#gasztroworld kedvencei a Gourmet Fesztiválon!

Az ország legjobb konyhái készülnek egyedi kreációkkal a csütörtökön induló Gourmet Fesztiválra.

A kóstolás mellett hazai és külföldi sztárséfek nyilvános előadásain és tematikus workshopokon is részt vehetnek a látogatók.

A CSILLAGOSOK

A két Michelin-csillagos Onyx kenyérfagylaltja és a friss csillagos Babel már klasszikusnak számító szarvasgombás tojásos nokedlije. Ezeket is megkóstolhatja, aki kilátogat május 16-19. között a fesztiválnak helyet adó Millenáris Parkban. 

Stand Restaurant és Ferrari pezsgők

Nagy kíváncsisággal várjuk a friss belépőket mi is, mint például a Ferrari pezsgőkhöz menüt készítő fantasztikus séfpárost, Széll Tamást és Szulló Szabinát a friss Michelin csillagos Stand étterem vezetőit, akik újra egy különleges hangulatú ebéden mutatják be tehetségüket, amelyben ismét a különleges és minőségi alapanyagokat dobnak fel a saját stílusuk szerint. Lesz padlizsántatár, amelyhez a zöldséget faszénen grillezik, pisztráng, sült paprikalével, bárány polentával, borsóval és gombával és túró, gyümölcsökkel, piskótával.

Kedvenc fogásunk a “Made in Hungary”: kacsamáj, briós, barack, 6 puttonyos Szepsy Aszúval.


BABEL ÉS A TOJÁSOS NOKEDLI

Mindenképp érdemes kilátogatni és megkeresni a 2019 – es Michelin Main Cities of Europe katalógusába frissen bekerült egy csillagos Babel éttermet, akik idén is kitesznek magukért. A már megszokott fogásuk a “tojásos nokedli, szarvagomba, saláta” mellett egy igazán különleges hangulatú étellel érkeznek, amelyben a polipot serclimorzsával dobják fel.

Kedvencünk: Sörben pácolt grillezett polip, paprika, serclimorzsa


ONYX RESTAURANT ÉS A KENYÉRTÁNYÉR

AGerbeaud csoporthoz tartozó két csillagos Onyx étterem a környezettudatosságot előtérbe helyezve készül ismét a Gourmet Fesztiválra. A tányérjuk tavaly gipszből volt, idén lisztből készül majd, amellyel akár egy két fogásos vacsorát is nyerhetünk! Bár fogyasztásra inkább csak a benne tálalt fogást ajánlják, legalább annyi munkát tettek a tányérokba, mint a két Michelin-csillagos étterem fesztiválra készült ételeibe. Desszertként igazodva a tematikához lesz kenyérfagylalt, paprikás málnaöntettel és sörkockákkal.

A nagy kedvencünk a BBQ marhafartő, füstös paprika, saláta, sör, „sercli”!


A fesztivál idei tematikája, a paprika, a sercli és a sör hármasa a legnívósabb éttermek séfjeit is megihlette. Az Onyx egyetlen fogásban egyesíti a három alapanyagot: kenyérfagylaltjukat paprikás málnaöntettel és sörkockákkal kínálják majd. A Babel a csillagos nokedli mellé egy másik remek fogását is hozza, amelyhez a helyben grillezett polipcsápot rendhagyó módon először sörben pácolják.

Photo by Per-Anders Jörgensen

KONSTANTIN FILIPPOU ÉS AZ UNAGI

Az osztrák fővárosból érkezik az egyik legismertebb két csillagos séf Konstantin Filippou, aki fúzionálja az osztrák és görög konyhát. Azt gondoljuk, hogy akit érdekel a fine dining ezt nem szabad kihagynia, hiszen igazán izgalmas ételekkel várja a vendégeket az idei Gourmet fesztivál egyik kiemelt vendége. Lesznek igazán izgalmas fogások, de a Filippou-t jól jellemző tisztaság és harmónia is megjelenik majd. Nagyon érdekesnek ígérkeznek a halas fogások, mint például a lazacpisztráng, amelyet kaporral és mustármaggal tálal, illetve a horvát szkampó, borjúnyelvvel és Cochayuyo algával.

Kedvencünk:
Unagi (japán angolna). Mangalica. Libamáj.


MAGYAROK, A VILÁG SZÁMTALAN AROMÁIVAL

Az országban először lehet majd megkóstolni, milyen ízeket hoz ki az alapanyagokból a népszerű főzőműsorból ismert Rácz Jenő, aki tőkehala mellett espelette-i paprikával készített kacsamellel és saját sajttortájával is bemutatkozik.

A paprika, a sercli és a sör a Gourmet Fesztivál idei kiemelt témái. Egyáltalán ne csak levesekre, ragukra és szó szerinti kenyérsarkakra számítsunk!

Az elegáns Salon paprikaszörpöt főz, az Arany Kaviár nemcsak egy különleges pelmenyit kínál a fesztiválon, de nevéhez hűen kaviárkóstolót is hoz, és az Osztrigasommelier is kitelepül friss áruval.

TÓTH PÁL

Az egyik legtehetségesebb séf Tóth Pál, aki nemrég tért vissza a világ egyik legjobb étterméből, a Steirereck – ből számtalan izgalmas élménnyel. Ezeket most is kamatoztatja a Balaton – felvidék legszebb fekvésű településén található apró étteremben a Kővirág – ban. A szombati programból nem szabad kihagyni Palit, aki 14:00 órától lép színpadra hozzá illő fogásokkal. Annyit elárulhatunk, hogy az egyik legextrémebb étel – ital párosítással készül, desztillált hangyákból (igen, hangyákból) készült sört lehet majd kóstolni!

Fehér csokoládé, eper

Várjuk (nagyon): Csíramálé, hangyasör


LŐRINCZ GYÖRGY

A La Perle Noire Restaurant And Lounge egy igazi gyöngyszem a Budapesti gasztronómiai kínálatban. A francia konyha alapjaira építkező, a modern kulináris trendeknek megfelelő, izgalmas és harmonikus aromákkal dolgozó étterem új belépő a Gourmet Fesztiválon. Idén az ország egyik legtehetségesebb séfjével is találkozhatunk az eseményen, aki ismét megmutatja miért is a Gasztroworld egyik kedvence.

A tematikának megfelelően az ételeiben biztos megtalálható lesz majd a sör és a sercli. Két menüsorból kóstolhatunk majd, mindkettő tartalmaz egy – egy négy fogásos sort, amelyben egy biztos, a kaland, a meglepetés és a gyönyörű tálalás! Az egyik a vegánoknak, a másik a húst is kedvelőknek készül. Az ételek között lesz a kihagyhatatlan velős pirítós, kalamansisos paradicsom salátával, füstölt piquillo paprika, sóska, málna vinaigrette és desszertnek Fake Coffe fagylalt, maláta-kenyérmorzsa!

Biztos nem hagyjuk ki: Bundás kenyérben sült mangalica, paprikás árpa!


A távol-keleti ízek kedvelői sem maradnak éhesen, a Kobuta-t jegyző Takács Lajos gyozákkal (japán gombóc) készül, Varga Dani, az Aumétterem séfje vörös curry-s kacsalevest főz, és szokás szerint ott lesz a főváros egyik legjobb kínai konyháját vivő Wang mester és a japán konyhaművészetben díjnyertes Sushi sei is.

TAKÁCS LAJOS

Takács Lajos egy új szemléletű gasztroprodukcióval tért vissza a magyar kulináris világba, amelybe belecsempészi azt a szakmai tudást és zsenialitást, amelyet egykor az Olimpiában is megmutatott. Az új éttermet a japán precizitás és a tökéletességre való törekvés határoz meg. A Kobuta konyhájában Palotai Csaba van a séf segítségére, aki kitűnő partner, ha extrém dolgokról van szó. A Gasztroworld egyik kiemelt célpontja, hiszen számunkra nagyon fontos, hogy megismerjük az egyedi, különleges helyeket, ahol kiemelten professzionális munka folyik.

Várjuk: Gyozza (japán gombóc)


SÁRKÖZI ÁKOS

Kacsa derelye tejföllel és kagylóval
Photo by Bakcsy Árpád

A tavalyi év egyik legjobban várt étterem nyitása a Textúrájé volt, amely Budapest legimpozánsabb épületének szomszédságában, a Bazilika mellett talált otthonra. A textúrák minden szempontból szerepet kaptak az étteremben, nem csak az étlapon szereplő ételekben, de a megjelenésben is. Itt minden a fejlődésről szól, Sárközi Ákos átlépett az utca másik oldalára, és a Borkonyha szomszédságában megnyitotta új éttermét, amelyben folytatja azt a letisztult hazai alapanyagokra építkező, rég elfeledett eljárásokat alkalmazó mégis hihetetlenül modern stílusát. Nagyon várjuk, hogy a Textúra milyen meglepetésekkel rukkol elő a Gourmet Fesztiválon.

Borjú Stefánia csicsókával, körtével és szalonnával
Photo by Bakcsy Árpád 

Az exkluzív kiállítók fogásait lesz mivel méltóképpen kísérni, hiszen több, mint 30 borászat és borkereskedő mutatja be a hazai és európai borkultúra sokszínűségét: számtalan borstílussal, borvidékkel, szőlőfajtával ismerkedhetnek meg a látogatók. Lesz természetesen pálinka, whiskey, hazai gin, rengeteg koktél, sokféle kézműves sör, csapolt Staropramen és belga sörkülönlegességek is.

FÜST, BOGRÁCS ÉS PAPRIKA

A paprikával kapcsolatban az embereknek általában a fűszeres, zsíros és füstös magyar ételek jutnak eszébe! A Gourmet Fesztiválon idén először a bográcsos ételek és egyéb füstös finomságok is szerepet kapnak.

A tavaszi időpont és a Millenáris kertje többeket is arra sarkallt, hogy kinti tűzhelyeket vessen be, az Esca faszénen süti a hortobágyi palacsintát, a DNB Budapest pedig hasonlóan készített sós kürtös kaláccsal mutatkozik be, libamájas és kecskesajtos kiadásban. Erre rímel a Michelin-csillagos Costes lecsós nyitott szendvicse mangalicaszalonnával, ahonnan már csak egy lépés a Bori Mami szarvasgombás lecsója vagy a Laurelbodagra (lepénykenyérre) tálalt körömpörköltje. A Digó nápolyi kemencéjéből ezúttal paprikás pizzák is előkerülnek majd, és a húsmentes opciókat kereső látogatók favoritjának ígérkezik a Naspolya Nassolda füstölt paprikával készített brokkoliserclije is. 

BÍRÓ LAJOS

A magyar gasztronómia kiemelkedő alakja, aki számtalanszor bizonyította, hogy a hagyományos ételek jól megférnek a fine dining törekvő világával. Ahogy a Bock Bisztró honlapján olvashatjuk a magyar gasztró vérbeli fenegyereke, aki megunhatatlan és kihagyhatatlan, főleg, ha bográcsos ételről van szó. A Bock Bisztró közismert séfje ezúttal egy dél-dunántúli módszerhez folyamodik főzéskor, egy igazán különleges pörköltet készít el galuskával.

MÉSZÁROS ÁDÁM

Milyen amikor egy két csillagos séf a bogrács mellé áll? Az onyx séfje vasárnap teszi meg ezt, hogy elkészítsen egy igazán egyedi velős – csülkös pacalt a fesztivál új, Paprika Pop-up nevű helyszínén, ahol kóstolás előtt akár az egész főzést testközelből végig lehet követni.

STOLLER MÁRTON ÉS CZINEGE TAMÁS

Két grilles, barbeque-s, gasztro figura összeszűrte az alaplevet és az alapelvet.

Mosollyal spékelt gasztonómiájuk mottója: Füst és buborék. A füstöt Stoller Márton grillmester terelgeti, a buborékot Czinege Tamás fújja,  Piszkor Norbert pedig hab a tortán. A Plus 52 Event&Gastro Hall liba- és marhapastramival készül. A hosszan pácolt húsokat pizzakemencében sült kovászolt rozslepényen tálalják, a Bálint Kert különböző zöldjeivel, kovászolt zöldspárgával és zöldeperrel körítve.

Gastro-Hack – a show élmény mellett – khatchapuriban (grúz lepény) tálalja a hét napig sörben érlelt omlós marhanyakat. Szarvasgombás csokival és negro sajtkrémmel tölt afrikai paradicsompaprikát, füstölt paprikás vargánya körítéssel. A legkedvesebb vendégek jutalomfalatra is számíthatnak.


A fesztivál honlapján már olvasható és letölthető a teljes menü. A sör szülte a legkülönlegesebbnek ígérkező fogásokat. Lesz IPA fagyi a +52-nél és sörös máglyarakás az Almalomb-nál, csilis sör az ÉS-nél és meggysör a Macesz Bisztró flódnijához. A St. Andreánálspárgával és citrommal kínálják az italt, a Sütizz cukrászai Söribo néven gumicukrot főztek belőle. A Trattoria Pomo d’Oro „málnasörbettel” frissíti a créme brulée-t, a Villa Medici vajsörfagyit, a Zincenco „hortobágyi sörös cipót” kínál, a Vegan Love húsos burgereket leköröző húsmentes burgerét pedig sörtésztában sült csemege uborka kíséri. 

DESSZERTNEK SÜTI VAGY FAGYI?

GERŐ ESZTER ÉS JUHOS JÓZSEF

Ha már izgalmas desszertek!

Ha süti akkor Sütizz! Mi más marad a kérdést, hiszen Juhos József olyannyira jól érzi ezt a műfajt, hogy azt kevesen tudják. Gerő Eszterrel megnyitott cukrászdájukban egy folyamatosan építkező, megunhatatlan desszertsorral találkozhatunk, ahol érezzük, a múlt tényleg formálja a jövőt!

A Sütizz egy egész degusztációs sorral készül, amelyben a Gourmet Fesztivál mindhárom idei kulcsszavára reagáltak, hoznak mákosgubát sercliből, vaníliaszósszal, sörgumicukrot és egy málnás kápia paprika mousse-t kápiás macaronnal. Emellett érkezik egy Csokibábel nevű, „nagyon csokis” süti, egy epermousse a belsejében pisztáciás piskótával, és a helyszínen klasszikus csörögefánkot is sütnek, amit lekvárral kínálnak.

A sörgumicukrot azért találtuk ki, hogy a sör íze is méltón érvényesüljön a tányéron.

A Fehér Nyúl sörét használjuk, a bevett gumicukor recept alapján pektinnel, zselatinnal és cukorral főzzük, és egy kis citromot is adunk hozzá, hogy ne legyen nagyon édes, bár a sör is eleve citrusos.

Nyilván nincs benne széndioxid, de ha lenyeled, azonnal érezhető a söríz, mintha ittál volna egy kortyot. Söribónak neveztük el!

GERŐ ESZTER, A CUKRÁSZAT TÁRSALAPÍTÓJA

Nagyon édes álmaink lesznek tőle: Csokibábel


GERBEAUD

A Gerbeaud egyesíti a hagyományt és a fejlődést, az ország egyik legtradicionálisabb cukrászdája, amely tavaly volt 160 éves.

AGerbeaud cukrászda magával viszi a klasszikus és modern ízeit egyaránt, és olyan limitált különlegességekkel is meglepi a közönséget, mint a sörös bonbon, a paprikás macaron, vagy a Mártha Róbert kreatív cukrászuk által kreált Gerbeaud Ropogósa, amelyhez ízben és illatban is egyedülálló bogyós-aszalt gyümölcsös és karamelles-trüffeles ízjegyekkel rendelkező sört használták, amely a Monyo Brewing Co. Boris the Blade alkotása.

Mi más: Gerbeaud szelet


HA KENYÉR AKKOR KOVÁSZ, HA PROGRAM AKKOR WORKSHOP

WOLF ANDRÁS

Wolf András a Salon és a New York Kávéház séfje egy új hobbira talált, amely számára egyfajta terápiás eszközként is működik. A kovásszal készülő tészta mára egyfajta életmóddá nőtte ki magát nála, amely lelassítja a rohanó világát. Ahogy mondja kevesebb csodálatosabb dolog van a világon, mint a kenyér, amely annyi mindent hordoz magában, mégis olyan egyszerű, hiszen csak három alapvető hozzávaló kell hozzá, liszt, víz és só! Az biztos, a Salon Restaurant standjánál mindig lesz belőle.

Ki ne hagyd: Paprikaszörp


KOVÁCS BEÁTA

Egyszer valaki azt mondta, tudom is ki, hogy sok jó pék, nem tanulta a szakmát. Talán elhivatottság, talán életforma, az biztos a kenyérhez, a sütéshez bizalom és türelem kell. Kovács Beáta is volt pedagógus, majd kulturális média területen dolgozott. Azonban a fővárosból a vidékre költözéssel életmódot is váltott és rátalált erre a szakterületre. 

Reggelire, uzsonnára, magában, vajjal és lekvárral, sonkával, szendvicsként, french toastként vagy mákos gubában. Hosszan sorolhatnánk még, hogy milyen sokszor és sokféleképpen jól esik a finom, puha, foszlós briós. Egyesek szerint a kelt tészták királynője és az ünnepi asztalok elengedhetetlen velejárója. Megtanuljuk hogyan dagasszuk, hogyan gazdagíthatjuk a tésztáját és milyen sokféleképpen formázhatjuk. Ne hagyjátok ki pénteken 15:00 – tól a Briós tészta workshop-ot!


KAMOCSAY-BEH MARIANN

A természet kincs, a természetesség ma már trend, sőt. A modern gasztronómiában egyre fontosabb, hogy a lehető legfrissebb, saját termesztésű alapanyagokkal dolgozzunk, ezek közül is kiemelkedőek a fűszer- és gyógynövények, hiszen a fűszer, az étel lelke. Kamocsay – Beh Mariann által létrehozott Bazsalikomos kert workshop-jain megtanulhatjuk felhasználni és tartósítani azt, ami megtermett nálunk.

Hagyományos módon szárított, ízletes és organikus fűszernövények, ehető virágok a Bazsalikomos kertből, valamint különleges sók keverékei. Egyedileg megalkotott fűszersó különlegességek saját magadnak vagy akár családodnak és barátaidnak. A workshopot egy játékkal és fűszernövény-ismerettel kezdjük, majd jöhet az egyedi fűszersó keverékek összeállítása, amihez több, mint 20 féle fűszernövényből, ehető virágból válogathattok. A különleges sóvirágot üvegben vihetitek haza. Pénteken mindenképp érdemes részt venni a Fűszeres – virágos sók készítésében, amelyre 12:30 – tól kerül sor.


SIMONYI KRISTÓF

Pipacs pékség, pék, kenyér, kenyérsütés, pékáru

Régi elfeledett szavunk a kópic, a szalmából kötött gabonatároló edény. Annak a kornak a jellegzetes tárgya, amikor háznál saját gabonát, saját lisztet tároltak a kenyérsütéshez. Simonyi Kristóftól, a Kópic Pékség alkotójától érdemes tanulni, hiszen számtalan kenyér került ki a kezei közül. A Kópic pékség törekvése felölelni azokat a hagyományos értékeket, amelyek egykor meghatározták ennek a szakmának a szépségeit. A pékségben magas minőségű kézműves termékeket, elsősorban kenyeret készítek. Alapvetés számomra a hangsúlyosan teljes kiőrlésű, lehetőleg köves malmi őrlésű lisztek használata, amelyek ökológiai szemléletű gazdaságokból származnak. 

A workshop-on kövesmalmi rozs, tönköly, búza és alakor lisztekből készült kenyereket kóstolunk és sütünk – miközben átvesszük a kovászos kenyérsütés folyamatát és a teljes kiőrlésű lisztek sajátosságait. Kristóf kezei közül kenyerek ezrei kerültek már ki, a teljes kiőrlésű kenyér pedig a specialitásának számít, így biztosan a legjobb helyen leszel, ha ez a kategória érdekel! Szombaton 18:30 – tól!


ORMOS GABRIELLA

Gabinak minden szava őszinte rajongást mutat a kovász felé, a vele való sütésről bármikor képes egy – két szót mondani. Amikor megismertem, épp szánt rám két munkafázis között egy kis időt, amelyből kiderült, hogy Ő is kívülállóként csöppent ebbe a gyönyörű szakmába. A Kovász Labor blogjával egy kisebb országnyi embert fertőzött meg ennek a sütési technológiának a szépségével. A Facebook csoportján már több mint 6000 ember tevékenykedik aktívan azon, hogy nap, mint nap friss kenyérrel csaljon boldogságot a saját és családja arcára. Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a kovász, egyszerűen csak annyit mond, hogy maga az élet! Hogy, hogyan tudnám Őt jellemezni én egyszóval? Elhivatott.

Szeretnél mindennap egészséges és finom kenyereket tenni a családi asztalra? Szeretnéd megérteni, mitől más egy igazi kovászos kenyér és mi a különbség az élesztővel és a természetes kovásszal készült kenyerek egészségre gyakorolt hatása között? Merülj el a kovász világában, értsd meg a működését és sajátítsd el a kovászos kenyér készítésének minden fortélyát! Vasárnap 12:30 – tól.


A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr4414829890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása