Öt vidéki város, ahol bevonz a gasztro ősszel is.
Írta: Tamás Gergely

Itt van az ősz, itt van újra, de idén a napok állása is kedvez számunkra, hiszen októberben és novemberben is lesz hosszú hétvégénk, amikor is kirándulhatunk belföldön és külföldön. A #gasztroworld bemutatja a kedvenc vidéki városait, ahol kellemesen eltölthetjük ezt a pár napot és komoly gasztronómiai élményben is lehet részünk. Észak - Magyarországtól Nyugat - Magyarországig megmutatjuk azt az öt helyet, ahol idén is biztosak lehetünk benne, hogy bevonz a gasztronómia.


location-alt-512Mád

Mád kis település a Tokaj - Hegyaljai Borvidék világörökségi területének szívében, ahol a bor és a gasztronómia kéz a kézben jár. A Miskolctól 44 km - re található település képét a Galiciából betelepített zsidó telepesek alakították és formálták. A bor meghatározta a község múltját, formálja a jelenét, és alakítja a jövőjét. A helyiek elsősorban a Lengyelországba importált szőlő -, és borkereskedelemben voltak érdekeltek. Mádot nagyban befolyásolták az itt lakó világias felfogású, igen művelt zsidó emberek elképzelései, ahol a méretéhez képest, igen komoly kulturális élet volt, van és lesz. Az 1755 – ben épült copf stílusú zsinagóga egész Európában világhírű. Ma kiemelkedő borászatok még kiemelkedőbb borai viszik a hírnevét, és biztosítják a fejlődését. Mád a gasztronómia egyik fellegvára lett Tokaj – Hegyalján, érdemes odafigyelni rá, hiszen már három kiváló étterem is megtalálható itt.


Tippek gasztronómiához

Első Mádi Borház

Képtalálat a következőre: „első mádi borház ikon”

location-alt-5123909 Mád, Hunyadi u. 2.

Ha Mádot a 37-es főút felől közelítjük meg, akkor az első, amit megpillantunk a szőlő ültetvények zöldje és az Első Mádi Borház épülete, aki erre jár biztos, hogy bele fog botlani, hiszen annyira egyértelmű az elhelyezkedése. A kínálat egyszerű, letisztult, évszakonként változó. Akár reggeliznénk, akár ebédelnénk vagy vacsoráznánk itt minden korosztály megtalálja a kedvencét. A gyermekeknek, a felnőtteknek és a gourmandoknak is kedvez az étlap. A település és a környék egyik legjobb bisztrója, ahol megismerhetjük a Mádi borászat jelenét, jövőjét és múltját, valamint geológiáját.

Hosszú hétvégékre, vagy átutazóknak biztos pont lehet, ha finom borokra és ételekre vágyunk.
Dining-512 Terroir házi készítésű csemegék, Első Mádi kedvencek, Rántott tanyasi csirke, fűszeres steak                  burgonya, házi majonéz, savanyúság, kávé, borok, a ház söre

home2-512facebook-logo_318-49940

A képen a következők lehetnek: étel


Gusteau Kulináris Élményműhely

A képen a következők lehetnek: szöveg

location-alt-5123909 Mád, Batthyány utca 51.

Mád első fine dining étterme, amely impozáns kőkapuk mögött kissé rejtve található a település egyik kis utcácskájában. Itt minden a borokról szól, az ételeket az itt található kivételes talajon termett szőlőkből készült nedűk inspirálják, amelyeket HorváthGábor konyhafőnök hihetelen tehetséggel komponál össze. Jellemző a szezononként változó menü, a kreatív magyar konyha, ahol borvacsorákon is részt vehetünk. Mindenképp érdemes eltölteni pár órát és megismerkedni a Gusteau Kulináris Élményműhellyel és környezetével, hiszen ez a környék egyik leginspirálóbb étterme. A borválaszték kifinomult és sokszínű, elsősorban a régióbol válogatták, valamint a terület és a ház pálinkáit is kóstolhatjuk.

Festői hangulatú utcácskában található a régió egyik legjobb étterme, amelyet nem hagyhatunk ki, mindenképp szánjunk időt rá.
Dining-512 Szezonális menük, 3 - 4 fogásos borebédek, vagy borvcsorák, Gomba consommé, vízi gesztenye,            koriander, desszertek, kóstoljuk meg Mád legfinomabb borait és pálinkáit

home2-512facebook-logo_318-49940

A képen a következők lehetnek: étel


Mádi Sajt

A képen a következők lehetnek: szöveg

location-alt-5123909 Mád, Bernát Béla út 12.

Ebben a régióban kiváló sajtok születnek, de ha Mádon járunk nem hagyhatjuk ki az ország egyik legjobb kézműves sajtműhelyét, amelyet Bodnár Sándor sajtművész teremtett meg. Aki ismeri őt, tudja milyen alázattal és elszántsággal dolgozik, hogy megtalálja a legjobb állagot, ízt és minőséget. Legyen az egy karakteres, hosszú érlelésű kemény sajt, vagy friss gomolya, biztosak lehetünk benne, hogy itt nem fogunk csalódni. Akár csak beugrunk, vagy hosszabb időt töltünk el itt Mádon, keressük fel a helyben található Mádi Sajtudvart. Mindenképp jelentkezzünk be előre, de ha otthon találjuk a házigazdákat biztosak lehetünk benne, hogy sok mindent megtudhatunk a sajtokról.

Karakteres sajtok egy különleges helyről, a régió legjobb kézműves sajtműhelyét nem hagyhatjuk ki.
Dining-512 Gomolya, érlelt sajtok, házi vaj, füstölt sajtok, penészes sajtok, tejtermékek

home2-512facebook-logo_318-49940

A képen a következők lehetnek: étel


Mádi Élmények

Képtalálat a következőre: „activity icon” Bringa, séta, dűlőtúra, pincelátogatás, kalandozások a kultúrális és építészeti                        örökségek között

Képtalálat a következőre: „accommodation icon” R40 Vendégház


location-alt-512Eger

Eger városa mindig is a kedvenceim közé tartozott. Már gyerekként is szerettem itt lenni, felfedezni a település zegzugos utcácskáit, a környék legszebb erdőségeiben túrázni, de ma már a gasztronómia és a bor is fontos szerepet játszik abban, hogy szívesen ugrok át a szomszéd megyéből. Kis település a Bükk lábánál, amely nagy tettekkel az idővonalán mindig is az ország egyik kincsesládikája volt, de mi is jut eszünkbe, ha erre a városkára gondolunk, persze, hogy a szőlőművelés, a borok, Gárdonyi Géza és az Egri Csillagok, valamint az egyik legszebb vár kis hazánkban az Egri vár. Aki egyszer eljön ide, az már nem csak a történelmi tettekre, a finom borokra, hanem a gasztronómiára is emlékezni fog.


Macok bisztró

Nem található automatikus leírás.

location-alt-5123300 Eger, Tinódi Sebestyén tér 4. 

Az Egri Vár tövében található Magyarország egyik legjobb vidéki étterme, amely kihagyhatatlan ha minőségi vendéglátásra, kiváló fogásokra és meghitt élményekre vágyunk. A Macok Bisztró Eger egyik legfrekventáltabb helyén található, a lenyűgöző Egri Vár bejáratánál, az Imola Udvarházzal szemben. Aki ide belép, rögtön megérzi, hogy a bor, mint a település értéke, milyen fontos szerepet játszik, az étterem nem csak az ételekre, de a terroirra is kiemelt hangsúlyt fektet. A hely hangulatát fokozza a modern dizájn, az elegáns berendezések és a kellemes milliő, ahol érezzük a gasztronómia tényleg fontos szempont. Magyarország egyik legkreatívabb séfje Macsinka János művészi alkotásai mellett a város csodálatos történelmi emlékei is megérik, hogy beugorjunk ide. Ne hagyjuk ki a Macok kistestvérét sem a BrumBrum -ot, amely lényegében büfé.

Dining-512 A levesek és a desszertek mindig magukban hordozzák a Macok legjobb tulajdonságait, Zsályás            marhanyakleves csigatésztával, Szárnytöves csirkemell rozmaringos sült körtével és                                édesburgonyával, Bikavérben párolt marhapofa füstölt zellerrel, vargányagombával,                                sonkahagymával

home2-512facebook-logo_318-49940

Macok szezonális


Egri élmények

Képtalálat a következőre: „activity icon” Városi kalandozások Eger történelmi emlékhelyei között, Törökfürdő, Szépasszony - völgy
Képtalálat a következőre: „accommodation icon” Imola Hotel Platán, Imola Udvarház

location-alt-512Gyöngyös

Gyöngyös város a Mátra lábánál található kellemes milliővel rendelkező település, amely Budapestről is könnyen elérhető. Mátrai kalandozásaink kiindulópontja, ahol a természet olyan találkozópontot alakított ki, amelyben egyesül az Alföld bája és az Északi - Középhegység színpompás hangulata. Gyöngyös nem egy unalmas hely, itt kezd kibontakozni a vidéki gasztronómia, amelyhez a vidék a legjobb alapanyagokat nyújtja. A Mátra - kapuja sokszínű kultúrális és kulináris kalandozásokat ígér az ide látogatóknak, fedezzük fel. 


Bori Mami

A képen a következők lehetnek: szöveg

location-alt-5123200 Gyöngyös, Belváros tér 7.

A Bori Mami a magyar gasztrokultúra egyik fontos része, hiszen vidéki éttermek közül elsők között ismerte fel, hogy a magyar gasztrokultúrának részévé kell vállnia a "bisztronómia" fogalmának. Nem véletlenül az ország egyik legjobb vidéki étterme folyamatosan szerepel a legjobbak között. Nagy Attila séf a bisztró hagyományokat figyelembe véve ötvözi a modern technológiákat a hagyományos ízvilággal. Itt reggelizhetünk is, a Bori Mami már reggel fél 8-tól meleg vagy hideg reggelivel várja mindennap a vendégeket, valamint 40 féle szálas tea, a térségben csak itt fellelhető kávékülönlegességek és forró csoki gondoskodnak róla, hogy jól induljon a nap. Az ebédet és a vacsorát pedig kiváló borok társaságában fogyaszthatjuk el.

A Mátra felé mindenképp megéri egy utat tenni Gyöngyös patináns központjába és kipróbálni az ország legjobb bisztróját.
Dining-512 Szezonális napi levesek, Csángó gulyás, Töltött paprika, hagymás dödöllével, házilag készült                    tészták, desszertek, kávé

home2-512facebook-logo_318-49940

A képen a következők lehetnek: étel


Gyöngyösi Élmények

Képtalálat a következőre: „activity icon” Mátrai kalandozások, Kékes - tető, Mátrafüred, Mátraháza, Kilátók felfedezése
Képtalálat a következőre: „accommodation icon” Galyatető Turistacentrum, hotelek

location-alt-512Vászoly

Vászoly apró csendes kis község a Balaton – Felvidéki Nemzeti Park területén, a Dörgicsei – medence egy eldugott völgyében. Ez az ékszerdoboz mindössze 20 perc autóútra található Balatonfüred és Tihany zsongó parti területeitől, ezért olyan vonzó a lelki nyugalmat és kikapcsolódást kereső turista számára. Itt található az ország egyetlen zománcos bisztrója, amely a magyar gasztronómia egyik menedékévé vált. 


Zománc Bisztrócska

wp-15209624748978836686533010942566.jpg

location-alt-5128245 Vászoly, Vazul utca 8.

A Zománc Bisztrócska a Balaton - Felvidék eldugott zugában hirdeti a magyar konyhaművészet maradandóságát. Egy hely Vászoly, ahol a csönd uralkodik és a Zománc, ahol mindig nyüzsgő élet várja a betérőt. Már a nevéből is következtethetünk, hogy itt házias és jóravaló magyar ételek várnak minket. A Bisztrócska kifejezés jól illik rá, hiszen kicsit minden is, modern, mégis házias, de egy biztos nagyon szerethető. Saját bevallásuk szerint is azokat a vendégeket célozzák meg, akik profin elkészített, házias ételeket szeretnének megkóstolni. Nincsenek felesleges körök, csak becsületesen, jó helyi alapanyagokból elkészített, egyszerű ételek.

A Zománc Bisztrócska  megér egy hosszabb, vagy rövidebb látogatást az év bármely szakában, mi csak ajánlani tudjuk.
Dining-512 Azt gondoljuk, hogy a rövid étlap minden fogása kipróbálást érdemel, de bármely rántott hús                visszahozza a nagyi konyhájának hangulatát, Harcsapaprikás túrós csúszával, szarvas rilette

home2-512facebook-logo_318-49940

A képen a következők lehetnek: étel és belső tér


Vászolyi Élmények

Képtalálat a következőre: „activity icon” A Balaton - Felvidék felfedezése, kirándulások, bringázás, Vászolyi séták, Tihany, Balatonfüred,            Balaton
Képtalálat a következőre: „accommodation icon” Villa Szent Jakab

location-alt-512Balatonszemes

Balatonszemes a Balaton déli partjának ékköve, ahol a gasztronómia egyik legfontosabb szereplője is megtalálta helyét. A település ma is családias, baráti hangulatot áraszt, a tó folyamatosan változó víztükre innen sem kevésbé csodálatos, mint bármely ismertebb üdülőhelyen, azonban talán itt kevésbé érezzük a tömeget. Ősszel sem kihagyható Közép - Európa legnagyobb állóvíze, amely ilyenkor még szebb, mint bármikor máskor. Még mindig az egyik legzöldeb település a parton, amely jó kiindulópontja lehet egy tókerülő kirándulásnak. 


Kistücsök Étterem

Nem található automatikus leírás.

location-alt-5128636 Balatonszemes. Bajcsy Zs. u. 25.

A kis településen egy 19. századi épületben található az ország egyik meghatározó gasztronómiai zarándokhelye a Kistücsök Étterem. Csapody Balázs tulajdonos és Jahni László séf garanciát jelentenek arra, hogy itt minőségi vendéglátásban lesz részünk. Az étterem alappillért jelent a magyar kulináris világ modernkori fejlődésében. A tulajdonos és a séf saját nézőpontjuk alapján, a régió alapanyagira támaszkodva, a modern konyhatechnológiát felhasználva gondolják újra a hagyományos fogásokat. Az idei Bocus d'Or európai döntőjében szereplő és a 2019 - es világversenyre kijutó magyar csapat séfje Pohner Ádám is a Kistücsökben érett igazi séffé. Itt nagy hangsúlyt fektetnek a jövő generációira és ez biztosítja, hogy a minőség folyamatos maradhat. Ösztönzik a térség alapanyagainak használatát, szoros és bizalmi kapcsolatokat ápolnak a környék termelőivel, halászokkal, borászokkal. Feladatuknak tekintik, hogy mindezeket összekössék, és ezáltal segítsék, hogy a bor- és ételkultúra errefelé is a helyére kerüljön.

Siófoktól néhány kilométerre található a vidéki gasztronómia fellegvára, bakancslistás hely, amit nem szabad kihagyni. 
Dining-512 A szezonális étlap kiemelkedő pontja a Régiónk ízei, ebből mindig szívesen válogatunk, Vitello              Carpato a Balatonnál, Házilag gyúrt szélesmetélt vaddisznóhússal és vargányagombával

home2-512facebook-logo_318-49940

A képen a következők lehetnek: étel


Balatonszemesi Élmények

Képtalálat a következőre: „activity icon” A Balaton felfedezése, hajókázás, kirándulások, bringázás, séta a városban,  Posta múzeum         
Képtalálat a következőre: „accommodation icon” Balatoni szállások

2018.09.25.

home2-512facebook-logo_318-49940
cropped-20180514_111612_00017200815012124028642.png

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr3914262877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása