Nyolc gyümölcs, amely sokak számára ismeretlen lehet.

A világunkban számtalan gyümölcsfajta létezik, amelynek felhasználása számtalan. Több, mint 7000 almafajt, illetve több, mint 1000 banánfajt termesztünk, azonban a legtöbb esetben csak a legismertebb fajták kerülnek fogyasztásra.

Buddha keze citrom

Cikkünkben nyolc olyan gyümölcsöt szeretnénk bemutatni, amelyekről sokan talán még nem is hallottak. Legyünk kíváncsiak és tárjuk ki a gasztronómia lehetőségeit ezekkel a csodálatos alapanyagokkal.

Kék Banán

Musa acuminata × balbisiana

Akék javai banán fiatalon kék, majd fokozatosan elsárguló héjjal, és fehér hússal rendelkezik. A A kék Java banán a magot tartalmazó Musa balbisiana és a Musa acuminata triploid (ABB) hibridje. Hawaii – on “Ice Cream Banana“, hiszen húsának jégkrémre emlékeztető állagával, és vaníliás ízjegyeivel rendkívül finom. Sokan a vanília pudinghoz, vagy a vanília fagylalthoz hasonlítják az ízvilágát. Remekül grillezhető, de desszertekhez is kiválóan alkalmas lehet.

Mit készítsünk belőle?

Flambírozott banános Panna Cotta


Egy finom reggelit. Zabkása, banán, görög joghurt


Buddha Keze Citrom

Citrus medica var. sarcodactylis

Ez a fura gyümölcs a Távol – Keletről származik, nevét a Buddhizmusban Buddha ábrázolásokon látható kéztartásról kapta. Vagy Észak – Kelet Indiából, vagy Kínából származik, ahonnan a legtöbb háziasított citromféle ered. Ázsiában számos felhasználási területe létezik, azonban ez a gyümölcs nem használható úgy, mint az itthon alkalmazott citrom, hiszen ennek nincs leve amelyet kifacsarhatunk. Kiváló formájáért, és aromáiért sokra tartják, Kínában, Japánban parfümként is alkalmazzák. Egészben, vagy darabolva használható, édességekben cukrozva, desszertekbe, sós ételekbe, vagy italokba aromaként, fűszerként adják.

Mit készítsünk el vele?

Egy ihlet a The Greenhouse Mayfair konyhájából! Libamáj pástétom!

Libamáj, szarvasgomba, Buddha keze citrom, ecet
Alex Dilling
The Greenhouse Mayfair, London

Esetleg egy koktél thai bazsalikommal!


Fekete Datolyaszilva

Diospyros nigra

Az angol nevét nem véletlenül kapta, hiszen a fekete datolyaszilvát “csokoládé puding gyümölcsnek (chocolate pudding fruit)”, vagy “fekete zapota – nak (black sapota)” is hívják mély sötét húsának aromái és ízvilága miatt. Őshazája Dél – és Közép – Amerika, ahol ezek a gyümölcsök fái 25 méter magasra is megnőhetnek, gyümölcsei paradicsom szerűek. Négyszer annyi C – vitamint tartalmaz, mint pl. a narancs. Főleg Mexikóban, a Dominikai Köztársaságban, Kubában és Guatemalában népszerű. Jellegzetessége, hogy a csokoládéhoz hasonlít, azonban annál sokkal kevesebb kalóriával rendelkezik (45/100 g). Tökéletes mousse – hoz, turmixhoz, vagy tortákhoz. A csokoládé pótlására tökéletesen alkalmas.

Mit készíthetünk belőle?

Egy csodás Brownie?

Vagy egy csodás Mousse?


Kanisztel, vagy Tojásfa gyümölcse

Pouteria campechiana

Atojásfa, kanisztel vagy sárgaszapota, a szapotafafélék családjába tartozó örökzöld fa, amely 10 – 12 méter magasra nő meg. Mexikó déli részén, Belize – ben, Guatemalában és El Salvadorban őshonos. Azonban nagyon sok helyen termesztik, mint például Costa Rica, Brazília, az Egyesült Államok, a Dominikai Köztársaság, Ausztrália, Kambodzsa, Vietnam, Indonézia, India, Srí Lanka, Nigéria, és a Fülöp-szigetek. Tojásgyümölcsnek hívják, mivel a kb. 7 cm – es gyümölcs húsának a textúrája a főtt tojáséra hasonlít. Kissé pudingos, sima érett állapotban. Sok receptben kiváló cukorpótló lehet. Gyümölcshúsa fajtától eltérően kellemesen száraz, vagy nedves állagú. Gyakran használják turmixhoz, pitéhez, fagylathoz. Jellegzetesen habszerű húsa sok felhasználási lehetőséget magában rejt.

Mit készítsünk belőle?

Egy finom fagylaltot!


Banán Passiógyümölcs vagy Curuba

Passiflora supersect . Tacsonia

Egy gyümölcs, amely kívülről a banánra, belülről a passió gyümölcsre emlékeztet? Igen itt van a curuba, amely egy a golgotavirágfélék családjába tartozó, hat – hét méterre megnövő növény gyümölcse. Ezek az érdekes gyümölcsök Dél – Amerikában, az Andok magashegyi erdőiben nőnek, ahol gyümölcshúsának illatos narancsos aromái miatt kedvelik. Új – Zélandon és Hawaii – on is előfordul és kedvelt. A narancssárga pépes gyümölcs sok kis apró fekete magot tartalmaz, külső héja a banánra emlékeztetően bőrős. A banán passionfruit jó rost-, A- és C-vitamin, valamint antioxidáns forrás. A gyümölcsök kalciumot, foszfort, vasat, szénhidrátokat és kis mennyiségű fehérjét tartalmaznak.

Mit készítsünk belőle?

Például egy kiváló turmixot

Egy remek fagylaltot


Tüskés uborka (Kiwano)

Cucumis metuliferus

Atüskés uborka, amelynek számtalan más elnevezése van, a Kalahári – sivatagból származik. A szarvas dinnye, a kiwano, a kino, a tüskés uborka, mind – mind ennek a fajnak a kifejező neve, amely utal különleges formavilágára. A világ több országában is termesztik magas C – vitamin tartalmú gyümölcséért, amely dekorációs elemként is jól alkalmazható, ilyen például Olaszország, Portugália és az USA is. Amerikában gömbhal – gyümölcsként is hívják. Eredeti helyén a lédús termése miatt megbecsült, hiszen a száraz területeken kincset ér. A gasztronómiában különleges aromái miatt kedvelt, íze a banánra, a passió gyümölcsre, vagy az uborka, lime kombinációjára hasonlít. Felhasználható koktélokba, turmixokba, édességekbe, de kiváló salsa is készülhet belőle.

Mit készítsünk belőle?

Egy érdekes Alaszka?

Egy remek szorbé?

20 remek recept itt

Illatos csavarpálma (Hala)

Pandanus tectorius

Ahala gyümölcs, amely első látásra egy félresikerült ananászra, vagy egy túlméretes fenyőtobozra hasonlít az Illatos Csavarpálma termése. Eredetileg a Csendes – óceáni szigetvilágban ismert, a Fülöp – szigetektől egészen Vanuatau – ig elterjedt, de Ausztráliában, és Hawaii – szigetére is betelepítették. A jellegzetessége az, hogy tucatnyi különálló szegmensből áll össze, rengeteg apró tüskéből áll a gyümölcs hús. A tüskék belső része pépes, a külső zöld rész pedig rendkívül rostos, azt fogselyemként is használják. Azok, akik kóstolták a gyümölcs ízét a mangóhoz és a cukornádhoz hasonlították. A hawaii őslakosok a fát gyógyszerként, festékként és ételként is hasznosítják. A gyümölcs gyorsan fermentálódik, és igen ritka büdös aromát bocsát ki. Ez a gyümölcs frissen, vagy gyümölcslé formájában fogyasztják, de főzve is elkészítik, vagy őrlik.


Atemoya

Annona squamosa × Annona cherimola

Az Atemoya a Cukoralma és a csirimojó vagy krémalma hibridje. Ez a két faj Közép -, és Dél – Amerika neotrópikus flórabirodalmának őshonos tagja. Ezt a gyümölcsöt nagyon kedvelik Tajvanon, ahol tévesen az ananász hibridjének gondolják. De közkedvelt Kubában, Venezuelában, Brazíliában, Tanzániában, Izraelben és Libanonban is. Ezek a gyümölcsök általában szív, vagy kör alakúak. Színük az érettségtől függően a zöldtől a sárgáig terjed. Puding almának is hívják, mert gyümölcse krémes, vanília ízű. Nagyon lédús, kissé édes, savanykás, sokan a Piña colada – hoz hasonlítják az ízvilágát. Az első gyümölcsöt PJ Wester Miaimi kertész nevelte ki 1908 – ban. Nagyon jól használható koktélokba, fagylaltokba, turmixokba, szorbékba. Nem igazán találtunk receptet hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr3215274068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása