Joël Robuchon, meghalt az Ezredes

Még alig múlt el a sokk, amit Paul Bocuse halála miatt érzett az egész séf-szakma, június elején újabb példakép lépett a fényes ösvényre, és hagyta itt földi voltát. Anthony Bourdain öngyilkossága újra megrázta a világ gasztronómiai társadalmát. Most pedig az Ezredes adta meg magát élete egyik legnagyobb harcában és tette le a fegyvert, mert sajnos a betegség most erősebb volt nála. Joël Robuchon 73 éves volt.

l_2963_joel-robuchon-top-chef

"Minél régebben dolgozok, annál jobban tudom, hogy az igazság az, minél egyszerűbb az étel, annál kivételesebb lehet."

Joël Robuchon

A séfek hírnevét és szakmai elismerését az általuk szerzett Michelin - csillagok komolyan befolyásolják, amelyet nagyon nehéz megszerezni, azonban Joël Robuchon tudta a titkot, hiszen életében az éttermei 26 csillagot szereztek a világ számos pontján. Sokan sokféleképpen említik, volt ezredes, az évszázad séfje, amely jól mutatja mennyire tisztelik és becsülik Őt. Tavaly hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, amelyet a hozzá illő eleganciával és bátorsággal fogadott, változtatott életmódján, diétázott, de sajnos a betegség erősebb volt nála, és augusztus 6 - án végleg magával ragadta.

Francia szakács Joel Robuchon az egyik műhelyében.

Joël Robuchon (1945. április 7 - 2018. augusztus 6.)

Gyermekként nem a szakácsságról álmodozott, hanem a papi hivatást tartotta annak a pályának, ahol sikeres és boldog lehet. Szegény családban nevelkedett Poitiers-ben (itt született 1945. április 7 - én) édesapja kőműves, édesanyja házvezetőnő volt. 12 évesen belépett egy papi szemináriumba (Petit Séminaire de Mauléon, Deux-Sèvres), ahol a helyi konyhán megihlette a gasztronómia varázslata.

 "Sokat kérek az emberektől, akik velem dolgoznak, és gyűlölöm a rossz munkát.

Amikor valami felborít, nehéz, hogy a Zen megmaradjon. Számos hadnagyom több évtizede hű maradt hozzám, és úgy gondolom, hogy rosszabbá váltak!"

15 évesen  Robert Auton séf mellett kezdett dolgozni, a Relais Poitiers - ben cukrászként, Chasseneuil-du-Poitou - ban. 21 évesen csatlakozott a Compagnons du Devoir és a Tour de France szervezetéhez, amely egy olyan szervezet, amely a középkor óta lehetővé teszi, hogy a tehetséges kézművesek, iparosok járják az országot és szakmai fogásokat és technológiákat lessenek el az ott dolgozó mesterektől. Ez később is befolyásolta hozzáállását, hiszen mindig ragaszkodott a klasszikus francia konyha ízeihez. Egy újság azt nyilatkozta róla, hogy Ő a nouvelle cuisine hatalomátvétele után is megtudott maradni az autentikus, klasszikus francia konyhánál.

"Soha nem próbálok összeházasítani több, mint három ízt egy tányéron. 

Szeretek a konyhába sétálni, és tudni, hogy az ételek azonosíthatók és a benne lévő összetevők könnyen felismerhetők. 

A séf szerepe a termék tiszteletben tartása. Miért kell változtatni és elfedni az eredeti ízeket, a terméket, amit használok?"

Tehetsége már fiatal korában megmutatkozott, szerette jól elvégezni a munkáját, a végletekig perfekcionista volt és hűséges a regionális konyhákhoz, amelyre utal a beceneve is "Poitevin la Fidélité". 29 évesen került Párizsba, a Hôtel Concorde La Fayette - be, amelynek séfje lett. Hihetetlen magabiztosságát jól jellemzi, hogy az épp tomboló gasztronómiai változások között Ő 90 szakácsot írányított. 31 éves korában elnyerte a Meilleur Ouvrier de France címet, amelyet a legjobb francia kézművesek kapnak meg. 1981 - ben a Hotel Nikko - ban (Párizs) megszerezte az első, majd második csillagát, 1984 - ben a Jamin - nál a harmadikat is, ezt az éttermét 1981 - ben nyitotta meg.

Képtalálat a következőre: „joel robuchon”

"A legrosszabb dolog az volt, mikor nem éreztem, mit eszek, nem tudtam, hogy mit eszem. Rettenetesen felháborított. 

Aztán látni olyan ételeket, amelyek rengeteg adalékanyagot tartalmaznak. Ezt egyáltalán nem támogatom."

A Gault Millau évszázad séfjének nevezi, nem véletlenül. 48 évesen áthelyeztette éttermét Párizsba az Avenue Raymond Poincare - a és átnevezte a saját nevére, amellyel útjára indított egy olyan projektet, amely egyedülálló a világon. Még ebben az évben az International Herald Tribune a világ legjobb éttermévé választotta azt. Szintén az év  októberében elindította a Château Restaurant Taillevent Robuchon in Ebisu, Tokióban, amely most is üzemel. Ma itt egy három és két kétcsillagos étterme van jelen. Alain Chapel, Jean Troisgros, Jacques Pic barátainak korai halála nagyon megrázta, ezért 50 évesen nyugdíjba vonult, ezután sem pihent meg igazán. Házigazdája volt a TF 1 - en futó Cuisinez comme un grand chef - nek (1991 - 1996), majd a  Bon Appétit Bien Sû - nek, ahol a francia konyhát népszerűsítette.

Képtalálat a következőre: „joel robuchon atelier”

Szabadidejében folyamatosan utazott, új termékek után kutatott, új lehetőségeket keresett. Japán és Spanyolország nagy hatással volt rá, ezért úgy döntött, hogy egy új, sokkal dinamikusabb koncepciót alakítson ki, hogy kiemelje a minőségi termékeket és közelebb hozza a konyhát a vendéghez. Megszületett a L'Atelier de Joël Robuchon. Erre jellemző a Tapas bárok kicsit puritán bárszékes, pultos megoldásai és a fekete és a piros színek, amelyek leváltják a francia csúcsgasztronómiában megszokott fehéret és aranyat. A fekete elegáns, mégis visszafogott, gyakran kérdezték tőle, hogy ez nem utal - e a kapcsolatára a múlttal, amely a papi hivatás felé vezető útra emlékezteti őt. De számára ez is egyfajta megújulás volt, kicsit szakítani a megszokottal. A műhely design - ját Pierre-Yves Rochont álmodta meg.

Képtalálat a következőre: „joel robuchon atelier”

A "hadnagyai" - ra bármit rá mert bízni, Antoine Hernandez, Eric Bouchenoire, François Benot, Juan Moll, Philip Braun, Tomonori Danzaki, és sok másra. Testet és lelket szentelt nekik, amellyel célzott arra, hogy hisz a szabadkőművességben. Az L'Atelier de Paris után több helyen nyitott hasonló üzletet, többek között Las Vegas - ban 2005-ben, New York - ban, London - ban és Hong Kong - ban 2006, Taipei - ben 2009 - ben, a Publicis Drogéria 2010-ben Szingapúrban 2011-ben. A siker titka, hogy olyan szakmai csapatot állított fel, akik képesek önmaguk is olyan minőségben irányítani, amit elvárt tőlük.

"Nagyon hozzászoktam ehhez az országhoz, amely befolyásolta a főzésemet, beleértve azt is, hogyan kell bemutatni azokat, tisztelni az évszakokat, játszani a különböző alapanyagokkal." - mondta el 2018 - ban Párizsban egy megnyitón.

Joël Robuchon nagyszerűsége abban rejlett, hogy hiába volt megannyi csillagga, mégis megmaradt hűnek a francia konyhához és megpróbált minél többet tenni az oktatásért.  Mentorálta többek között Gordon Ramsay - t , Eric Ripert - t és Michael Caines - t is. Ő volt poszt -  nouvell cuisine konyha egyik kiemelkedő alakja. Mindig perfekcionista volt, mindent tökéletesíteni akart, burgonyapüréje Michelin csillagot nyert, és a mai napig imádják. Mindig azt mondta, hogy nincs olyan dolog, mint a tökéletes étkezés - mindig jobb lehet. Korlátok között tartotta nouvelle konyhát, nem engedte, hogy túlzottan átalakítsák a klasszkus ízeket. Amikor arról beszélünk, hogy Paul Bocuse volt a gasztronómia pápája, akkor Robuchon a császára, hihetetlen, hogy egy ember, aki ilyen tisztelettel képes a gasztronómia gyökerei felé fordulni, hittel és akarattal képes volt felállítani a világ legjobb étteremláncát. 

Most már együtt keresik a mennyei ízeket. Joël Robuchon 73 éves volt.

Nyugodjon Békében!

20180806_172519_0001270622933845698837.png


Forrás

Le Figaro

Joël Robuchon


2018.08.06.

home2-512facebook-logo_318-49940
cropped-20180514_111612_00017200815012124028642.png

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr5314165551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása