Tamás Gergely / 2019 03. 28.
Március 27 – én a Michelin Bécsben bejelentette a Cities of Europe Guide For 2019 – et, amelyben Európa legfontosabb városai és éttermei kaptak helyet.
Idén Budapest 2 új csillaggal bővítette a listát, a Babel és a Standétterem új csillagosként jelent meg a kalauzban. További újdonság, hogy három várossal kibővült az útmutató, Zágráb, Dubrovnik és Reykjavík is bekerült abba.
Bécs végre bekerült az európai elitbe, Juan Amador étterme új három csillagosként szerepel a listán. A német – spanyol származású séf 2005 – ben nyitotta meg éttermét Németországban, Langen – ben, ahol három csillagot szerzet, majd később Bécsben megnyitotta éttermét, amely 2017 – ben két csillagot kapott. A város történelmi negyedében, egy pincében hozta létra a város legavantgárdabb helyét, ahol egy nagyon őszinte és multikultúrális konyhát visz. Amador éttermeit a purizmus és a modern szellem határozza meg. Gyakran nevezik a világ legjobb séfjének, aki meglepő figyelmet fordít a részletekre, és újraértelmezi klasszikus gyökereit.
Az Amador a Michelin jelentése szerint sokszínű, kreatív, intenzív és nagyon kontrasztos. Az ételek csak a legjobb szezonális összetevőket használják, merészek, vizuálisan vonzóak, ütős ízekkel.
Bécs két új Bib Gourmand belépője: a DiningRuhm és Gasthaus Seidl
Budapestnek két új csillaga van az idei útmutatóban: a Stand és a Babel.
A Standot két tapasztalt séf viszi, akik sok éve dolgoznak együtt, és az ételüket személyiségükkel töltik meg, de a magyar klasszikusokban benne van a szívük és a lelkük is. A hagyományos magyar konyhát a legmodernebb kulináris technológiákkal dobják fel.
Egy okos, formális étterem kortárs monokróm stílussal és az üveg mögé való belátással rendelkező konyha.
A főzés modern, de a magyaros klasszikusokból nem engednek.
A magabiztos konyha csak egy pár kiváló minőségű összetevőt használ fel, és lehetővé teszi számukra, hogy azok ragyogjanak.
MICHELIN GUIDE
A Babel egy elegáns étterem a Duna közelében, igazi magyar büszkeséggel. A séf, Veres István Erdélyből származik, gyermekkori emlékei inspirálják a menüit.
A Babel 2015 – ben költözött mostani helyére, a főváros történelmi jelentőségű terére a Március 15. térre. Céljuk a hagyományőrzés, a hagyomány teremtés, az emlékekhez való visszatérés, azok áthelyezése a modern időkbe. Egyszerű és letisztult fogások jellemzik, olyan meglepő alapanyagokkal, mint a csalán, vagy a zuzmó.
A stílusos, hangulatos étterem igazán szenvedélyes, a fiatal csapata és a tulajdonos által.
A főzés innovatív és ízletes: az ételeket a Babel Classic menüjében mutatják be, amely a szakács erdélyi örökségéből táplálkozik, és mindegyiknek van egy története, amit el kell mondania, az ételek a Kóstoló menüben ambiciózusabbak, néhány játékos elemmel.
MICHELIN GUIDE
Két csillag
Onyx Restaurant
A legelegánsabb éttermi élményt nyújtja a magyar fővárosban, a tányérok kifinomultak, eredetiek és nagyon érettek. Mészáros Ádám házias, hazai alapanyagokra épülő konyhát vezet, amelyben a magyar gasztronómia klasszikus fogásait frissíti fel.
Szenvedélyes, magasan képzett konyha biztosítja a klasszikus magyar ízek előtérbe kerülését, de érdekes, modern csavarokkal is rendelkezik. Az ételeket pontosan készítik el és intenzíven ízesítik.
MICHELIN GUIDE
Az Onyx Restaurant – ot 2007 – ben nyitották meg Budapest szívében a Vörösmarty téren, azzal a céllal, hogy a Gerbeaud mellett egy olyan éttermet tudjanak létrehozni, ahol a kézzel fogható tradíciók és a újkori innovációk lehetőségeit kihasználva újraalkossák a hazai konyhaművészet remekeit.
Egy csillag
Borkonyha
Egy csodálatos bor-orientált étterem a Bazilikához közel, ahol tényleg minden a nemes nedűről szól. Ez az étterem komoly szakmai háttérrel rendelkezik, több mint egy évtizedes sikertörténetükkel letették a minőségi magyar vendéglátás alapjait. Itt mindenki megtalálja a helyét a borfanatikustól az ismerkedőkig. Több, mint 200 féle, túlnyomó részben magyar bor található meg, amelyből 48-at kínálnak üvegből.
A menüt jól kivitelezett ételek, kifinomult modern stílus és finom magyar hatások jellemzik – írja a guide. A legfontosabb összetevők a környező országokból származnak. Konyhájukra a friss alapanyagok, a hetente – két hetente frissülő kínálat, a szakmai lelkesedés és a jó kedv jellemző.
Costes
A Costes már már egybecseng a hazai Fine Dining – gal, hiszen úttörő szerepet töltenek be a nemzetközi sikerekben gazdag évekkel, a hátterükkel a hazai gasztronómia fejlődésében.
A Costes étterem 2008 – ban nyitotta meg kapuit és Miguel Rocha Vieira portugál sztárséf vezetésével két év alatt el is érték a legnagyobb sikerüket az egy csillagot, amelyet azóta is minden évben megtartanak.
Kifinomult étterem, amelyet egy magabiztos szakmai csapat vezet – írja a Guide. Palágyi Eszter head chef 14 éves tapasztalattal rendelkezik, többek között Michelin Csillagos éttermekben is dolgozott.
Costes Downtown
A Costes márka életében új lehetőséget kínált a Prestige Hotel aljában megnyíló Costes Downtown étterem, ahol minden nap reggeli, ebéd és vacsora fogadja az ide érkező vendégeket. 2016 – ban elnyerték első Michelin Csillagukat, amelyet azóta is újra és újra megtartanak. Miguel Rocha Vieira vezetésével és felügyelete mellett indult el, de most már Tiago Sabarigo a vezető séf, aki mellett szépen és kiegyensúlyozottan teljesít a hely. A konyha, ahogy a neve is mutatja kicsit lazább, bisztrósabb stílust visz, amely viszont nem jelenti azt, hogy aki ide beül, ne kapná meg a Costes – től elvárt minőséget.
Tiago Sabarigo portugál séf és csapata kifinomult, kiváló textúrájú és ízkombinációjú ételeket tesz a tányérra a Michelin Guide szerint. Folyamatosan törekszik a fejlődésre, sokféle gasztrokultúra van hatással főzési stílusára, kedveli az északi konyhát, az Ázsiai ízvilágot, de a mediterán konyha is a szíve csücske. Fontos számára a rend és a szabály, amelyet fő mentorától tanult Gordon Ramsey – tól. Tiago ételei és tányérjain tükröződik lelkivilága, amely mindig derűs és szenvedélyes. A Costes Downtown étterem sikerének záloga az étterem csapatának lelkes elhivatottságában van.
Bib gourmand
Fricska Gastropub
Petrus
Stand 25
Michelin Plate
Új belépő Sárközi Ákos friss étterme a Textúra.
- Alabárdos Étterem
- Arany Kaviár
- Aszú
- Baltazár
- Baraka,
- Bock Bisztró Pest
- Csalogány 26
- Fausto’s
- Mák
- Nobu Budapest
- Olimpia
- Salon Étterem
- St Andrea
- Textúra
- Tigris
- Vendéglő a KisBíróhoz
- Zona
Horvátországban a Michelin Guide Main Cities of Europe az idén először debűtált, elsőre egy egycsillagos trendi étteremmel a
Noel -el.
A horvát fővárosban található étterem, szezonális ételeket kínál a legmagasabb minőségben új csillaggal bővíti az eddig listát. Gondosan válogatott helyi- és bioélelmiszerekből készülnek el Goran Kočiš séf fogásai.
A Gorana Kočiša konyhája válogatott menüt kínál, a hagyományos ételektől a kortárs konyhán keresztül, a kifinomult szezonális ételekig. A séf díjnyertes éttermekben szerezte tapasztalatát és tudását.
A kulináris megközelítésének alapja a kortárs konyha határainak átlépése az innovatív kulináris technikák és a domináns helyi szezonális ételek kombinálásával. Amikor nem a konyhában van, akkor Goran folyamatosan keresi a régió legmagasabb szintű alapanyagait és minőségi termelőit.
Dubrovnik a 360° étteremmel képviselteti magát az útmutatóban.
Zágráb két új Bib Gourmand – ot is szerzett : Agava és Tač.
Reykjavik a harmadik új város, amely idén az útmutatóban szerepel, és egy új Bib Gourmand -ot kapott, amely a Skál!. Ez az étterem izgalmas élményt kínál Izland első élelmiszerpiacán.
Összesen hét étteremnek ítéltek oda
újonnan a két csillagot, így már 92 ilyen hely van. Az új háromcsillagos étteremmel együtt 23 étteremmel számolhatunk. 44 új éttermet egy csillaggal értékeltek, így azok száma 382-re emelkedett az idei útmutatóban.
Szívből gratulálunk minden étteremnek!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.