MICHELIN Guide Main Cities of Europe 2019 Selection - A Babel és a Stand, az új egycsillagos éttermek Budapesten

Tamás Gergely / 2019 03. 28.

Március 27 – én a Michelin Bécsben bejelentette a Cities of Europe Guide For 2019 – et, amelyben Európa legfontosabb városai és éttermei kaptak helyet.

Idén Budapest 2 új csillaggal bővítette a listát, a Babel és a Standétterem új csillagosként jelent meg a kalauzban. További újdonság, hogy három várossal kibővült az útmutató, Zágráb, Dubrovnik és Reykjavík is bekerült abba.

Bécs végre bekerült az európai elitbe, Juan Amador étterme új három csillagosként szerepel a listán. A német – spanyol származású séf 2005 – ben nyitotta meg éttermét Németországban, Langen – ben, ahol három csillagot szerzet, majd később Bécsben megnyitotta éttermét, amely 2017 – ben két csillagot kapott. A város történelmi negyedében, egy pincében hozta létra a város legavantgárdabb helyét, ahol egy nagyon őszinte és multikultúrális konyhát visz. Amador éttermeit a purizmus és a modern szellem határozza meg. Gyakran nevezik a világ legjobb séfjének, aki meglepő figyelmet fordít a részletekre, és újraértelmezi klasszikus gyökereit.

Az Amador a Michelin jelentése szerint sokszínű, kreatív, intenzív és nagyon kontrasztos. Az ételek csak a legjobb szezonális összetevőket használják, merészek, vizuálisan vonzóak, ütős ízekkel.

Egy új dal megírása, visszahallgatása, majd az értékelése, legyen az pozitív, vagy negatív, ez hasonlít legjobban ahhoz, amit a konyhában csinálunk.

JUAN AMADOR, AMADOR RESTAURANT

Bécs két új Bib Gourmand belépője: a DiningRuhm és Gasthaus Seidl


Képtalálat a következőre: „michelin guide 2018”

A fővárosok útmutatója 38 ország 38 városából áll, és több mint 1900 éttermet ajánl.

Nagy örömünkre szolgál, hogy Reykjavík Izlandon, Zágráb és Dubrovnik Horvátországban belekerültek a kiadványba, így még több választási lehetőséget biztosít az olvasóink számára egész Európában. 


GWENDAL POULLENNEC, A MICHELIN GUIDES NEMZETKÖZI IGAZGATÓJA

Onyx Restaurant

Budapestnek két új csillaga van az idei útmutatóban: a Stand és a Babel.

A Standot két tapasztalt séf viszi, akik sok éve dolgoznak együtt, és az ételüket személyiségükkel töltik meg, de a magyar klasszikusokban benne van a szívük és a lelkük is. A hagyományos magyar konyhát a legmodernebb kulináris technológiákkal dobják fel.

Egy okos, formális étterem kortárs monokróm stílussal és az üveg mögé való belátással rendelkező konyha. 

A főzés modern, de a magyaros klasszikusokból nem engednek. 

A magabiztos konyha csak egy pár kiváló minőségű összetevőt használ fel, és lehetővé teszi számukra, hogy azok ragyogjanak.

MICHELIN GUIDE

A Babel egy elegáns étterem a Duna közelében, igazi magyar büszkeséggel. A séf, Veres István Erdélyből származik, gyermekkori emlékei inspirálják a menüit. 

A Babel 2015 – ben költözött mostani helyére, a főváros történelmi jelentőségű terére a Március 15. térre. Céljuk a hagyományőrzés, a hagyomány teremtés, az emlékekhez való visszatérés, azok áthelyezése a modern időkbe. Egyszerű és letisztult fogások jellemzik, olyan meglepő alapanyagokkal, mint a csalán, vagy a zuzmó.

A stílusos, hangulatos étterem igazán szenvedélyes, a fiatal csapata és a tulajdonos által. 

A főzés innovatív és ízletes: az ételeket a Babel Classic menüjében mutatják be, amely a szakács erdélyi örökségéből táplálkozik, és mindegyiknek van egy története, amit el kell mondania, az ételek a Kóstoló menüben ambiciózusabbak, néhány játékos elemmel.

MICHELIN GUIDE

Két csillag

 Onyx Restaurant

A legelegánsabb éttermi élményt nyújtja a magyar fővárosban, a tányérok kifinomultak, eredetiek és nagyon érettek. Mészáros Ádám házias, hazai alapanyagokra épülő konyhát vezet, amelyben a magyar gasztronómia klasszikus fogásait frissíti fel.

Szenvedélyes, magasan képzett konyha biztosítja a klasszikus magyar ízek előtérbe kerülését, de érdekes, modern csavarokkal is rendelkezik. Az ételeket pontosan készítik el és intenzíven ízesítik.

MICHELIN GUIDE

Az Onyx Restaurant – ot 2007 – ben nyitották meg Budapest szívében a Vörösmarty téren, azzal a céllal, hogy a Gerbeaud mellett egy olyan éttermet tudjanak létrehozni, ahol a kézzel fogható tradíciók és a újkori innovációk lehetőségeit kihasználva újraalkossák a hazai konyhaművészet remekeit.


Egy csillag

 Borkonyha

Egy csodálatos bor-orientált étterem a Bazilikához közel, ahol tényleg minden a nemes nedűről szól. Ez az étterem komoly szakmai háttérrel rendelkezik, több mint egy évtizedes sikertörténetükkel letették a minőségi magyar vendéglátás alapjait. Itt mindenki megtalálja a helyét a borfanatikustól az ismerkedőkig. Több, mint 200 féle, túlnyomó részben magyar bor található meg, amelyből 48-at kínálnak üvegből.

Friss hal a piacról / Photo by Fekete Antonio

A menüt jól kivitelezett ételek, kifinomult modern stílus és finom magyar hatások jellemzik – írja a guide. A legfontosabb összetevők a környező országokból származnak. Konyhájukra a friss alapanyagok, a hetente – két hetente frissülő kínálat, a szakmai lelkesedés és a  jó kedv jellemző.


 Costes

A Costes már már egybecseng a hazai Fine Dining – gal, hiszen úttörő szerepet töltenek be a nemzetközi sikerekben gazdag évekkel, a hátterükkel a hazai gasztronómia fejlődésében.

Costes étterem 2008 – ban nyitotta meg kapuit és Miguel Rocha Vieira portugál sztárséf vezetésével két év alatt el is érték a legnagyobb sikerüket az egy csillagot, amelyet azóta is minden évben megtartanak.

Kifinomult étterem, amelyet egy magabiztos szakmai csapat vezet – írja a Guide. Palágyi Eszter head chef 14 éves tapasztalattal rendelkezik, többek között Michelin Csillagos éttermekben is dolgozott.


 Costes Downtown

A Costes márka életében új lehetőséget kínált a Prestige Hotel aljában megnyíló Costes Downtown étterem, ahol minden nap reggeli, ebéd és vacsora fogadja az ide érkező vendégeket. 2016 – ban elnyerték első Michelin Csillagukat, amelyet azóta is újra és újra megtartanak. Miguel Rocha Vieira vezetésével és felügyelete mellett indult el, de most már Tiago Sabarigo a vezető séf, aki mellett szépen és kiegyensúlyozottan teljesít a hely. A konyha, ahogy a neve is mutatja kicsit lazább, bisztrósabb stílust visz, amely viszont nem jelenti azt, hogy aki ide beül, ne kapná meg a Costes – től elvárt minőséget.

Tiago Sabarigo portugál séf és csapata kifinomult, kiváló textúrájú és ízkombinációjú ételeket tesz a tányérra a Michelin Guide szerint. Folyamatosan törekszik a fejlődésre, sokféle gasztrokultúra van hatással főzési stílusára, kedveli az északi konyhát, az Ázsiai ízvilágot, de a mediterán konyha is a szíve csücske. Fontos számára a rend és a szabály, amelyet fő mentorától tanult Gordon Ramsey – tól. Tiago ételei és tányérjain tükröződik lelkivilága, amely mindig derűs és szenvedélyes. A Costes Downtown étterem sikerének záloga az étterem csapatának lelkes elhivatottságában van.


Bib gourmand

Fricska Gastropub


Petrus


Stand 25


 Michelin Plate

Argentin hátszín szárított gombával és lágy burgonyával
Photo by Bakcsy Árpád

Új belépő Sárközi Ákos friss étterme a Textúra.


Horvátországban a Michelin Guide Main Cities of Europe az idén először debűtált, elsőre egy egycsillagos trendi étteremmel a 
Noel -el.

A horvát fővárosban található étterem, szezonális ételeket kínál a legmagasabb minőségben új csillaggal bővíti az eddig listát. Gondosan válogatott helyi- és bioélelmiszerekből készülnek el Goran Kočiš séf fogásai.

A Gorana Kočiša konyhája válogatott menüt kínál, a hagyományos ételektől a kortárs konyhán keresztül, a kifinomult szezonális ételekig. A séf díjnyertes éttermekben szerezte tapasztalatát és tudását.

A kulináris megközelítésének alapja a kortárs konyha határainak átlépése az innovatív kulináris technikák és a domináns helyi szezonális ételek kombinálásával. Amikor nem a konyhában van, akkor Goran folyamatosan keresi a régió legmagasabb szintű alapanyagait és minőségi termelőit.


Dubrovnik a 360° étteremmel képviselteti magát az útmutatóban.

Zágráb két új Bib Gourmand – ot is szerzett : Agava és Tač.


Reykjavik a harmadik új város, amely idén az útmutatóban szerepel, és egy új Bib Gourmand -ot kapott, amely a Skál!. Ez az étterem izgalmas élményt kínál Izland első élelmiszerpiacán.


Összesen hét étteremnek ítéltek oda 
újonnan a két csillagot, így már 92 ilyen hely van. Az új háromcsillagos étteremmel együtt 23 étteremmel számolhatunk. 44 új éttermet egy csillaggal értékeltek, így azok száma 382-re emelkedett az idei útmutatóban.


Szívből gratulálunk minden étteremnek!

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr3214720613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása