Bocus d'Or 2019
Történelmi verseny Lyonban

2019 a változások éve lesz a gasztronómiában, a kulináris világ színpadán is új, eddig nem látott versennyel indul az év. Az ideit minden szempontból áthatja az átalakulás, az emlékezés, a hagyományok tisztelete és a fejlődés, mert most először a verseny történetében Paul Bocuse, és a tiszteletbeli elnök Joël Robuchon nélkül kerül megrendezésre az esemény.

Paul Bocuse 91 évesen távozott a földi világból, de amit itt hagyott, talán még évszázadok múlva is befolyásolja majd az akkori gasztronómiát. Zseni, forradalmár és reformer, egy hős, aki a két világháború utáni nouvelle generáció tagjaként megváltoztatta a kulináris felfogást. Amikor megálmodta a Bocuse d’Or – t, akkor a francia konyha a gasztronómia csúcspontja volt. 1987 januárjában megrendezik az első a Bocuse D’ort, amely akkor a SIRAH (Salon des Métiers de Bouche) keretei között történt. Egy olyan korban, amikor még csak tapinthatóak a modern vendéglátás fejlődései. A Michelin még nem adott ki útmutatót külön az európai városokra, Julia Child birtokolta a gasztromédiumot, így nem csoda, hogy akkor még a francia csapatok uralták a mezőnyt.

 

Joël Robuchon

2007 – ben a Bocuse d’Or – on bevezetik a kontinentális minősítő versenyeket, amelyeknek célja, hogy ösztönözzék az Európán kívüli nemzetek részvételét is. Az országos kiválasztás után, a nemzeti bajnokok különböző kvalifikáción küzdenek meg egymással, a legjobbak innen kerülnek a Lyon – i döntőbe. Idén már afrikai csapatok is indulhatnak a bajnokságon, így még inkább megváltoznak a feltételek, hiszen Tunézia és Marokkó részvétele tovább nehezíti a megfelelést. Azonban jól mutatja, hogy Bocuse fenntről is letekint és inspirálja a változásokat, azzal, hogy az egész világ részesévé váljon annak a kulináris fejlődésnek, amelyet ez a verseny generál. Az USA csapatának két évvel ezelőtti győzelme megtörte az európai csapatok, főleg a francia és az északi team – ek egyeduralmát és megmutatták, hogy új generációk lépnek fel a gasztronómia színpadára. Ma már tudjuk, hogy az átalakulás az egész vendéglátóipart érinti, 2019 – ben új desztinációk és kultúrák törik meg az egykor még annyira lekorlátozott világot.

 

Lyonban a 30. Bocus d’Or – on a magyar csapat Széll Tamás vezényletével az összesítésben a negyedik helyezést érte el, és övék lett a legjobb húsos tál különdíja. A magyar csapat eredménye utat mutatott, hogy még egy ilyen kis ország is meg tud felelni a döntőben.

Paul Bocuse jelenléte tapintható lesz a 2019 – es verseny minden pillanatában. Mellette az ezredes Joël Robuchon csillaga is ott ragyog majd az asztalokon. A választott témák a két legendás séf szellemiségét őrzi majd, a borjú Bocuse – nak, a kagyló Robuchon – nak állít emléket. A francia konyha még mindig a világ legjobbja, bár számos új kulináris eszme lát világot, a gasztronómia hagyományaira épít mind. Escoffier, Caramel és a nagy francia zsenik által felépített és gerjesztett előrehaladás eredményeit őrzik a tankönyvek, a szakácsok mozdulatai és az ételek is. Azonban a fejlődés a legfontosabb, a Bocuse d’Or verseny pedig egy igazi olvasztótégely, ahol a 24 ország különböző kultúrája keveredik a globális konyha elvárásaival. A legjobbak azok lehetnek, akik képesek megfelelni a zsűri elvárásainak az aromák, a technológia és a szakértelem tekintetében.

“5 óra 35 perc”

Ennyi idő áll rendelkezésre minden csapatnak, hogy elkészítsen és tálaljon két féle ételt, és 14 adagot.

Pohner Ádám, a Kistücsök séf helyettese képviseli hazánkat a Lyon – i döntőben. 25 éves, valószínűleg a legfiatalabb séf a versenyen, amely jól megmutatja, hogy a versenyben egyre több korosztály vesz részt, amely méltó Paul Bocuse lelkületéhez, aki mindig is támogatta az oktatás fontosságát a gasztronómia életben. Az esemény célja mindig is az volt, hogy támogassa a kreativitást, az olimpiákhoz és fontosabb sporteseményekhez hasonlóan itt is a legjobbak kapnak szerepet, akik hosszú, és kitartó munkával kerültek a kiemelkedők közé. A kiélezett helyzet, az adrenalin, az időkorlát mind – mind arra ösztönzi a résztvevőket, hogy az alkotókészségük teljes tárházát vonultassák fel, és nyűgözzék le a zsűrit. Ennek hozadéka, hogy új, eddig nem ismert technikai lépéseket fejlesztenek ki, amelyek később bekerülnek a hétköznapokba is.

Foto: Designfood by Antonio photography

“Az Amerika Bocuse d’Or minősítő versenyére áprilisban Mexikóvárosban a csapat kidolgozta a kikeményített és füstölt sonkát öt órán belül.

Általában ez két-három napot vesz igénybe. ”


ROBERT SULATYCKY, AZ AMERIKAI CSAPAT, HEAD COACH

2018 – ban két jelentős gasztronómiai alakot vesztettünk el, akiknek látásmódjuk, hozzáállásuk és karrierjük is tiszteletre méltó. Az idei Bocuse d’Or – on új legendák születhetnek, minden versenyző célja, hogy megvédje és öregbítse saját nemzetének a hírnevét. A versenyzőknek itt át kell adniuk tehetségüket, azokat a tanult képességeket, amelyeket mestereiktől láttak és modernizálniuk kell a hagyományos francia recepteket. És ettől különleges ez az esemény, hiszen megismerhetjük a séfek titkos, néha stresszes világát, amely legtöbbször rejtve marad a nagyközönség elől. Itt a vesztesek is emelt fővel távoznak, hiszen részt vehettek és teljesítettek a világ legnehezebb kulináris kihívásán. Most még erősebben tapasztalhatóak a változások a gasztronómia színpadán, az elmúlt bő 30 évben átváltozott és pólusváltáson ment át a világ vendéglátása. Az idei Bocuse d’Or megmutatja, hogy Paul Bocuse halála után merre indul el a nemzetközi konyha.


 “Legyenek a Bocuse d’Or büszke nagykövetei a világ minden tájáról származó szakácsok, illusztrálva, hogy mit is jelent a Bocuse d’Or:

a világ minden konyhai stílusában elképesztő kreativitás laboratóriuma, egy olyan esemény, amely ösztönzi az örökös újbóli fejlődést.”

 

RÉGIS MARCON

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr4514569190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása