Amit nem hagyhatsz ki idén
4 cool étterem és 4 gyönyörű város Horvátországban

Horvátország kincseinek száma végelláthatatlan, ahogy a tengerpart is, amelyen végig autózva számtalan szépség tárulkozik az ember szeme elé. De nem csak az 1778 km hosszan végignyúló partszakaszon, hanem az ország belsejében is érdemes kalandozni. Horvátország a türkíz és a smaragd országa, ahol a zöld erdőktől a lenyűgözően csodás kékséggel bíró tengerig mindenki megtalálja a kedvére való kikapcsolódási lehetőséget. Ahogy a turizmus megkívánja, a gasztrónomia is rohamléptékben fejlődik, amelyet jól jelez, hogy már három egy Michelin csillagos étterem, négy Bib Gourmand és számtalan Michelin javaslattal rendelkező étterem jelent meg a legújabb kalauzban. Cikkünkben 4 várost és 4 éttermet ajánlunk, amelyeket nem szabad kihagyni a tervezésből idén sem.


Monte / Rovinj

location-alt-512Montalbano 75

Képtalálat a következőre: „chef icon”Dániel Đekić

Dining-512 Modern

Kapcsolódó kép Főétel: 199 kn

home2-512facebook-logo_318-49940


Miért?

Távol a Dalmát partoktól az Isztria elbűvölő kis parti városkájában, ahol a helyi építészet és a mediterrán életérzés kéz a kézben jár, található a horvát konyha reformációjának úttörője a Monte. A Monte képviseli a fine dining – ot és a megkülönböztető konyhának is nevezett műfajt (distictive cuisine), nemcsak az Isztrián, hanem az egész országban. Különleges stílusuk van, amely időnként avantgárdnak is tekinthető, de kiderült, hogy ez volt a legjobb választás. Az étterem egy domb tetején található Rovinj óvárosában , a séf családi házában, amelyet a nyár folyamán virágzó Bougainvillea fák vesznek körül. Itt artsy (művészies) hangulatot teremtenek a tányéron. Dániel Đekić úgy jellemzi saját éttermét, amely helyi, szezonális és innovatív, ezekért ez az ország egyik legjobb étterme.

A város

Képtalálat a következőre: „Rovinj”

Rovinj a Horvát Isztria egyik legszebb ékköve, ha nem az egész országé. Egykori élményem a városról, mikor hajóval elindultunk a tengeren és elmentünk az óváros mellett, egyetlen szóval nehéz volna összefoglalni, de talán a legjobb szó, hogy romantikus. Az égbenyúló tornyok, a mediterrán házak, a csodaszép tenger adja meg Rovinj igazi ízét, de aki már sétált a városkában tudja, hogy kevés ehhez hasonló hangulatú település van a világon. Egykor sziget volt, majd feltöltötték a szárazföld közötti részt, így kialakítva az új arculatot. A Monte Rovinj fehér hegyének nevezett  az óváros tetején elhelyezkedő Szent Eufémia székesegyház lábánál található. Ezt a templomot még azok is ismerik, akik még sosem jártak itt. A Monte nem egy hagyományos étterem, de megpróbálja kiemelni a régió legfontosabb ízeit a modern konyhai technológiák segítségével.

Képtalálat a következőre: „sibenik photo”


Bevanda / Opatija

location-alt-512Zert 8

Képtalálat a következőre: „chef icon”Andrej Barbieri

Dining-512 Mediterán, tengeri

Kapcsolódó kép Főétel: 180 kn

home2-512facebook-logo_318-49940


Bevanda // Hotel, Restaurant & Bar fényképe.

Miért?

Képtalálat a következőre: „bevanda restaurant”

A Bevanda étterem már több mint 40 éve várja a kulináris élményekre vágyó vendégeket. Brankó Bevanda keze munkáját dicsérő étterem Opatja és Rijeka között található a tengerparton. Az étterem csak a tengerből és a Kvarner régióből származó helyi alapanyagokból építi fel menüjét. A vezető séf Andrej Barbieri, aki egy ikon Horvátországban, a Master Chef helyi kiadásában is szerepelt, tavaly óta Dohában dolgozik. A Hotel Bevanda és a hozzá tartozó étterem hirdeti Abbázia gazdagságát, epikus belsőépítészeti megoldásai még jobban kiemelik a terület csodálatos halaira és tenger gyümölcseire épülő fogásait. Az ország egyik leghíresebb szállodájának vendége volt Alber Einstein is. Azonban a Bevanda nem csak ételeiről, de borkínálatáról is híres, itt találjuk a világ egyik legszélesebb regionális borválasztékát, amely több mint 650 borból és 200 párlatból áll. A Bevanda desszert téren is remekül teljesít, érdemes kipróbálni a hagyományos helyi ízek inspirálta kézműves desszerteket.

A város

Kapcsolódó kép

Opatija (Abbázia) az Osztrák - Magyar Monarchia kedvelt üdülőterülete és klimatikus gyógyhelye volt, ahova vonatokkal érkeztek az egykori Császárság kiválóságai. Nem is gondolnánk, hogy Horvátországban is találhatunk olyan helyet, mint pl. Monte Carlo. Az Uka (1400 m) hegy lábainál fekvő mediterrán hangulatú üdülőhely egykor halászfalucska volt. A különleges hangulatú, sok magyar emlékkel rendelkező település az egyik legfelkapotabb a magyar turisták körében, mert viszonylag könnyen elérhető hazánkból. A Kvarner - öböl felső csücskében fekvő elképesztően stílusos helyet a makroklímája is vonzóvá tesz, hiszen a hegyek és a tenger minden évszakban élvezhetővé teszi ezt a részt. A Bevanda étterem úgy lett kialakítva, hogy ráláthassunk a város gyönyörű épületeire. Romantikus vacsorák tökéletes helyszíne lehet a imponzáns külsővel és belsőépítészeti megoldásokkal felújított hotel, amely a horvát építészet gyökereire támaszkodva szépült meg, mégis magában hordozza Abbázia lelkületét.

Kapcsolódó kép


Bistro Apetit / Zágráb

location-alt-512Jurjevska 65a

Képtalálat a következőre: „chef icon”Marin Rendić

Dining-512 Nemzetközi

Kapcsolódó kép Főétel: 125 kn

home2-512facebook-logo_318-49940


Miért?

Bistro Apetit by Marin Rendić fényképe.

Aki járt Zágrábban az tudja, hogy miért szeretjük igazán, ezt a folyton nyüzsgő világvárost, amely annyira kozmopolita, amennyire az ott lakók. A Bistro Apetit úgy jellemzi magát, hogy az ételek, az italok, a hedonizmus és a modern szemlélet keveredik a konyhájukban. A hely családias alapokra épül, amelyben Marin Rendić, akit kulináris virtuózként mutatnak be, egyfajta belsőséges hangulatot szeretne megteremteni, ahol egyfajta integrált gasztronómiai élményt szeretne teremteni, amelyben a tudás, az ízek és a hagyományok egymásra épülő egyensúlya teremt igazán különleges hangulatot. A médiában is sokat szerepelt, a Masterchef és a GrillBoss is hozzájárult, hogy megismerték, de igazán a szakmai háttere fontos, hiszen olyan éttermekben dolgozott, mint a Noma Koppenhágában, az Arzak San Sebastian és az Enoteche Pinchiorri Firenzében.

Képtalálat a következőre: „bistro apetit”

A város

Képtalálat a következőre: „Zagreb”

Zágráb télen és nyáron is csodálatos, érdemes a tengerpart felé utazva rászánni egy - két napot és felfedezni a történelmi belvárost, a Zágrábi - hegységet és a megannyi élményt amit ez a csodás város nyújtani tud. Zágráb központi elhelyezkedésénél fogva folyamatosan nyüzsgő gasztrónómia és kultúrális életet él, a belváros utcáin érezzük a mediterrán hangulatot, amely télen sem csökken. De miért is kedveljük igazán, mert egy őszinte kis világváros kozmopolita felfogással, bármerre is járunk mindenhol élénken jelen van a kultúra, a művészetek, a zene, a kulináris élvezetek és a boldogság. Gasztronómiájára jellemző, hogy magába szívja a világkonyha értékeit, de összefoglalja a horvát konyha legfinomabb kincseit. A Dalmát sajtok és sonkák mellett, az Isztria és a Kvarner olívaolajai mellett a szárazföld sem kevésbé értékes hús- és tejtermékei mellett a zöldség és gyümölcs kínálat is fantasztikus, ezekből a Zágrábi híres piacán kapunk ízelítőt a Dolacon. Ne hagyjuk ki a város pékségeinek kínálatát sem.

Képtalálat a következőre: „Zagreb”


Pelegrini / Šibenik

location-alt-512Jurja Dalmatinca 1

Képtalálat a következőre: „chef icon”Rudolf Štefan

Dining-512 Mediterán

Kapcsolódó kép Főétel: 125 kn

home2-512facebook-logo_318-49940


 

Miért?

Rudolf Štefan évek óta az első számú horvát séfek között van számon tartva, a Pelegrini második éve tartja első helyét a horvát éttermek listáján és a legjobb dalmát étterem is. A Pelegrini Sibenik szívében található, 700 éves Szent Jakab Katedrális közelében. Rudolf Štefan szakács kulináris filozófiája a hagyományos és a modern kreatív gondolatokon alapul. A hangsúly a helyi ételekre és a személyzet folyamatos képzésére és a hagyományos ízek innovatív értelmezésére irányul. A gasztronómiai örökség egy kimeríthetetlen inspiráció, náluk a kiválóság mindenkor egy fontos cél, amelyet nap mint nap törekszenek elérni.

A város

Képtalálat a következőre: „sibenik photo”

Šibenik nem a tengerparton, hanem a Krka - folyó mellett fekszik, itt találkozik az édes és a tengervíz, ezért itt enyhébben sós az. Jelentősége abban rejlik, hogy négy évszakos turisztikai város, hiszen nem csak a főszezonban, de ősszel és tavasszal, vagy akár télen is találhatunk programlehetőségeket itt. A Pelegrini étterem az óvárosban található a Szent Jakab katedrális mellett, amely a Világörökség része. A gasztronómia kedvelői nem hagyhatják ki az óvárostól délre fekvő halpiacot, ahol az Adria legfinomabb kincseit fedezhetjük fel és ízlelhetjük meg. A gasztronómiai kínálatra jellemzőek a dalmát ízek, amelyek közül  a tenger gyümölcseit, de a húsból készült specialításokat se hagyjuk ki.

Képtalálat a következőre: „sibenik photo”

 


2018.06.01.

home2-512facebook-logo_318-49940
cropped-20180514_111612_00017200815012124028642.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr1814017530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása