Dinara Kasko: A geometrikus cukrászat
Szerző: Tamás Gergely

Az elmúlt években a világ gasztronómiai szemlélete megváltozott, amelynek oka, hogy egyre nagyobb teret nyernek az internet segítségével azok az újító szakácsok, cukrászok, aki megváltoztatják, felkavarják és ámulatba ejtik a nagyérdeműt hihetetlen kreációikkal. Kezd kialakulni egy új művészeti irányzat, amelyet hívjunk gasztroart - nak. Ennek alapját a technikai fejlődés táplálja. A modern kor vívmányai, mint pl. a 3D nyomtatók, megadják a határtalan lehetőséget az olyan formabontó cukrászok és séfek számára, mint az ukrán Dinara Kasko.

Dinko Kasko: Miért ne?  Ízletes és gyönyörű, ez nagyszerű "

Az ukrán Dinara Krasko elképeszti a világot a hihetetlen és formabontó cukrászsüteményeivel, amelyhez az ihletett a matematikából nyeri. Ennek alapjait az eredeti szakmája teremti meg, hiszen építész, azonban a cukrászatban találta meg a kiteljesedésének a lehetőségét. Formabontó művészetében a Voronoj - cellák és a biomimetika is szerepet kap, amely során a természetben előforduló bonyolult formavilágot próbálja leutánozni.

Land Rover 70. születésnapi torta

A Land Rover 70. születésnapjára készült torta

Az édességek terén nem csak a látványt, de olyan praktikus dolgokat sem hanyagolhat el, mint a fogyaszthatóság. A tervezés során oda kell figyelnie arra, hogy a kész termék textúrája, alakja, íze, színe, arányai megfeleljenek a fogyasztó ízlésének, és az arányok se csússzanak el. A kivitelezés során a legfontosabb, hogy a megfelelő formákat meg tudja valósítani, ehhez nagy segítséget nyújtanak a 3D nyomtatók, amelyek már betekintést engednek a 21. század cukrászművészetébe.

Dinara Kasko 3D buborékok

Három dimenziós nyomtatással készült formák
"Megpróbálom összekötni az építészetet, a dizájnt és a cukrászatot. Egy gyönyörű torta, valamint egy gyönyörű épület, előzetes tervezést igényel."
Dinara Kasko, So Good magazinnak

Dinara Kasko építészként és 3D látványtervezőként dolgozott hosszú ideig, majd felfedezte magának a sütést. Az otthoni cukrászkodás után több tanfolyamot elvégzett, ahol híres cukrászoktól tanulhatta el a fortélyokat. Azonban nagyon fontos, hogy csak azok érhetnek el sikereket, akik valami egyedit és különlegeset tudnak alkotni. A szerencse és a tehetség kombinációjaként Dinara megtalálta a saját útját, amely építkezik a művészeti tehetségére, az építészetben elsajátított tudásra. Ötleteiben mindig kapcsolatot keres az épületek, a dizájn és a cukrászat között.

Origami torta

Origami torta

A geometrikus sütemények formavilágát digitálisan tervezi meg egy számítógépes programmal, amely lemodellezi a megadott paraméterek segítségével, majd szilikonból megalkotja a formát, amelyet 3D nyomtatással valósít meg. Terveit ma már saját weboldalán is értékesíti, hogy az otthoni szakácsok is megalkothassák ezeket a gyönyörű művészi süteményeket. Elmondása szerint azonban, ezek az alkotások nem születhetnének meg, ha nem volna a kísérletezés fázisa, hiszen a végső mű kialakulásához szükség van a forma, a térfogat, az összetétel, az arány, a szín és a textúra megfelelő működéséhez.

"Az új technológiákat különféle művészeti formák mutatják be; új megoldásokat is tudunk megvalósítani a cukrászatban. Napjainkban a 3D-s modellezés és a 3D nyomtatás segítségével a sütemények terén új és érdekes lehetőségek nyílnak meg."
Dinara Kasko, So Good magazinnak

A leghíresebb alkotásaihoz sok helyről inspirálódik, legtöbb esetben az építészetből, de származhat a modern művészetekből, művészektől, vagy természetes tárgyból. Az Origami tortájához az ihletett az ősi kínai művészetből vette, amelynek célja, hogy egy papírlapból a lehető legbonyolultabb formát alkossuk meg. A süteményhez a Miura hajtás adta az ihletett, amelyet az 1970 - es években Kyoto Miura talált ki, hogy a napelemeket a lehető legkisebbre összehajtogatva az űrbe tudják küldeni. Továbbá  Ekaterina Lukasheva origami művészete is inspirálta.

Képtalálat a következőre: „Ekaterina Lukasheva cake”

Ekaterina Lukasheva inspirálta torta (By Dinara Kasko twitter oldala)
"Határozottan a munkám legérdekesebb része a formával dolgozik. Szeretek olyan tiszta, lakonikus tárgyakat létrehozni, amelyek nem igényelnek további díszítést."
Dinara Kasko, So Good magazinnak

Saját koncepcióinak alapját a geometriai primitívek adják, mint pl. a kör, a háromszög, vagy a téglalap, kedvenc színei a piros, a fekete és a fehér. Alkotásaiban gyakran megjelenik a minimalizmus, hiszen az egyszerűség szép. Süteményeiben mindenhol jelen van a matematika, olyan alapvető tételeket alkalmaz, mint a háromszögelés, a Voronoj - cellák. Gyakran jelennek meg alkotásaiban az építészetben használt technológiák, mintázatok, mint pl. a Buborék torta buborékhéjba ágyazása, vagy geometrikus desszert betonra emlékeztető felülete. Algoritmikus tortájához az algoritmikus geometria formáit alkalmazta.

Algorithmic Modeling Cakes

Algoritmikus model torta

Algorithmic Modeling Cakes

Szeletelt torta

Kinetikus geometria torta

Szeletelt torta

3 * 3 * 3 gömb a Geometrikus desszertek sorozatából

3X3X3 gömb torta

3 * 3 * 3 gömb a Geometrikus desszertek sorozatából

Cake Chocolate Block

Csokoládé blokk torta

Cake Chocolate Block

https://youtu.be/7qBZSTOUz_8


Forrás

So Good Magazine

Képtalálat a következőre: „My Modern Net”

Dinara Kasko


2018.09.18.

home2-512facebook-logo_318-49940
cropped-20180514_111612_00017200815012124028642.png

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr6214258333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása