Írta: Tamás Gergely
Itt van az ősz, itt van újra, de idén a napok állása is kedvez számunkra, hiszen októberben és novemberben is lesz hosszú hétvégénk, amikor is kirándulhatunk belföldön és külföldön. A #gasztroworld bemutatja a kedvenc vidéki városait, ahol kellemesen eltölthetjük ezt a pár napot és komoly gasztronómiai élményben is lehet részünk. Észak - Magyarországtól Nyugat - Magyarországig megmutatjuk azt az öt helyet, ahol idén is biztosak lehetünk benne, hogy bevonz a gasztronómia.
Mád
Mád kis település a Tokaj - Hegyaljai Borvidék világörökségi területének szívében, ahol a bor és a gasztronómia kéz a kézben jár. A Miskolctól 44 km - re található település képét a Galiciából betelepített zsidó telepesek alakították és formálták. A bor meghatározta a község múltját, formálja a jelenét, és alakítja a jövőjét. A helyiek elsősorban a Lengyelországba importált szőlő -, és borkereskedelemben voltak érdekeltek. Mádot nagyban befolyásolták az itt lakó világias felfogású, igen művelt zsidó emberek elképzelései, ahol a méretéhez képest, igen komoly kulturális élet volt, van és lesz. Az 1755 – ben épült copf stílusú zsinagóga egész Európában világhírű. Ma kiemelkedő borászatok még kiemelkedőbb borai viszik a hírnevét, és biztosítják a fejlődését. Mád a gasztronómia egyik fellegvára lett Tokaj – Hegyalján, érdemes odafigyelni rá, hiszen már három kiváló étterem is megtalálható itt.
Tippek gasztronómiához
Első Mádi Borház
3909 Mád, Hunyadi u. 2.
Ha Mádot a 37-es főút felől közelítjük meg, akkor az első, amit megpillantunk a szőlő ültetvények zöldje és az Első Mádi Borház épülete, aki erre jár biztos, hogy bele fog botlani, hiszen annyira egyértelmű az elhelyezkedése. A kínálat egyszerű, letisztult, évszakonként változó. Akár reggeliznénk, akár ebédelnénk vagy vacsoráznánk itt minden korosztály megtalálja a kedvencét. A gyermekeknek, a felnőtteknek és a gourmandoknak is kedvez az étlap. A település és a környék egyik legjobb bisztrója, ahol megismerhetjük a Mádi borászat jelenét, jövőjét és múltját, valamint geológiáját.
Hosszú hétvégékre, vagy átutazóknak biztos pont lehet, ha finom borokra és ételekre vágyunk.
Terroir házi készítésű csemegék, Első Mádi kedvencek, Rántott tanyasi csirke, fűszeres steak burgonya, házi majonéz, savanyúság, kávé, borok, a ház söre
Gusteau Kulináris Élményműhely
3909 Mád, Batthyány utca 51.
Mád első fine dining étterme, amely impozáns kőkapuk mögött kissé rejtve található a település egyik kis utcácskájában. Itt minden a borokról szól, az ételeket az itt található kivételes talajon termett szőlőkből készült nedűk inspirálják, amelyeket HorváthGábor konyhafőnök hihetelen tehetséggel komponál össze. Jellemző a szezononként változó menü, a kreatív magyar konyha, ahol borvacsorákon is részt vehetünk. Mindenképp érdemes eltölteni pár órát és megismerkedni a Gusteau Kulináris Élményműhellyel és környezetével, hiszen ez a környék egyik leginspirálóbb étterme. A borválaszték kifinomult és sokszínű, elsősorban a régióbol válogatták, valamint a terület és a ház pálinkáit is kóstolhatjuk.
Festői hangulatú utcácskában található a régió egyik legjobb étterme, amelyet nem hagyhatunk ki, mindenképp szánjunk időt rá.
Szezonális menük, 3 - 4 fogásos borebédek, vagy borvcsorák, Gomba consommé, vízi gesztenye, koriander, desszertek, kóstoljuk meg Mád legfinomabb borait és pálinkáit
Mádi Sajt
3909 Mád, Bernát Béla út 12.
Ebben a régióban kiváló sajtok születnek, de ha Mádon járunk nem hagyhatjuk ki az ország egyik legjobb kézműves sajtműhelyét, amelyet Bodnár Sándor sajtművész teremtett meg. Aki ismeri őt, tudja milyen alázattal és elszántsággal dolgozik, hogy megtalálja a legjobb állagot, ízt és minőséget. Legyen az egy karakteres, hosszú érlelésű kemény sajt, vagy friss gomolya, biztosak lehetünk benne, hogy itt nem fogunk csalódni. Akár csak beugrunk, vagy hosszabb időt töltünk el itt Mádon, keressük fel a helyben található Mádi Sajtudvart. Mindenképp jelentkezzünk be előre, de ha otthon találjuk a házigazdákat biztosak lehetünk benne, hogy sok mindent megtudhatunk a sajtokról.
Karakteres sajtok egy különleges helyről, a régió legjobb kézműves sajtműhelyét nem hagyhatjuk ki.
Gomolya, érlelt sajtok, házi vaj, füstölt sajtok, penészes sajtok, tejtermékek
Mádi Élmények
Bringa, séta, dűlőtúra, pincelátogatás, kalandozások a kultúrális és építészeti örökségek között
Eger
Eger városa mindig is a kedvenceim közé tartozott. Már gyerekként is szerettem itt lenni, felfedezni a település zegzugos utcácskáit, a környék legszebb erdőségeiben túrázni, de ma már a gasztronómia és a bor is fontos szerepet játszik abban, hogy szívesen ugrok át a szomszéd megyéből. Kis település a Bükk lábánál, amely nagy tettekkel az idővonalán mindig is az ország egyik kincsesládikája volt, de mi is jut eszünkbe, ha erre a városkára gondolunk, persze, hogy a szőlőművelés, a borok, Gárdonyi Géza és az Egri Csillagok, valamint az egyik legszebb vár kis hazánkban az Egri vár. Aki egyszer eljön ide, az már nem csak a történelmi tettekre, a finom borokra, hanem a gasztronómiára is emlékezni fog.
Macok bisztró
3300 Eger, Tinódi Sebestyén tér 4.
Az Egri Vár tövében található Magyarország egyik legjobb vidéki étterme, amely kihagyhatatlan ha minőségi vendéglátásra, kiváló fogásokra és meghitt élményekre vágyunk. A Macok Bisztró Eger egyik legfrekventáltabb helyén található, a lenyűgöző Egri Vár bejáratánál, az Imola Udvarházzal szemben. Aki ide belép, rögtön megérzi, hogy a bor, mint a település értéke, milyen fontos szerepet játszik, az étterem nem csak az ételekre, de a terroirra is kiemelt hangsúlyt fektet. A hely hangulatát fokozza a modern dizájn, az elegáns berendezések és a kellemes milliő, ahol érezzük a gasztronómia tényleg fontos szempont. Magyarország egyik legkreatívabb séfje Macsinka János művészi alkotásai mellett a város csodálatos történelmi emlékei is megérik, hogy beugorjunk ide. Ne hagyjuk ki a Macok kistestvérét sem a BrumBrum -ot, amely lényegében büfé.
A levesek és a desszertek mindig magukban hordozzák a Macok legjobb tulajdonságait, Zsályás marhanyakleves csigatésztával, Szárnytöves csirkemell rozmaringos sült körtével és édesburgonyával, Bikavérben párolt marhapofa füstölt zellerrel, vargányagombával, sonkahagymával
Egri élmények
Városi kalandozások Eger történelmi emlékhelyei között, Törökfürdő, Szépasszony - völgy
Imola Hotel Platán, Imola Udvarház
Gyöngyös
Gyöngyös város a Mátra lábánál található kellemes milliővel rendelkező település, amely Budapestről is könnyen elérhető. Mátrai kalandozásaink kiindulópontja, ahol a természet olyan találkozópontot alakított ki, amelyben egyesül az Alföld bája és az Északi - Középhegység színpompás hangulata. Gyöngyös nem egy unalmas hely, itt kezd kibontakozni a vidéki gasztronómia, amelyhez a vidék a legjobb alapanyagokat nyújtja. A Mátra - kapuja sokszínű kultúrális és kulináris kalandozásokat ígér az ide látogatóknak, fedezzük fel.
Bori Mami
3200 Gyöngyös, Belváros tér 7.
A Bori Mami a magyar gasztrokultúra egyik fontos része, hiszen vidéki éttermek közül elsők között ismerte fel, hogy a magyar gasztrokultúrának részévé kell vállnia a "bisztronómia" fogalmának. Nem véletlenül az ország egyik legjobb vidéki étterme folyamatosan szerepel a legjobbak között. Nagy Attila séf a bisztró hagyományokat figyelembe véve ötvözi a modern technológiákat a hagyományos ízvilággal. Itt reggelizhetünk is, a Bori Mami már reggel fél 8-tól meleg vagy hideg reggelivel várja mindennap a vendégeket, valamint 40 féle szálas tea, a térségben csak itt fellelhető kávékülönlegességek és forró csoki gondoskodnak róla, hogy jól induljon a nap. Az ebédet és a vacsorát pedig kiváló borok társaságában fogyaszthatjuk el.
A Mátra felé mindenképp megéri egy utat tenni Gyöngyös patináns központjába és kipróbálni az ország legjobb bisztróját.
Szezonális napi levesek, Csángó gulyás, Töltött paprika, hagymás dödöllével, házilag készült tészták, desszertek, kávé
Gyöngyösi Élmények
Mátrai kalandozások, Kékes - tető, Mátrafüred, Mátraháza, Kilátók felfedezése
Galyatető Turistacentrum, hotelek
Vászoly
Vászoly apró csendes kis község a Balaton – Felvidéki Nemzeti Park területén, a Dörgicsei – medence egy eldugott völgyében. Ez az ékszerdoboz mindössze 20 perc autóútra található Balatonfüred és Tihany zsongó parti területeitől, ezért olyan vonzó a lelki nyugalmat és kikapcsolódást kereső turista számára. Itt található az ország egyetlen zománcos bisztrója, amely a magyar gasztronómia egyik menedékévé vált.
Zománc Bisztrócska
8245 Vászoly, Vazul utca 8.
A Zománc Bisztrócska a Balaton - Felvidék eldugott zugában hirdeti a magyar konyhaművészet maradandóságát. Egy hely Vászoly, ahol a csönd uralkodik és a Zománc, ahol mindig nyüzsgő élet várja a betérőt. Már a nevéből is következtethetünk, hogy itt házias és jóravaló magyar ételek várnak minket. A Bisztrócska kifejezés jól illik rá, hiszen kicsit minden is, modern, mégis házias, de egy biztos nagyon szerethető. Saját bevallásuk szerint is azokat a vendégeket célozzák meg, akik profin elkészített, házias ételeket szeretnének megkóstolni. Nincsenek felesleges körök, csak becsületesen, jó helyi alapanyagokból elkészített, egyszerű ételek.
A Zománc Bisztrócska megér egy hosszabb, vagy rövidebb látogatást az év bármely szakában, mi csak ajánlani tudjuk.
Azt gondoljuk, hogy a rövid étlap minden fogása kipróbálást érdemel, de bármely rántott hús visszahozza a nagyi konyhájának hangulatát, Harcsapaprikás túrós csúszával, szarvas rilette
Vászolyi Élmények
A Balaton - Felvidék felfedezése, kirándulások, bringázás, Vászolyi séták, Tihany, Balatonfüred, Balaton
Villa Szent Jakab
Balatonszemes
Balatonszemes a Balaton déli partjának ékköve, ahol a gasztronómia egyik legfontosabb szereplője is megtalálta helyét. A település ma is családias, baráti hangulatot áraszt, a tó folyamatosan változó víztükre innen sem kevésbé csodálatos, mint bármely ismertebb üdülőhelyen, azonban talán itt kevésbé érezzük a tömeget. Ősszel sem kihagyható Közép - Európa legnagyobb állóvíze, amely ilyenkor még szebb, mint bármikor máskor. Még mindig az egyik legzöldeb település a parton, amely jó kiindulópontja lehet egy tókerülő kirándulásnak.
Kistücsök Étterem
8636 Balatonszemes. Bajcsy Zs. u. 25.
A kis településen egy 19. századi épületben található az ország egyik meghatározó gasztronómiai zarándokhelye a Kistücsök Étterem. Csapody Balázs tulajdonos és Jahni László séf garanciát jelentenek arra, hogy itt minőségi vendéglátásban lesz részünk. Az étterem alappillért jelent a magyar kulináris világ modernkori fejlődésében. A tulajdonos és a séf saját nézőpontjuk alapján, a régió alapanyagira támaszkodva, a modern konyhatechnológiát felhasználva gondolják újra a hagyományos fogásokat. Az idei Bocus d'Or európai döntőjében szereplő és a 2019 - es világversenyre kijutó magyar csapat séfje Pohner Ádám is a Kistücsökben érett igazi séffé. Itt nagy hangsúlyt fektetnek a jövő generációira és ez biztosítja, hogy a minőség folyamatos maradhat. Ösztönzik a térség alapanyagainak használatát, szoros és bizalmi kapcsolatokat ápolnak a környék termelőivel, halászokkal, borászokkal. Feladatuknak tekintik, hogy mindezeket összekössék, és ezáltal segítsék, hogy a bor- és ételkultúra errefelé is a helyére kerüljön.
Siófoktól néhány kilométerre található a vidéki gasztronómia fellegvára, bakancslistás hely, amit nem szabad kihagyni.
A szezonális étlap kiemelkedő pontja a Régiónk ízei, ebből mindig szívesen válogatunk, Vitello Carpato a Balatonnál, Házilag gyúrt szélesmetélt vaddisznóhússal és vargányagombával
Balatonszemesi Élmények
A Balaton felfedezése, hajókázás, kirándulások, bringázás, séta a városban, Posta múzeum
Balatoni szállások
2018.09.25.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.