emberünk, fehér V – nyakú pólóban feszít a képeken, amelybe belepréseli már – már kínosan szikár, de jól láthatóan alakított felsőtestét, miközben minden érzelmet és gesztikulációt hanyagoló arcát jól takarja kerek, kissé a hippi világot leképező napszemüvegével, valamint kecskeszakálával. Ezekkel új divatirányzatot teremtve meg. Jól megkreált, kissé vagdalkozva alakítja a szebb napokat is látott húsokat, amelyeket később a világhírűvé vált mozdulataival fűszerez meg. Kezeit madár alakzatúra formálva, a sót a kezébe véve, megveregetve azt, egy laza mozdulattal dobja a húsra, bár az nem derül ki, hogy ez mennyire precízen érkezik is meg a kijelölt célpontra. Emellett pedig az is problémás, hogy mennyire étvágygerjesztő is egy ember kezén végig  szaladó, a fekete szőrszálakban meg – meg akadó sószemek látványa? És láss csodát, az internet mire nem képes, ezzel nem akármilyen őrületet indítva el a világban. A sztársághoz vezető út egyik fontos állomása volt, hogy pl. Danny Welbeck az arsenal focicsapat sztárja is imitálta Őt gólörömében.

Salt Bae munkában. (Forrás: itt)

Gökçe már híressé vált mozdulatsora előtt ismert séf volt, 2010 – ban megnyitotta első steak éttermét Isztambulban Nusr – Et néven, amely törökül húst jelent. Később hírnevének köszönhetően kibővítette és egy egész hálozatot teremtett meg, van étterme az Egyesült Arab Emírségekben (Dubai, Abu Dzabi), Katarban (Doha), és az USA – ban  (New York, Miami), és továbbiakat tervez Angliában is. De felmerül a kérdés, hogy mennyire jó, ha valaki sztárrá lesz ebben a szakmában és éttermeit nem az ételeiért, hanem a hírnévért keresik fel? Ahogy helyeinek ára is mutatja, nem a vékony pénzctárcájú embereknek lett kitalálva. És, ahogy az lenni szokott előbb, vagy utóbb kiderül a turpisság, és jönnek a kritikák, ha valami csak műanyag. A Fine Dining Lovers cikke szerint a GQ – ban publikáló Joshua David Stein, a Food & Beers szakácskönyv szerzője, és ételkritikusa sem volt megelégedve.  Kritikusként olyan nagy újságoknak írt már cikket, mint a The Guardian, vagy a The New York Times. Joshua kiváltképp el volt képedve a minőségtől, leírása szerint a hosszú várakozási időt szörnyű koktélokkal, és rosszul kezelt marhahússal váltották ki.

“Néhány koktél nem szörnyű. Régimódiak csak, de finomak. De egyesek sokkolóan rosszak. Az egykori Negroni valamiféle ragyogó rubin szirup, amelyet egy fehér füsttel teli dekanter alján hoztak. Korábban infúziók voltak – általában lucfenyő vagy valami szar -, de úgy tűnik, hogy ez a füst egy égő gumiabroncsból származik.”

Joshua leírja, hogy többen, akik mellettük ülnek, mint a szardíniák, elmondták, hogy mindannyian csak azért jöttek el, mert látták Salt Bae – t az Instagramon. Egyikük konkrétan ki is fejti, hogy mennyire nevetséges, hogy csak emiatt ülnek be egy étterembe. Meglepődve fogadják a hírt, miszerint ebben az étteremben nem szolgálnak fel csapvízet, és szerinte ez az egyik legerősebb szempont, amely jól jellemzi a hely és annak tulajdonosának szemléletét. A Nusr – Et még a New Yorki viszonyokhoz képest is drága, egy saláta 25 dollár, egy normál steak 70 dollár körül van, míg egy Wagyu Tomahawk steak 275 dollárt kostál, azért ez 70 ezer forintjával kicsit brutál. Ami jól mutatja a viszonyokat, hogy a legdrágább Steakhouse – ban is megúszhatjuk a falatozást 100 – 150 dollár körül. Azért a problémára igen csak jól rámutat kritikusunk, ha már 275 dollárt fizet egy steakért, miért elvárás, hogy egy pohár vízért is fizessen?

Salt Bae fényképe.

Joshua jól jellemzi a helyet, de a legtrancendensebb pillanatnak azt tartotta mikor Őfelsége, Salt Bae megérkezik a tettek mezejére. Százezerszer begyakorolt tevékenységével megáldja az ételt, amely azért hagy kívánni valót maga után. Az előételként kínált tatár túl van vágva, a drága steak túl van sütve és ízetlen. A hamburger túlkészült, így értékelhetetlen. A koktélok borzasztóak, és egy pohár víz 9 dollár, ami vicc. Durva az a világ, ahol a Facebook mémek olyan sztárrá lesznek, akiknek az éttermük, csak azért maradhat fenn, mert a szociális média függők több ezer dollárt injektálnak egy minősíthetetlen és kritikán aluli teljesítménybe. Régen a séfeket tudásukért és az ételeikért tisztelték, azért jártak az emberek étterembe mert olyan fogásokat kaptak, amit otthon nem tudtak elkészíteni, és ez lenyűgözte őket. Könyörgöm a fiatal séfekhez, és mindenkihez, hogy ne emberünkről vegyen példát, hanem az olyan nagyságokról, mint a Bocuse család, vagy Renée Redzepi, de sorolhatnám még a séfeket.

Az Eater magazin kritikusa is meglátogatta a Nusr – Et – et, és Ő sem tért jobb élményekkel haza, szerinte is a Steak gumiszerű és ehetetlen, azért pedig, hogy lássuk élőben a Johnny Deep imitátor sószórót nem kell 500 dollárt otthagynunk egy vállalhatatlan vacsoráért.

Forrás:

Fine Dining Lovers

GQ

Eater New York

A képek hivatkozásai elérhetők a képre kattintva!

2018.01.29.

By Északtour And Gasztroworld

FB-f-Logo__blue_50

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr5713631594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csíkosmami 2018.02.06. 00:58:55

Johnny Deep, Salt Bean, keresztüz, áltaál ... Ráfér a cikkre egy kis helyesírásellenőrzés.

Tamás Gergely 2018.02.06. 11:16:06

Kedves Csíkosmami, persze ha az ember egy ilyen hosszú cikket ír, ejt híbákat, amelyeket huszadik átolvasásra sem fog észrevenni. Elnézést kérünk, és amit észreveszünk javítjuk.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása