Gasztrosokkoló: L’Heptaméron des Gourmets
Videók a világ egyik legdrágább szakácskönyvéről

2019 – ben lesz a századik évfordulója, hogy Edouard Nignon L’Heptaméron des gourmets ou les Délices de la cuisine française című műve megjelent. Ma már az egykori sztárszakács könyvét olyan nagy séfek forgatják és alkalmazzák, mint pl. Alain Ducasse, Joël Robuchon. Egyes kötetek akár 2 – 3000 dollárba is kerülnek az internetes árveréseken, azonban most a Nunchi Kiadó új és hihetetlenül lenyűgöző formában vette gondozásába ezt az elképesztő gasztronómia kalandozást a francia konyha egykori csodálatos világában. A cikkben bemutatott videó tökéletesen példázza, hogy miért is ez a világ legdrágább szakácskönyve.

Japán csomagolás

Ez a könyv kvintesszenciája és kivonata a 19. század végi és 20. század eleji francia konyhának, amelyet Edouard Nignon prezentál ebben a műben. A recepteket olyan írók műveivel ötvözi, mint pl. Guillaume Apollinaire és Henri de Regnier. A történet 7 ebédet és 7 vacsorát ölel fel, 7 író storyjával egybekötve (André Mary, Emile Godefroy, Laurent Tailhade, Guillaume Apollinaire, Henri de Regnier, Lucien Descaves és Fernand Fleuret), amelyek prezentálják a francia konyha legikonikusabb fogásait. A könyv 620 receptben foglalja össze a francia konyha alapjait.

A könyvritkaság új verziójának elkészítése

A Nunchi Kiadó választása természetesnek tűnt, hiszen azt a fajta gasztronómiát reprezentálja a könyv, amely még ma is a legmagasabb minőségű munkát követeli meg. Egyszerűen elképesztőek és lenyűgözőel azok a munkamódszerek, amelyeket gépek és technológia nélkül egy – egy ételbe belefektettek. A cég is ezt a fajta minőséget vallja, hogy egy mű nem csak egy könyv, hanem egy műalkotás, amely átfogó képet ad arról a korról, amelyben készült. Edouard Nignon szakácskönyve példátlan a maga nemében, a papír, a gravírozás, a sztori és a hozzájáruló művészek teszik oly ritkává és egyedivé.

Közel egy évszázaddal később a mágia még mindig ott van benne. 
Ahogy Emmanuel Rubin tökéletesen kifejezi a könyv előszavában, a Nantes szakács remekei és receptjei révén mutatja tehetségének egészét, amelyet a feladat, a kutatás és a gondolkodás táplál és elkápráztat intelligenciájával.
A L’Heptaméron – ban böngészhetünk a legnagyobb szakácsok által ma is készített ételek eredetéről.

L'héptaméron des ínyencek

Minden kiadvány tartalmaz egy hagyományos Washi papírt és rizs dobozt, eredeti kalligráfiával, aláírásával és számozással Young Suk Kum – tól. Andrea Branzi által tervezett, aláírt és számozott fa dobozt. A boro (textil) régi japán szövetekből készült, Satomi Sakuma által. A könyvet Pascal Duriez tipografált és nyomtatott. Fanny Boucher rotációs nyomtatással nyomott nyomatokat. Lithograph dekort Jean Pierre Lacaze tervezte. A hagyományos Washi borítót, melyet Benoit Dudognon  és Stéphanie Allard tervezett meg és készített el.

dive cocague

A könyv elkészültét a japán kerámiakészítés és hagyományok inspiráltak, főleg az Edo korszak kerámiái, amely az 1600 – es évektől az 1800 – as évekig tartott.  Erre a korszakra jellemző a máz feletti festés, mikor több réteg festék kerül egymásra, ezt idézi meg a több dobozba kerülő könyv is. Az első doboz Washi papírból, Kozo-eperből készült papírból és rizsszalmából készült papírból áll. A koreai művész Young Suk Kum festménye található rajta, amely a természet tiszteletét ábrázolja. Minden doboz egyedi, más – más részletet tartalmaz.

A második doboz nyírfából készült, a közepén található ág a fa létfontosságú szerepét jelképezi a mezőgazdaságban és a természetben a gasztrónómiára kiterjesztve. A könyv utolsó védelmi pajzsát egy ritka japán szövésű textília adja, amelyet Boro – nak hívnak, ez  indigó anyagból készült, melyet a 18 – 20 századi paraszti művészet inspirálta, amikor a nehéz idők miatt mindent felhasználtak. Satomi Sakuma aki Sashiko hímzésre specializálódott, aki régi kopott textíliákat használt fel a Boro elkészítéséhez. Az Edo korszakban az elhasználódott foltok megerősítésére használták ezt a fajta öltési módszert.

A könyv Washi papírra nyomtatva jelenik meg. Benoît Dudognon és Stéphanie Allard által készített papírtól a könyv olyan könnyű lett, hogy mikor lapozzuk tényleg olyan mintha életre kelne a kezeink között.

A nyomtatás során a könyv megkapta azt a dizájnt, amelytől tényleg olyan mintha egy 19. századi nyomdából lépett volna elő.

Ez a könyv a legjobb kézműves mesterségek művészeinek összehangolt munkájának eredménye, amely jól kifejezi a gasztronómia öröklétű komplex tulajdonságait, hiszen ahhoz, hogy egy étel megjelenhessen az asztalon számos iparágnak és mesterségnek kell összefognia. Egy ebéd, vagy vacsora hátterében kiteljesedik a kézművesség fogalma, hiszen a mezőgazdaság, a keramikusság, a textilipar, a bútorgyártás, a szakácsművészet, az építőipar, a nyomdatechnológia, mind – mind szerepet kap az élmény teljességében.

A könyv borsosnak tekinthető árai nem véletlenek, hiszen ez a  csomag olyan híres művészek munkáit tartalmazza, akik világhírűek a saját szakmájukban. Maga az egész egyfajta kultúrális médiabox, amely  korlenyomatként vezet vissza minket a művészetek és a gasztronómia legszebb korszakaiba.

NUMBERED EDITION 1-től 7-ig: 8,777 € (kb. 2,7 millió Ft.) japán Washi papírra nyomtatva, 7 rézlemezzel ellátott rotációs mélynyomással.
NUMBERED EDITION 8-tól 78-ig:  2 777 € (871 ezer Ft.)  japán Washi papírra nyomtatva.
NUMBERED EDITION 79-777:  1 919 € (602 ezer Ft.) hagyományos Zerkall papír és japán Washi papír.

Heptameron des ínyencek



Forrás

Nunchi


2018.03.31.

By Északtour And Stb.

img_20180216_0145572196711198522492958.png

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr4413803872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása