Egy alapanyag születése: A gönci barack virágzása

Boldogkőváralján jártunk, ahol ebben az évszakban a tavasz kiszínezi a tájat, virágba borulnak a fák. Egy különleges piknik alkalmával betekinthettünk, hogy, hol is kezdődik egy eredet védett és különleges termék.

“Szódával jobb, mint a whisky, teába jobb, mint a rum”

BESTILLO
Czakó Mónika, a Bestillo Pálinka tulajdonosa

Boldogkőváralján mindig otthon érezzük magunkat, a hely és a település szellemisége, valamint a táj gyönyörű mediterrán hangulata leveszi az embert a lábáról és akarva akaratlanul enged a csábításnak, hogy kicsit kikapcsolódjon a városi forgatagból. Az sem utolsó, ha ezek mellé még a régió legjobb ízei is párosulnak, így az ember azt gondolja, hogy igen, ez a paradicsom. A tavasz a spirituális megújulás, az élet újra éledésének időszaka. Ilyenkor a természet újra felkészül a következő előtte álló évre, amikor is a fák, a növények virágba borulnak és elkezdik a gyümölcs érlelésének folytonos körforgását. A pálinka készítés is egy olyan folyamat, ahol az ember viszonyul a természet eseményeihez, megpróbálja a lehető legjobbat kihozni belőle türelemmel és alkotó munkával, de befolyásolni csak kis mértékben tudja, a végeredmény és a minőség attól függ, hogy a környezet mennyire volt kegyes a művészhez.

Észak-Magyarország kevésbé ismert csücskében található hazánk egyik legszebb települése, Boldogkőváralja. A Boldogkői vár, az alatta elterülő békés táj, a Zemplén lankái és az Abaúj mezőségei adják tipikus, kissé mediterránumra emlékeztető légkörét.

A várból körbetekintve apró barackfák állnak büszkén, sorokba rendezve, mint néma kopjafák, amelyek mind azt juttatják eszünkbe, milyen gazdag vidék volt ez egykoron és tudjuk mai is az. Itt, ebben a történelmi emlékekben gazdag helyen az emberek olyan vendégszeretettel fogadják az ide érkező utazót, mint talán sehol máshol. A virágzó barackfák között, jó emberekkel beszélgetve időtlennek érezzük a teret, amely egybeolvad a vidék fenséges aromáival, ahol úgy érezzük, maradni akarok, még tovább. A barack virágai, mint pöttöm pihék az éppen zöldülő tájban, mintha egy festő aprólékos munkával pontozta volna tele a vásznat, ebben a csodás környezetben találkoznak az alkotás vágyában égő termelők és fogyasztók. Sajnos társadalmuk ma már a legtöbb esetben nem a lassulás folyamatáról szól, azonban ez a környezet megadja a lehetőséget arra, hogy kicsit megálljunk, és megízleljük a régió termékeit.

Nem is lehetne jobb hely egy remek piknikre, mint egy virágzó barackfás, ahol halk zeneszó mellett kóstolhattuk meg a Bestilloremek pálinkáit és a Mádi Sajt legjobb termékeit, amelyek mellett természetesen házi sütemények is bővítették a kínálatot.

A Gönci Barack hírnevét a belőle főzött pálinka hozta meg, amely mára hungarikum lett, és erre a környéken mindenki büszke. A vigasság helyszíne a Bestillo Pálinkaház, ahol betekinthetünk a pálinkafőzés rejtelmeibe, élvezhetjük annak gyümölcsét és persze egy jót is bulizhatunk a rendezvény során. A Bestillonál ötvözik a helyi hagyományokat és a modern technikát, amely során olyan párlatok születnek, amelyek megállják a helyüket bárhol a világon. A pálinkafőzés során nagyon fontos a szakértelem, a gyökerek és persze a teljes elköteleződés, ami az itt készült pálinkákon kiválóan érződik. Boldogkőváralja varázslatos településének határában, a Boldogkői vár tövében, a gyönyörű Abaúji tájba illeszkedik bele a Bestillo manufaktúra. Olyan táj ez, ahol a gyümölcstermesztésnek és a mezőgazdaságnak már sok éves története van, ahol a pálinkakészítésnek régi hagyományai vannak. Ezen a történelmi vidéken kezdték el a munkát Czakó Mónika és férje Czakó Gábor, a Bestillo tulajdonosai, akikről elmondható, hogy tényleg az életük ez a munka, hiszen reggeltől estig a pálinka bűvöletében élnek, és persze dolgoznak. Részt vesznek minden munkafolyamatban, bevallásuk szerint ezt másképp nem is lehet csinálni, hiszen csak akkor tudnak igazán kiemelkedőt alkotni, ha az ember odateszi magát.

“Mindig találhatunk okot arra, hogy figyelmesek legyünk.”


Boldogkőváralja a Központi-Zemplén elnevezésű kistájon található, amelynek tájképét már messziről befolyásolja a vár erőtől duzzadó és tekintélyt parancsoló látványa.

A cég és a tulajdonosok szemlélete meghatározza a terméket, és ezért is sikerül évről évre elvarázsolni a pálinka kedvelőket. Számukra fontos, hogy értéket teremtsenek a piacon, a régióban, hiszen az általuk végzett tevékenység nem csak őket, de a környezetüket is prezentálja. A cél itt jóval több, mint csak jó pálinkát főzni, hiszen a magas minőségi elvárások mellett, ma már hivatásuknak érzik, hogy ezt a régiót és annak hagyományait, értékeit megmutassák a világnak, amihez jó lehetőséget ad a térség legfontosabb terméke a Gönci Barack. A legismertebb termékük az eredet védett Gönci Barackpálinka, amely a földrajzi oltalom alatt álló azonos nevű gyümölcsből készül. A Bestillonál a minőségre nagy hangsúlyt fektetnek, amelynek alapfeltétele a munka és a lehető legjobb szakértelem. És igazán jó pálinkát csak úgy lehet készíteni, ha az ember minden egyes gyümölcs eredettörténetét ismeri és felügyeli.

“Ötvözni a tradíciókat és a legmodernebb technikákat.”

Számukra nagyon fontos, hogy megismerhessük, hogy honnan is származik egy – egy termék, étel, ez a piknik remek lehetőséget nyújtott arra, hogy megismerkedjünk híres pálinka alapanyagával, az eredet védett gönci barackot adó gyümölcsfákkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr1314755297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása