Amit nem hagyhatsz ki idén
A legjobb BBQ lelőhelyek Magyarországon 2.

Kifejezetten büszkék vagyunk, hogy megismertethetjük az ország egyik legdinamikusabban fejlődő gasztronómiai irányzatát, amely rövid időn beül Európa egyik legsikeresebb országává tette hazánkat a BBQ területén. Komoly kis közösség kezd kialakulni, akik szívvel és lélekkel adóznak a barbecue lelkületének, ahol a minőségre a befektetett energia és a szakértelem a biztosíték. Az első sikeres cikkünk után, itt a második, amely nem rangsorol, csupán olyan sok a jó hely, hogy egy cikkbe nem férnek bele. Amit szeretnénk hangsúlyozni, hogy rendkívül megtisztelő, hogy mi mutathatjuk be Őket. A második részben a Déli Part BBQ, a Zuzmó Gerilla BBQ Co., a Konyha 2.0 (RePeTa) és a MAG Kert komoly szakemberei kerültek be.

"Persze, szegény voltam. 
A barbecue azonban soha nem volt a gazdag ember öröme. Mindig is a takarékosság kultúrája volt. Ez egy szegény, vidéki konyha, amely az állat legrosszabb minőségű, eldobható részein alapult..."
Aaron Franklin, Franlin BBQ

Déli Part BBQ

@delipartbbq

location-alt-512Siófok, Vámház utca 2

Déli Part BBQ fényképe.

"A nagy emberek nem születnek nagynak, azzá lesznek."

A Déli Part BBQ két szakavatott mestere Baricza "Dzsozi" József és Schiller Patrik a valódi barbecue megszemélyesítői, akik úgy hozzák a Balaton déli részére a Texasi feelinget, mintha mindig ott éltek volna. Elhivatottság jellemző rájuk, akik a lemenő nap fényében városi cowboyokként tűnnek elő a füst homályából. Szakál, tetoválás, és baseball sapka, brutális ízek.

Kik?

Képtalálat a következőre: „people icon”Baricza József (tulajdonos), Kertész Ákos (tulajdonos), Schiller Patrik

"Nem igaz, hogy a jó nem győzedelmeskedhet a gonosz fölött. Csak az angyaloknak is úgy kellene szerveződniük, mint a maffiának."

Nem tudjuk, milyen lehet a füst földjén élni, de az biztos, hogy a BBQ egy irgalmatlanul jó és finom dolog, amelyet űzni küldetés, enni boldogság és ha van rossz a Földön, azt egy kis hétvégi chill mindig ellensúlyozni fogja, mert a húsevésnek az élet és az alapanyag tiszteletéről kell szólnia. Baricza József, vagy, ahogy sokan ismerik Dzsozi tapasztalt pitmaster, komoly arc a szakmában, aki kicsit sem megalkuvó, ha barbecue - ról van szó. Déli Part BBQ volt, van és lesz, most június 24 - én megnyitottak újra a Siófoki Vásárcsarnok mellett a megszokott minőségben. Egy fatüzelésű L - es Pit Box - xal sütnek folyamatosan, amelyhez tölgyfát használnak.

Déli Part BBQ fényképe.

Szakmai elhivatottság és némi őrültség is kell a BBQ - hoz. (A képen: Schiller Patrik és Baricza József)

A barbecue ételek péntektől vasárnapig érhetőek el, de erről később. Baricza úr (ha nem haragszik meg, de tiszteljük) mögött hosszú út áll, amely tanuskodik fáradhatatlan és szívós személyiségéről, kitartása lehet a kulcs abban, hogy mára komoly húsokat tálalhatnak az étteremben. Számtalan sütésen van már túl, amelyeket folyamatosan detektál, így keresi a tökéletességet, de tudja, hogy soha nem szabad elégedettnek lenni, mert a tökéletes ebben a stílusban nem létezik. Szeretne minél többet sütni fatüzeléssel, mert az ennek a szakmának a csúcsa. Sokat köszönhet Jankovics Zoltánnak, az Őrház Chill @ BBQ tulajdonosának és pitmasterének, akinél 3 hónapot töltött el.

"Úgy érzem abból a precizitásból és a gondosan felépített sütésekből valamennyit sikerült magamba szívni."
Baricza József, Déli Part BBQ
Déli Part BBQ fényképe.

Mit?

A Déli Part BBQ egy vérbeli füstös hely, ahol csak valódi barbecue fogások készülnek. A mesterek (jelen helyzetben József úr és Patrik) folyamatosan kísérleteznek. A hétvégén elérhetőek a nem kifejezetten vegáknak szóló ételek, amelyek közül a klasszikusok is éppúgy csillognak, mint az újdonságnak hatók. Van marhaszegy és sertésoldalas, valamint dzsipo steak, amely egy emberes adag sertés tarja szelet, ami 35 dkg - t nyom kérem. A Baby csirke Cézárral is érdekes és kóstolandó kombó, de hétköznap sem maradunk éhen, mert 3 - 4 féle hamburger és napi és heti ajánlatok is szerepelnek a táblán.

Déli Part BBQ fényképe.

Ami nem maradhat ki, az a Ramen leves, amelyet visszaköveteltek a vásárlók, mert annyira adja, a füstölt hússal karöltve. BBQ mártást csak külön kérésre kaphatunk, a szegyhez és az oldalashoz saját fejlesztésű só - bors rub - ot alkalmaznak. A változatos heti ajánlatok mellett megpróbálnak egy letisztult változatát megtalálni a barbecue - nak. A marhaszegynél a Franklini metodikát követik, addig pihentetik a húst, ameddig sütik. Tavaly ősszel lefektették a saját duroc sertésállományuk alapjait, amelyből idén ősszel sitik meg az elsőt. Ez komoly előrelépést jelent számukra, hiszen így ebből önellátóak tudnának lenni.

Déli Part BBQ fényképe.

Dining-512 Rámen leves, Marhaszegy, Sertés oldalas, Whole Hog (ha elérhető, egészben sült malac)

facebook-logo_318-49940

Déli Part BBQ fényképe.


Zuzmó Gerilla BBQ Co.

location-alt-512Eger és ahol felbukkanak

@zuzmobbq

ZuzmÓ Gerilla BBQ Co. fényképe.

Egy gerilla - csapat, akik sajátos módszerekkel, kis létszámban, meglepetésszerűen támadják le a fesztiválokat. Fegyvernemük a tökéletesség és a harmónia, amelyet kiváló ízekkel és bomba ételekkel spékelnek meg. A Zuzmó és tulajdonosaik mára már beírták Eger történelmébe a nevüket, ahogy a végvári vitézek a vár védelmében, ők a minőségi barbecue és gasztronómia mellett állnak ki.

Kik?

Képtalálat a következőre: „people icon”Zsirai László, Csőke Csaba, és a barátok, családtagok

Egerben volt egy hely, ahova sok BBQ rajongó elvándorolt, mert a név és a tulajdonosok egyet jelentettek a minőséggel és a kiváló barbecue - ételekkel. A Zuzmó - nak volt múltja, a város főterén, a vár tövében, van jelene, egy új gondolkodásmód, más szemlélet és talán az egész stílus lelkületéhez sokkal jobban illeszkedő megjelenés, és lesz jövője, mert amit Ők képviselnek az már egybeolvadt a laza, minden tekintetben szívélyes és családias hangulatú vendéglátással, ahol tényleg minden az ételről szól. Barátunk, Zsirai Laci sokat tud a szakmáról, füstmester (pitmaster), tulajdonos és kreatív séf, aki érti a dolgát.

Északtour and Gasztroworld fényképe.

Elmondása szerint a gerilla - hadművelet válasz a mai vendéglátás gondjaira, de itt minden tekintetben egy átalakulásról beszélhetünk, hiszen kiszakítják és áthelyezik a vendégül látást egy a barbecue - hoz sokkal közelebb álló közegbe, ahol Ők is és a fogyasztók is jobban tudnak azonosulni. Azonban nem állnak meg itt, a jövőben szeretnének továbbfejlődni, csatlakozni a Slow Food mozgalomhoz is, hiszen céljúk, hogy az evés ne csak egy ételről szóljon, hanem legyen egyfajta tevékenység, amely során a chill (nyugalom) megteremtése a cél. Az említett mozgalom célja, hogy egészben mutassa be a régiót, kicsit összefogva annak kulináris értékeit. A Zuzmó Gerilla BBQ Co. egy családi és baráti összefogás alapján működő vállalkozás, amely közelebb hozza a főzést és az embereket, egyfajta szociális találkozóponttá formálva az eseményeket.

Északtour and Gasztroworld fényképe.

Mit?

Zuzmó Gerilla BBQ Co. klasszikus vonalat visz, hiszen van egy faszénüzemű Pit Box és egy komoly fatüzelésű Szmóker a Bodrog Smoker -től, amelyet a KicsiZso tulajdonosa Horváth Zsolt készített el. Az ételek elkészítésénél mindig figyelembe veszik, hogy milyen rendezvényre készül az étel. A fesztiválokra papírtálcás vonalat visznek, de vannak olyan rendezvények, ahol kifejezetten éttermi körülmények között kerülnek a vendégek elé a borokhoz, vagy sörökhöz válogatott ételek. Szívügyük, hogy a BBQ + Bor vonalat képviseljék, hiszen Eger az Egri Borvidék központja, de a különböző kézműves sörök mellé is szívesen főznek, hiszen nagy fanok ebben a témában.

Északtour and Gasztroworld fényképe.

Smokerben sült rosé Kacsamell, Bagelben, szamócás majonézzel, füstben edzett libamájjal töltött libanyak, koreai vinegrettel.

Zsirai Laci és a csapat kiválóan bánnak az ízekkel és az aromákkal,  extrém és varázslatos dolgokat képesek művelni a hússal és a tűzzel, amely az ételekben is visszaköszön. Saját bevallása szerint is a freestyle stílus megszállottja, és azt igen komoly elszántsággal műveli. De ezt a mesterséget nem is lehet másképp, a húsok és a tűz nem alszik, és kérdésemre válaszolva Ő is ritkán, mikor fesztivál vagy esemény van. Elmondása szerint ritka az olyan hús, amely ne fordult volna meg a kezében.

Északtour and Gasztroworld fényképe.

Cheeseburger szemekkel nézett ránk.

A Zuzmó hírnevét a kézműves burgerek alapozták meg, amelyek ma is komoly versenytársai a barbecue ételeknek. A rosé kacsamell nagy sláger, de sütnek marhaszegyet és oldalast, ha az alkalom és a helyszín megkívánja. Új kísérletük, amelyet mi is kóstoltunk a libamájjal töltött libanyak, amelynek pompázatos ízét a füstben való megmerítkezése adja meg. Ha már keressük, mi is lehetne az ország címere a BBQ területén, akkor ez komoly esélyesként indulna nálam.

ZuzmÓ Gerilla BBQ Co. fényképe.

Az amerikai foci mindig nagy szerelem volt, a BBQ mellett.
Dining-512 Cheeseburger, BBQ oldalas, szegy, Libamájjal töltött libanyak, Rosé kacsamell

facebook-logo_318-49940

Északtour and Gasztroworld fényképe.


A Konyha 2.0 / Repeta Ételbár Keszthely

@akonyha2.0
@RePeTaKeszthely

location-alt-512Gyenesdiás, Kárpáti Korzó

location-alt-512Keszthely, Kossuth L. u. 25.

A Balaton nyugati végében egy szakálas úriember csodálatos dolgokat hajt végre. Nappal etet, éjjel füstöl, hogy minden nap valami új és elképesztően finom dologgal vegyen le minket a lábunkról. A Konyha 2.0 a szabadság második verziója, ahol semmi nincs túlgondolva, minden az ételről szól és az ízekről.

Kik?

Képtalálat a következőre: „people icon”Németh Tamás

„Soha nem ijedek meg attól, hogy hülyének néznek.”  - Mr. Bourdain

Van egy fiatalember, akit nem ismerek még személyesen, de lenyűgöző milyen szeretettel és kitartással, valamint odaadással teszi a dolgát. A régi betyársztorik vérbeli magyar Robin Hoodjai jutnak eszembe, aki talpig megszemélyesíti a BBQ minden lelkületét és arculatát.  A morc külső, egy elhivatott embert takar, bár szakácsként dolgozik és csak szabadidejében süt, mégis folyamatosan a tökéletességre törekszik. Az Első Balatoni Hal- és Termelői Piac egyik kis fabódéjában komoly barkok születnek a keze alatt. A vásárlók pedig megérzik, hogy itt szívvel és lélekkel főznek, nincs kamu, ez vérbeli BBQ, valódi lassan sült húsokkal.

Németh Tamás fényképe.
Németh Tamás, a Konyha és a Repeta lelke és motorja (Fotó: Szinbád az Utazó)

Annyira jól sikerültek a sütések, hogy most már szinte egész héten várják a füstös ételek szerelmeseit. A siker kulcsa Németh Tamás és családja, akik támogatják és segítik munkáját. A szakmai oldalában az is segíti, hogy séfként dolgozik Hévízen, ezért jó érzékkel nyúl az alapanyagokhoz, meglátja a lehetőséget olyan hozzávalókban is, amelyekkel mások lehet nem dolgoznának. A kiváló ízek és az aromák, a párosítások csak hosszú és kemény tanulás útján érhetőek el a barbecue terén. Ő is a sok sütésben látja a fejlődés titkát, hiszi, hogy fáradhatatlansága meghozza az eredményt és megtalálja a saját arculatát.

Németh Tamás fényképe.
Barbecue, ahogy Ők szeretik (Angus marhastefánia, Tokhal”Bakonyi”, Duroc pulledpork, Bbq csirkecombnyalóka)

Mit?

Minőségi alapanyagok, türelem és kreativitás, ez jellemzi a Konyha 2.0 - át. Éjszakánként füst lengi be a piactér környékét, és az orrunk vezet minket Tamásék faházikójához. A kicsi zöld tojásokban (Big Green Egg) számtalan klasszikus és kicsit extrém dolgot lesütött már Németh Tamás, aki már - már ikonjává vált a hazai BBQ - világnak. Gyenesdiáson kaphatunk pulledporkot, amelyet bagelben kapunk meg, BBQ tálakat különböző összeállításban és árkategóriában, marhahússal vagy anélkül. A hamburgerek itt is menők, amelyekhez a pogácsa Angus és Charolais fajtájú marha húsából készül. Hétvégén ezek mellett különböző ajánlatok is megjelennek, mint pl. a bográcsos ételek. Változatos kis BBQ lelőhely, ahol profi ételeket fogunk megtalálni, szívélyes kiszolgálással. Amint vége a nyárnak az ételeket keressük Keszthelyen, erről érdeklődjünk az internetes portálokon.

Németh Tamás fényképe.

Dining-512 Klasszikus BBQ tálak, Pulled Pork, Hamburger

facebook-logo_318-49940

Németh Tamás fényképe.


MAG Kert

location-alt-512Budapest, Kelenvölgyi határsor 3.

@magkert

MAG kert fényképe.

Az univerzumban békességről sosem beszélhetünk, a szüntelen mozgás, a változás a jellemző.

A nyugalom viszonylagos, ahogy az életben is, ezért valamilyen oknál fogva folytonosan keressük azokat a helyeket, ahol az élet stresszéből néhány pillanatra kiléphetünk és elmerülhetünk egy olyan tudatállapotba, amely kizökkent a hétköznapok bújából, bánatából és ahol megpihenhetünk. A Mag Kert egy ilyen pont, ahol az a chill hangulat fogad minket.

Kik?

Képtalálat a következőre: „people icon”Magyar Márton (tulajdonos), Lehel "Mike" Márk (Pitmaster) és Horváth Zsolt (BBQ felelős)

Mi történik mikor Budapest két komoly BBQ arcát felkérik, hogy vegyenek részt egy olyan projektben, ahol a cél egy nyugodt hangulatú, családias légkörű sörkert? Ez! Nyugalom, terápia és ízkalandozás egy sztoriban. Nyár elején nyílt meg Kelenföldön a MAG Kert, amelyet Magyar Márton tulajdonos vezet. Gondolt egy merészet és felkérte Lehel Márkot és Horváth Zsoltot (Bodrog Smoker), hogy alakítsanak ki egy barbecue - részleget a kert egyik részén.

wp-15327890690694004078414595102335.jpg

A nyugalom viszonylagos, a jó minőség nem. Lehel Márk és Horváth Zsolt

Bodrog Smoker tulajdonosa felszerelte a konyhát és hozott egy komoly szmókert is. Márk lett a sütésért felelős séf, aki megalkotja és elkészíti az ételeket. Sikerült egy olyan gyermek- és kutyabarát helyet kialakítani, ahol megtalálhatjuk a nyugalmat, a hatalmas kerthelyiségben a felnőttek ping - pongozhatnak, vagy pétanque - ozhatnak. A gyerekeket hinták, a kutyusokat pedig teniszlabdák várják. Igazi chill hangulat, ahol mindenki jó arc. A hatalmas kertben sörpadok, függőágyak, napernyők, virágok, színek, este pedig kellemes fények adják meg az alaphangulatot

MAG kert fényképe.

Mit?

Bár még új a hely, a fiúk már régi motorosok a szakmában. Állandó kínálatban egyelőre a Pulled Pork található meg, de Lehel Márk pitmaster mindig hoz valami finomat. A táblán mindig megtalálható egy sertés, egy marha és egy szárnyas fogás. Fő szempont, hogy folyton változzanak az ételek, mindig másképp alakuljon a menü, hogy ne legyen egyhangú. Különlegesség a skót tojás (Zso találmánya), és a Mike által kifejlesztett gödöllői csirkecomb, amelyek kóstolásra ajánlottak.

wp-1532789070970491020203463453289.jpg

Köretek terén kicsit Ők is a gerilla stílust viszik, nincs se hasáb, se steak, csak és kizárólag marhazsírral készült borsos - fokhagymás parázsburgonya. A coleslaw (amerikai káposztasali) sem maradhat el, amelyen folyton csavar valamit a séf úr. A helyszín megfelelő nagyobb társaságoknak, ahol akár egy egész malacot is megsütnek, ha szeretnénk. A személyzet szívesen válaszol bármilyen felmerülő kérdésre, amely a barbecue - val kapcsolatos. A jövőben is szeretnének változatos menüvel fogadni a vásárlókat, levesekkel is kiegészíteni a választható ételeket. A MAG Kert stílusa egyszerű, letisztult, ahol nincs tömegtermelés, ha elfogy valami, az lekerül a tábláról.

wp-1532789069141500977548579768665.jpg

Dining-512 BBQ Skót tojás, Gödöllői csirkecomb, pulled pork

facebook-logo_318-49940

MAG kert fényképe.


Nem szeretnénk itt lezárni, mert, ahogy a bevezetőben is írtuk annyi jó hely és még jobb BBQ - van az országban.  A következő részben a Zabáljcsak, a Füstölgő Sarok BBQ, a Gasztro - Hack kerül bemutatásra. Ha ismertek olyan helyet, amely érdekes, szóljatok és mi rögtön bemutatjuk. Köszönjük.

Ha van kedvetek kommentbe jelezzétek melyik a kedvenc BBQ helyetek :)


Forrás

Köszönjük a részvételt az előbb említett srácoknak és BBQ helyeknek:

Déli Part BBQ

Zuzmó Gerilla BBQ Co.

Konyha 2.0

MAG Kert


2018.07.28.

home2-512facebook-logo_318-49940
cropped-20180514_111612_00017200815012124028642.png

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr2714147713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása