Írta: Tamás Gergely
Március 1 – én a Michelin bejelentette a 2018 – as évad új megjelenését Horvátországban, amelyben 62 étterem került értékelésre. Michelin Guide to Croatia 2018 – ban a tavalyi egy csillag után most újabb két egycsillagos étterem került az útmutatóba. A francia étteremkalauz valamiért kedveli azokat a helyeket, ahol nyüzsögnek a vitorlások, süt a nap és persze van tenger, idén az Isztriától Dubrovnik – ig pásztázták végig a legjobb éttermeket. A két új egycsillagos étteremnek pedig gratulálunk és nem titkolt célunk, hogy idén nyáron el is látogatunk az egyikbe. Gratulálunk az új csillagosoknak Pelegrini Konoba és Tavernánakés a 360° Dubrovniknak, és a réginek a Monte – nak, a cikkünkben őket szeretnénk jobban bemutatni.
360 ° Étterem, Dubrovnik
A maihoz hasonló rendszert 1928 – ban kezdték el kialakítani, majd 1931 – ben bevezették a ma is ismert három csillagos díjazást, a nullával kiegészítve. 1936 – ban megjelentette a csillagrendszerre vonatkozó kritériumokat, ezek a következők voltak, amelyeket később kiegészítettek:
“Egy nagyon jó étterem a kategóriájában” (Une très bonne table dans sa catégorie).
“Kitűnő főzés, érdemes kitérőt találni ” ( Table excellente, mérite un détour)
“Kivételes konyha, megérdemel egy különleges utazást” (Une des meilleures asztalok, vaut le voyage).
Bib Gourmand (1955 – óta, kivételesen jó ételek, mérsékelt áron).
Gastropubok (2014 – óta, Black Swan, Yorkshire).
Horvátország három színnel jellemezhető, amelyről számunkra Picasso kissé eltúlzott erőteljes színvilágai jutnak eszünkbe, a sárga, a zöld és a kék, amelyek télen még kontrasztosabbá teszik ezt az országot. Az Isztria fehér szikláitól elindulva az egész ország tengerpartján végig kísérnek minket a tengerbe zuhanó hegyek látványa, a hihetetlen szépségű kisebb – nagyobb szigetek, amelyek a világ egyik legtagoltabb tengerpartjának arculatát mutatják meg nekünk, és a zöld erdők, amelyekben kalandozva az ember valami ősi energiát szív magába folyamatosan.
“A kulináris jelenet fejlesztése a helyi szakácsok fiatal generációjának lelkesedését és energiáját hasznosítja, akik az európai séfekkel utaznak és kölcsönhatnak egymással, képesek olyan technikákat, ötleteket és fogalmakat megragadni, amelyeket a saját éttermekben kihasználva élvezni fogják a nagy tapasztalatokat. turisták és helyi ügyfelek.”
Michael Ellis
A Michelin Guide – okért felelős igazgató
Nem csodálkozunk, hogy a Michelin útikalauz ellenőrei nem tudnak elszabadulni ettől a csodavilágtól, és komolyan gondoljuk, hogy pár éven belül a horvát gasztronómia nagyon megfog erősödni, amelynek oka az elérhető gasztrokincsek mértéke, mint pl. az isztriai fehér szarvasgomba, a közép – horvátországi sajtok (Pag – szigetek), az olívaolajok, mint pl. a Krk – szigeten előállitott Utla olívaolaj, amely komoly díjakat zsebelt be az évek folyamán. De ne feledkezzünk meg a híres húskészítményekről sem, az isztriai és dalmáciai sonkákról, a szalámikról, amelyek jól jelképezik az itáliai hagyományok megelevenedését az Adria másik oldalán. Vagy a tenger gyümölcseiről, mint az a zamatos osztriga, amelyet egy szép nyári napon a Limski – Öböl, vagy Fjord egyik éttermében kóstoltam, vagy a Dél – Dalmáciában tenyésztettek, de sokan nem tudják, hogy Európa egyik legnagyobb tonhal exportőre is Horvátország.
Tingul šuta (Tradicionális horvát fekete tészta, amelyet a tintahal tintájával színeznek meg) – Pellegrini
Pelegrini Konoba
Sibenik
Filozófiánk a tradicionális és a modern kapcsolatokon alapul. A térség gasztronómiai örökségének palotája a hagyomány része, míg a helyi gasztronómia és az étterem koncepciójának gondolata egy modern vendég.
A Pelegrini Sibenik szívében található, 700 éves Szent Jakab Katedrális közelében. James Rudolf Štefana szakács kulináris filozófiája a hagyományos és a modern kreatív gondolatokon alapul. A hangsúly a helyi ételekre és a személyzet folyamatos képzésére és a hagyományos ízek innovatív értelmezésére irányul. A gasztronómiai örökség egy kimeríthetetlen inspiráció, náluk a kiválóság mindenkor egy fontos cél, amelyet nap mint nap törekszenek elérni.
Rudolf Štefan
Rudolf Štefan közgazdászból lett séf, akinek étterme idén elnyerte első csillagát, nem is igazán készült szakácsnak, sem étteremtulajdonosnak, azonban beleszeretett a szakmába és mára a dalmát konyha egyik legjobb képviselőjévé vált. 2017 – ben elnyerték Horvátország legjobb étterme címet, így már várható volt, hogy jön a csillagos kitüntetés is. Dalmácia egyik központja Sibenik, ahol olyan értékekkel gazdagodhatunk, mint a báránybörben érlelt sajt, a Drniš – i sonka, a skradini krumbasice kolbász, az olívabogyó, a tenger gyümölcsei, a füge és a mandulával készült desszertek. A Pelegrini célja, hogy bemutassa a környék hagyományos alapanyagait, miközben megfeleljen a modern elvárásoknak is. A séf újra deffiniálja a dalmát konyhát, felfrissíti és az új gasztronómai szemléleteknek megfelelő tartalommal tölti meg azokat.
Fotók a Pelegrini a személyzetről és az ajánlatából:
“Rudi Stefan, az öntanuló szakács / tulajdonos sok energiát tesz bele a saját és a régió legjobbjainak kifejezésében, modern hús- és halételeket hozva kiváló minőségű összetevőkből.”
Michelin Guide
360 ° – Dubrovnik
Dubrovnik
Dubrovnik első egy csillagos étterme olyan impozáns díszletek között fekszik, ahol a Trónok Harca egyes jelenetei is játszódtak. A hely az óváros kőfalakkal védett területén, a keleti Ploče kapujától 1 percre található, a városfalon elhelyezkedő 360 ° nevét is a pazar kilátásról kapta, ahonan belátni Dubrovnik egészét. Marijo Curić pár éve vette át a a 360 ° vezetését. Célja, hogy modern mediterrán konyhát vigyen, ahol a tradíciók jól megférnek a modern technikákkal, többek között a molekuláris gasztronómia elemeivel.
A hagyományos dél – horvát alapanyagokat és a dalmát fogásokat meglepő csavarral, némi rafinériával teszi igazán feledhetetlenné. A csapat folyamatosan arra törekszik, hogy a menü kövesse a szezonális változásokat, miközben az étterem lelkesedése és szellemisége folyamatosan jelen legyen. A séf célja, hogy a lehető legjobb minőségű hozzávalókkal dolgozzon, amelyek a lehető legközelebbről származnak.
Fotók a 360 ° ajánlatáról:
“Felügyelőink az Isztriától egészen Dubrovnikig átszelik az országot, áthaladva az Adriai-szigeteken, Zágráb felé és a keleti határokra költöznek, és olyan gasztronómiai jelenetet fedeztek fel, amely az iraki és a dalmát konyha hatásának köszönhetően gyorsan fejlődik”
Michael Ellis
A Michelin Guide – okért felelős igazgató
Monte
Rovinj
Távol a Dalmát partoktól az Isztria elbűvölő kis parti városkájában, ahol a helyi építészet és a mediterán életérzés kéz a kézben jár, található a horvát konyha reformációjának úttörője a Monte. A Monte képviseli a fine dining – ot és a megkülönböztető konyhának is nevezett műfajt (distictive cuisine), nemcsak az Isztrián, hanem az egész országban.
Különleges stílusuk van, amely időnként avantgárdnak is tekinthető, de kiderült, hogy ez volt a legjobb választás. Az étterem egy domb tetején található Rovinj óvárosában , a séf családi házában, amelyet a nyár folyamán virágzó Bougainvillea fák veszik körül. Itt artsy (művészies) hangulatot teremtenek a tányéron.
Fotók a Monte ajánlatából:
Teljes lista
A múlt évben felsorolt Istrán, Dubrovnikon és Zágrén kívül más célállomások is megtalálhatják helyüket a Michelin térképen, mint például Šibenik, Split, Ilok, Korčula, Krapina, Lovran, Osijek, Varaždin, Velika Gorica, Zadar és mások.
Michelin javaslatok:
- Marina(Novigrad)
- Damir & Ornella (Novigrad)
- Konoba Čok (Novigrad)
- Konoba Buščina (Umag)
- Badi (Umag)
- Meneghetti (Bale)
- Pergola(Zambratija)
- San Rocco (Brtonigla)
- Konoba Morgan (Brtonigla)
- Sv. Nikola (Poreč)
- Wine Vault (Rovinj)
- Zigante (Livade)
- Boškinac(Novalja)
- Draga di Lovrana (Lovran)
- Batelina (Banjole)
- Alla Beccaccia (Valbandon)
- ApetitCity (Zagreb)
- Zinfandel’s(Zagreb)
- Takenoko (Zagreb)
- Mano (Zagreb)
- Dubravkin put (Zagreb)
- Boban (Zagreb)
- Mundoaka (Zagreb)
- Bistro Apetit (Zagreb)
- Agava(Zagreb)
- Gallo (Zagreb)
- Le Bistro Esplanade (Zagreb)
- Noel (Zagreb)
- BistroTavulin (Dubrovnik)
- Dubrovnik (Dubrovnik)
- Kopun (Dubrovnik)
- Nautika (Dubrovnik)
- Vapor (Dubrovnik)
- Stara Loza(Dubrovnik)
- Pantarul (Dubrovnik)
- Proto (Dubrovnik)
- Above 5(Dubrovnik)
- Zuzori (Dubrovnik)
- Pjerin (Dubrovnik)
- Dvor (Split)
- Kadena (Split)
- Zrno Soli (Split)
- Zoi (Split)
- Kaštel (Zadar)
- Foša(Zadar)
- Konoba Boba (Murter)
- LD Terrace (Korčula)
- Filippi (Korčula)
- Apolon (Starigrad)
- Jeny (Tučepi)
- Muzej Okusa (Osijek)
- Club Waldinger (Osijek)
- Mon Ami (Velika Gorica)
- Bedem (Varaždin)
- Mala Hiža (Mačkovec).
Bib Gourmand
- Konoba Mate(Korčula)
- Konoba Fetivi (Split)
- Dunav (Ilok)
- Vuglec Breg (Krapina).
Forrás
Michelin Guide
FineDiningLovers
The Wine and More
2018.03.27.
Heti ajánlatunkból:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.