A nagy Food Truck körkép: Bazsalicom, Smoke & Meat BBQ, Food Maffia

Idén is szeretnénk bemutatni a hazai Food Truck éra legjelesebb képviselőit, akik az elmúlt évben igazán a szívünkhöz nőttek.

Viszont most egy sorozattal szeretnénk jelentkezni, hogy még jobb, még olvashatóbb és még szerethetőbbek legyenek Ők!

Egy még teljesebb listával jelentkezünk ebben az évben, ahol olyan új favoritok is helyet kaptak, akiket az utazásaink során nagyon megkedveltünk és emberileg is kiemelkednek a szemünkben. A cikk elkészítése során nem a teljességre, hanem inkább arra törekedtünk, hogy olyanok kapjanak helyet rajta, akiket tisztelünk.

Mindenképp ajánljuk, hogy próbáljátok ki és kóstoljátok végig a fogásaikat mert érdemes és kihagyhatatlan!

A Food Truckok hagyománya még az egykori spaghetti westerneket idéző Texasi prérikre vezethető vissza, ahol az un. “chuckwagon” elnevezésű lovaskocsikból árulták az egyszerűbb ételeket az új világot benépesítő felfedezőknek. Ma már a leghíresebb séfek is beszálltak ebbe az egyre bővülő és sikeres üzletágba, ahol a gasztronómia szinte minden típusa helyt kap, a lényeg, hogy egyszerű és harapható legyen.

A street food elterjedésével és azzal, hogy egyes nagynevű séfek is belevágtak ilyen üzletbe (lásd Kogi BBQ – Roy Choi) a Food Truck nemzedék elindult világhódító útjára. Ma már itthon is egyre inkább trendivé válik az ilyen típusú vendéglátás, ahol egyre több profi kivitelezésű és remek minőségű ételekkel találkozhat az éhes gasztrokalandor. Ma már a popkultúrában is helyett kapott, a Séf című amerikai road movie-ban John Favreau tette népszerűvé.

1866 – ban Charles Goodnight teremtette meg a kultuszát, amely az amerikai kontinensen szépen lassan divattá vált, majd az egész világon.

A listánk nem rangsorol, hanem népszerűsít, bemutatjuk a kedvenc hazai Food Truck-jainkat, akik közül többekkel találkozhattok a Food Truck Show Hungary rendezvényein is, ahol városról – városra gurulnak a legmenőbb Truck-ok.

BAZSALICOM

A BazsaLicom mi vagyunk, Balázs és Lilla. Amellett, hogy a nevünk is el van egy kicsit rejtve benne, ez a kedvenc fűszerünk is.

Bocskai Balázs

AZ ÉTEL

Mert itt kóstolhatod a legfinomabb kolbászokat és a legjobb bégeleket! De elég sokszínű a kínálat, amit általában a rendezvényekhez igazítanak. Elég ránézni az összképre, és tudni fogod, hogy ott minden rendben van! A BazsaLicom FoodTruck az egyik új kedvencünk! Bocskai Balázs konyhája szeretnivalóságra született. Szerintünk nem véletlen a zöld szín használata, megnyugtató és pihentető! Kifejező aromák, ötletesség és hihetetlen játékosság jellemzi!

Ki ne hagyjátok a Vega fogásokat, vagy a desszerteket! De a kolbász is örök darab!

Sokszínűség és kedvesség!

A CSAPAT

Ez egy családi vállalkozás. Eleinte ketten vittük a dolgot Lillával, de időközben várandós lett kisfiúnkkal, Leventével, így bővíteni kellett a csapatot.

Általában a testvérem, vagy Lilla anyukája szokott a kassza mögé beállni segíteni.

Bocskai Balázs
Bocskai – Vida Lilla és Bocskai Balázs

A Bazsalicom nem csak egy Food Truck, maga egy megvalósult életút, amely Debrecenből indult, sok állomást érintve teljesült be. Bocskai – Vida Lilla és Bocskai Balázs férj és feleség, akik hasonló területről érkeztek a guruló cirkusz világába. Balázs séf, aki számos hazai étteremben dolgozott Debrecenben és Budapesten is. Lilla turisztika – vendéglátás szakon végzett, ezen a területen is helyezkedett el.

Bocskai Balázs

2014 és 2017 között Olaszországban gyűjtötték a tapasztalatokat és az élményeket, valamint az inspirációkat, és persze a Bazsalikom iránti vonzalmuk is innen származik. Majd jött a Balaton, ahol egy kis szállodában dolgozott Balázs. Az utolsó lökést természetesen a Séf című film adta, amelynek másnapján az ötlet is megszületett. 9 hónap után pedig megszületett a BazsaLicom Food Truck.

Bocskai István, Balázs testvére sokat segít a vállakozásban

Mit jelent számotokra a Food Truck életmód?

Szabadság és utazás. A magunk urai vagyunk, hiszen mi döntjük el, mikor hova megyünk, viszont rengeteg utazással jár a dolog. Ez egy nagyon fárasztó életmód, főleg nyáron, de szeretjük. Télen pedig pihenés.

Bocskai Balázs

Szegeden találkoztunk először a srácokkal, itt kell kiemelni a harmadik csapattagot, Bocskai Istvánt, aki a napfény városának színházi köreiben is jól ismert. Már első alkalommal levettek minket a lábunkról, barátságos, pozitív személyiségükkel.

Lillával kevesebbet találkoztunk, mert most a család és a gyermekük a legfontosabb, de folyamatosan áthatja az egész Bazsalicom szellemiségét a család és az egymás iránt érzett tisztelet. Példaképekké váltak számunkra, hiszen pontosan megmutatják, mi is a követendő szemlélet a vendéglátás területén.

A KEDVENCEK

Nálunk mindenki megtalálja a saját kedvencét.

A kínálat közt mindig van két húsos, egy hal és egy vega fogás, emellett az édesszájúaknak is kedvezünk a desszertünkkel. A 2019-es kedvenc úgy tűnik, hogy a tekert marhakolbászos bagelünk lesz.

Bocskai Balázs

Szerintünk nem véletlen a zöld szín használata, megnyugtató és pihentető! Kifejező aromák, ötletesség és hihetetlen játékosság jellemzi! Ki ne hagyjátok a Vega fogást, vagy a desszertet! De a kolbász is örök darab!

BazsaLicom FoodTruck az egyik új kedvencünk! 

Bocskai Balázs és Bocskai – Vida Lilla  konyhája szeretni valóságra született.

A JÖVŐ

Még nincs állandó helyünk, de nagyon szeretnénk a Balaton északi partján megtalálni a nekünk való kis helyet.

Bocskai Balázs

Nem kérdés, hogy Bazsiék, ha már szólíthatlak így barátom, sikerre vannak ítélve, hiszen az az elképesztő energia, és hihetetlen elszántság, amellyel ezt a műfajt viszik, egyértelműen közönség kedvenccé teszi Őket. Lilla és Bazsi bája, a Truck-ot belengő egyensúly, és harmónia, valamint az, hogy tényleg brutál finom, amit főznek, egyértelmű, hogy a Balatoni északi partjának lenyűgöző szépségével, valamint a bazsalikom illatával biztos pontja lesz a következő évek bakancslistás helyeinek.


SMOKE AND MEAT BBQ

A legjobb ami a hússal történhet. Szeretnénk új trendet teremteni a BBQ fogásainkkal, a Food Truck világban. Füst és Hús, ahogy a nevünk is mutatja, Mi ebben érezzük otthon magunkat.

Lángi Zoltán

AZ ÉTEL

A hazai barbecue társadalom egyik biztos pontjaként, ennek a műfajnak a legjobbjaiként tartjuk számon Őket. A szmókerben, lassan sült ételeik, amelyek közül többnyire a jól bevált klasszikusokból állnak. Ezek az oldalas, a szegy, de most már kapható a csirke is. De nem hagyhatjuk ki a zseniális, mára már hagyományos fogásukra tekinthető chedar-os kolbászt, amely mindig hozza az őszinte ízeket. És akkor itt térünk rá a Smoke & Meat valódi erősségére a szegyes és a pulled beef szendvicsekre, amelyek nélkül nem lehet távozni tőlük.

Füst és hús, meg egy kis plusz!

A CSAPAT

Adott két barát, akiknek megtetszik a BBQ technológia, majd a kísérletezések után közös vállalkozásba kezdenek, mert úgy gondolják, hogy ez másoknak is tetszhet.

2016 – ban megvásárolják az autót, majd a felszerelést, és elkezdenek sütni, húsokat, rengeteget. Azóta is fejlődnek, szépen lassan haladnak előre az általuk kijelölt úton.

Fekete és piros a szín, ami már messziről feltűnik. A Smoke & Meat BBQ jellegzetes colorja nem véletlen, hiszen a füst és a tűz, az ami meghatározza az ételeiket. A csapat jellegzetes arcai Borbély Jani, valamint Szántó Imre akik az eseményeken életben tartják a gépezetet, és sütik a húsokat éjszakáról – éjszakára.

Tulajdonosok ketten vagyunk Jani és én. A csapatunknak van még egy alap tagja Imi, és alkalomszerűen bővülünk további személyekkel.

Lángi Zoltán

Lángi Zoltán a Food Truck tulajdonosa, aki a háttérből mozgatja a szálakat, de néha Ő is beveti magát a vendéglátás nehéz műfajában. Szerelem ez, amely a sok nehézség ellenére is életben tartja ezt a zseniális kis vállalkozást! Borbély “Borisz” Jani, aki mindig kész a legjobb húsokat sütni, és vitézkedik a Food Truck fedélzetén, mint egy igazán jó csapatkapitány. Melléjük csatlakozik Szántó Imre, aki az eseményeken mosolyogva szolgálja ki a vendégeket, és persze segít, ahol csak tud.

Mutassátok be a barbecue technológiát, amellyel a húsaitok készülnek?

Mielőtt elkezdtünk ezzel foglalkozni számtalan kísérleti sütést végeztünk, amelynek tapasztalatai ma is segítségünkre vannak. Jártunk tanulmányúton a barbecue őshazájában is, ahonnan rengeteg tapasztalattal tértünk haza.

Mára kialakult a saját sütési stílusunk, de még mindig meg tud lepni minket ez a technológia.

Lángi Zoltán

A BBQ egy étel készítési technológia. Az általunk használt definíció a következő: Fa vagy faszén füstjén, alacsony hőmérsékleten (110 – 130 °C) hosszú ideig sült étel.

Nehéz bemutatni pár szóban miről is szól a barbecue, de a lényeg talán annyi, hogy türelem, amikor az ember éjjel egymaga áll a smoker mellett, a tűz vörösen izzik és a sötétben csak a város fényei és a csillagok pislákolnak az égen, nehéznek és olykor magányosnak tűnő feladat, azonban a több órás, folyamatosan felügyelt munka gyümölcsei mindig megérik azokat a napokat, amelyek alvás nélkül telnek el. Zoli és Jani, mint biztos alapok teremtenek új trendet a fogásaikkal.

A BBQ technika a türelmes emberek „játszótere”, hiszen a hosszú sütési idő alatt türelmesen kell kivárni, hogy megfelelően elkészüljön az étel. Szmókereink faszén tüzelésessel üzemelnek, melyhez az égés során gyümölcsfa darabokat adunk, a megfelelő füst eléréséhez.

A húsokat 110 – 120 °C hőmérsékleten sütjük, fajtánként eltérő ideig, akár 14-16 órán keresztül. A sütési idő alatt folyamatosan ellenőrizzük a hőmérsékletet, hogy állandó értéket tudjunk biztosítani.

Lángi Zoltán

Alapanyagok vonatkozásában fontos, hogy jó minőségű termékeket használjanak, mert hiszik, hogy jót alkotni csak jó alapanyagból lehet. Sütés megkezdése előtt minden húst megfelelően formázzanak, a felesleges zsír és hús rétegek eltávolításával.

A következő lépésként saját recept alapján készített RUB-okkal fűszerezik azokat. Típusonként más-más keveréket használnak. A sütés ideje alatt a húsok különböző folyamatokon mennek keresztül, amelyek során kialakul a jellegzetes kéreg a hús felületén, a bark, és az alatta húzodó smoke ring (egy rózsaszín gyűrű, amely csak a valódi barbecue technológiával készült ételek sajátossága), és elkészül a különleges zamatú étel.

Az általuk kínált összes hús a fenti technológia mentén készül el, legyen szó, akár a klasszikus fogásról, mint a marha szegyről, a sertés oldalasról, a kolbászról, a csirkéről vagy pulled porkról, illetve a libamájról.

Hogyan látod a Food Truck – nak, mint gasztronómia területnek a jövőjét?

Komoly fejlődésben van ez a terület, oda visszük a kínálatot az emberekhez, közvetlenül, lehet kísérletezni, újdonságokkal találkozni.

Ugyanakkor az itthoni szabályzás még messze nem kedvező a food truck-ok számára, az USA például messze előrébb jár. Ott szinte minden városban lehet találni területeket ahová engedik napközben kiállni az autókat. Ez nálunk eléggé korlátozott, jóformán, csak magán ingatlanra lehet beállni, közterületre nem.

Így maradnak a különböző fesztiválok, rendezvények , illetve az emberek nyitottak, hogy food truck-okat rendeljenek magán rendezvényekre, céges vacsorára, esküvőre, stb….

Lángi Zoltán

Évek óta folyamatosan növekszik a kocsik száma, jelennek meg újak, vannak akik csak könnyű pénz keresetet akarnak, és vannak akik komolyan gondolják.

Az előbbiek csoportja károsan hat a piacra, hiszen az ember könnyen általánosít egy rossz tapasztalat alapján.

Lángi Zoltán

A KEDVENCEK

Nem kérdés, hogy a lassan, a saját szmókerünkben sült húsok! Keresik a klasszikus barbecue ételeket, mint például a szegyet, vagy a sertés oldalast, de a kolbász és a szendvicseink is nagyon menők!

Lángi Zoltán

A piros és fekete színkombináció már előre vetíti, hogy mire is számíthatunk. Füst és tűz a lelke a csapatnak, a szmókerben készült finomságokra minden férfiember rávetné magát, mégis a lányok is szívesen látott vendégek, és jönnek is gyakorta.

A lassú sütés, a füst egy olyan, minden mással össze nem hasonlítható ízt és aromát eredményez, amit kár volna kihagyni.

Hús, hús és hús! Ja és egy kis kolbász!

A JÖVŐ

Az előbb felsorolt eseményekben (céges rendezvények, családi rendezvények, esküvők) komoly potenciált látunk.

Terveink között több minden is szerepel, egyrészt erősíteni a céges, és magán rendezvényeken való jelenlétünket, másrészt végre megtalálni azt a helyet, ahol napi szinten megjelenhetünk.

Lángi Zoltán

A BBQ, mint ételkészítési technika igen nehézkes terület, nehéz pontosan kiszámítani a pontos igényeket, az elkészítési idők hosszú-hosszú órák. Éppen ezért nem egy tipikus fesztivál étel, így szeretnének a srácok az előzőekben írtak vonatkozásában is erősíteni a jövőben.


Food Maffia

Mindig jó olyan dolgokat csinálni, amit szeretünk, ha ez a munkánk és mosolyogva is tesszük akkor a legtöbb esetben boldogan fogunk felkelni és újra útra indulni.

A Food Truck nem csak egy stílus, egy életérzés is, amire születni kell!

Mogyorosi Tamás, a Food Maffia tulajdonosa

AZ ÉTEL

Ahogy a Food Maffia alapvetése tartja, csak a legjobbat vesszük otthonra is, miért adnánk mást a vendégeinknek. Profiljuk a szendvics, amely mellé elhozzák a régió legjobb alapanyagait, pálinkáit és söreit. De a vidámságot és a boldogságot is. A szendvicsek hozzávalóit a legjobb Nógrádi gazdaságokból és kézművesektől szerzik be, csak olyanoktól, akiktől ők is szívesen vásárolnak. Ők egy család, amely nem csak az éhes közönségből és a kiszolgáló személyzetből áll, hanem a háttérben meghúzódó beszállítókból és a családtagokból is.

Szendvicseiket kifinomult kreativitással teszik rendbe, amelyeknek a helyi termelőktől beszerzett alapanyagok által válnak világhírűvé.

Ötlet és kreativitás!

A CSAPAT

Szerencsénkre, több Nógrád megyei ismerősünk, barátunk is magas minőségben állít elő kiváló termékeket, így adott volt a lehetőség, hogy mint egy kis “maffia”, “kaja maffia”, összefogjuk a “klánt” és az ételeinken keresztül vigyük a Nógrád megyei kistermelők jó hírét is.

Adamkó Kriszta

Adamkó Kriszta és Mogyorósi Tamás igazi gasztrorajongók, akik imádják a BBQ – t, a keleti és olasz konyhát, így értik, hogy mitől döglik az éhes kalandor. 2017 – ben Nógrád megyében született meg ez a csodálatos szervezet, akik nagy szívvel és lelkesedéssel indultak el az országba, hogy megismertessék a megyéjük legfinomabb kincseit. Fő profiljuk a szendvics, amelyet a régió legfinomabb ízeivel töltenek meg és szenvedélyes vendéglátással kínálják.

A család! Benyovics Fanni, Mogyorósi Tamás, Adamkó Kriszta

Stílusukkal és ízeikkel levesznek minket a lábunkról, amely mellé pedig szendvicseik nyújtják a biztosítékot, valamint hogy a tűzhely mellett is otthon vannak. Egyértelműen látszik rajtuk, hogy imádják amit csinálnak, de amikor kóstolunk is náluk, akkor teljesedik ki az, amiről tényleg szó van. Ízek és aromák olyan mással össze nem hasonlítható egyvelege, amely csak egy összetartó csapat keze alól kerülhet ki!

Már induláskor az volt a koncepciójuk, hogy az alapanyagainkat helyi kistermelőktől szerezzék be, akik garantálni tudják azt a minőséget, amit Ők elvárnak.

Mi inspirál benneteket nap, mint nap, hogy új, váratlan ízekkel drukkoljatok elő?

Imádunk enni, ezért folyamatosan próbálgatunk ízeket párosítani.

Rengeteget utaztunk Európában, Ázsiában, Amerikában így ezekről a helyekről is akaratlanul “ragadtak ránk” ízek. Egy-egy jó étel kapcsán is mindkettőnkben felmerül, hogyan lehetne ebből egy szendvics verziót kreálni, vagy elindít egy brainstormingot, hogy mivel lehetne esetleg párosítani. Próbálunk szezonálisan is megújulni és nem egyféle étlappal dolgozni.

Adamkó Kriszta

Kaland és Revolúció!

Nem tudjuk miért rájuk esett a választásunk az első sikeres cikkünk megírásakor, de mi már akkor is biztosak voltunk benne, hogy ez a csapat a következő évek nagy reménysége lesz a hazai Food Truck közösségen belül.

Azt hiszem majdnem egy év telt el, mikor végre sikerült úgy szervezni, hogy személyesen is találkozhattunk, és kóstolhattuk a fogásaikat, amelyekkel belopták magukat a szívünkbe, és azt gondolom egy örök barátság alakult ki köztünk és a szendvicsek között. Kriszta és Tomi azóta is töretlenül járja az országot, és hódítja meg sorra a nagyközönség ízlését. Azt gondolom, ilyen háttérrel és elszántsággal ez nem véletlen!

A KEDVENCEK

Mi más, mint a szendvicsek!

Óriási kreativitással öntik új formavilágba az utazásaik által összeszedett tapasztalatokat, amelyek közül a Vadorzó szendvicset sosem szabad kihagyni. Nagyon fontos, hogy szinte minden helyszínre visznek egy odaillő, a térség ízeit és alapanyagait tartalmazó fogást!

A páros hihetetlenül inspiratív, amelyet szívesen bemutatnak bármerre is járnak. Valódi gasztroőrültek, akik bármely stílusba bele mernek kóstolni, legyen az BBQ, keleti-, vagy európai konyha, de ezeket is mindig a magyaros temperamentummal ízesítik meg.

Késő ősszel szokták az általuk csak “Lila libának” keresztelt szendvicset készíteni, amit egyszerűen imádnak a vendégeik. Kérdésen kívül elárulták, hogy szerintünk az egyik legbrutálabb szendójuk a fehérboros , mazsolás libamáj pástétomos, libatepertős, áfonyalekváros, lila hagymás.

Hedonizmus a javából!

A JÖVŐ

Nem kérdés, a cél egy villa a genfi tó partján, egy jacht, ja és persze sötétített ablakú Mercedes AMG…… Félretéve a poént, persze, mint mindenki másnak terjeszkedés, és nem Maffia eszközökkel!

A víziónk az, hogy minél több emberrel megismertessük a Food Maffiát és lokál patrióta lévén, Nógrád megyét is.

Továbbra is ragaszkodni fogunk a minőségi alapanyagok használatához, illetve folyamatosan próbálunk majd újdonságokkal előállni.

Adamkó Kriszta

Céljuk, hogy az ételeiken keresztül élményt, érzéseket adjanak. Mindehhez folyamatosan fejlődni és tanulni szeretnének. Illetve, ha a piac megkívánja, akkor a bővülés is a terveik között szerepel


Akik nélkül nem létezhetne a következő rész: Zabáljcsak BBQ, Paneer Food Truck, Piknik UtczaBár

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr2315035268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása