Írta: Tamás Gergely
Március 26 – án a Michelin Budapesten bejelentette a Michelin Cities of Europe Guide For 2018-at, amelyben Európa legfontosabb városai és éttermei kaptak helyet. Nagy megtiszteltetés pici országunk számára, hogy itt tartották meg az ünnepélyes gálaestet, a Várkert Bazárban. Az esemény egyik legfontosabb kérdése az volt, hogy lesz-e szintlépés, vajon végre itthon is belekóstolhatunk-e a két csillagos éttermi élménybe. Már tudjuk, hogy az Onyx Restaurant lett a magyar gasztronómia történetében az első, aki bekerült a két csillagosok körébe.
Budapest adott otthont Brüsszel után másodszor a Michelin Cities of Europe Guide For 2018 gálaestjének, amely 20 ország, 36 városának 2108 éttermét tartalmazza. Magyarországon csak a főváros éttermei kaptak helyet az útmutatóban, amely kicsit sajnálatos, de látnunk kell, hogy az Onyx Restaurant sikere is azt mutatja, hogy a hazai gasztronómia és vendéglátás szakmai fejlődése is jó irányba halad. Hazánk mellett Bécs is remek ajánlásokat kapott és a város egy újabb két csillagos étteremmel gazdagodott. Konstantin Filippou éttermének előrelépése olyan változásokat mutat, amelyek az európai gasztronómia multikultizációját vetítí elő. Ma már egyre több olyan séf színesíti Bécs szecessziós hangulatát, akik más kultúrából kerültek ide, ezáltal saját hagyományaikkal teszik még színesebbé a város vérbeli monarchikus konyháját. Lengyelországban is adakozott a Michelin Guide 54 étterem díjazott, amelyek közül 24 Krakkóban és 30 Varsóban található meg. Az Atalier Amaro hatodik éve tartja egy csillagát Wojciech Modest Amaro – val az élen, aki törekszik újra felfedezni az elfeledett lengyel alapanyagokat. A varsói Senses Restaurant is megtartotta a csillagát, szintlépésre azonban nem került sor, a Bib Gourmand kategóriába öten kerültek be.
Atelier Amaro Restaurant, Lengyelország
A maihoz hasonló rendszert 1928-ban kezdték el kialakítani, majd 1931-ben bevezették a ma is ismert három csillagos díjazást, a nullával kiegészítve. 1936-ban megjelentette a csillagrendszerre vonatkozó kritériumokat, ezek a következők voltak, amelyeket később kiegészítettek:
“Egy nagyon jó étterem a kategóriájában” (Une très bonne table dans sa catégorie).
“Kitűnő főzés, érdemes kitérőt találni ” ( Table excellente, mérite un détour)
“Kivételes konyha, megérdemel egy különleges utazást” (Une des meilleures asztalok, vaut le voyage).
Bib Gourmand (1955 – óta, kivételesen jó ételek, mérsékelt áron).
Michelin Plate (2018 – óta, ajánlások, figyelemre méltó, de még fejlődésre vár)
Gastropubok (2014 – óta, Black Swan, Yorkshire).

Onyx Restaurant
A két csillagosok világában újoncnak számító Onyx Restaurant a Michelin Guide nemzetközi igazgatójának elmondása szerint azért kaphatta meg a második csillagot, mert a legelegánsabb éttermi élményt nyújta a magyar fővárosban, a tányérok kifinomultak, eredetiek és nagyon érettek. Mészáros Ádám házias, hazai alapanyagokra épülő konyhát vezet, amelyben a magyar gasztronómia klasszikus fogásait frissíti fel.
Onyx Restaurant (Photo By Onyx Restaurant)
Az Onyx Restaurant – ot 2017 – ben nyitották meg Budapest szívében a Vörösmarty téren, azzal a céllal, hogy a Gerbeaud mellett egy olyan éttermet tudjanak létrehozni, ahol a kézzel fogható tradíciók és a újkori innovációk lehetőségeit kihasználva újraalkossák a hazai konyhaművészet remekeit. A szenvedélyes, magasan képzett csapat, élükön Mészáros Ádám séffel és Tóth Ágnes, a Gerbeaud konyhafönőkével előtérbe helyezi a hagyományos hazai ízvilágot, azonban azokat a modern kulinária remekeivel dobják fel. A Guide benyomásai alapján a házias ízvilág kiemelkedik az elkészített ételekből, amelyben intenzíven érzékelhető a legfontosabb fűszer, a lélek.
Onyx Restaurant (Photo By Onyx Restaurant)
Onyx Restaurant (Photo By Onyx Restaurant)
Borkonyha
Borkonyha (Photo by Borkonyha)
Sárközi Ákos séf, akit a nagyérdemű főleg a Konyhafőnők aranyszívű és segítőkész zsűrítagjaként ismerhetett meg, évek óta tartja a szintet a Borkonyha szívében és lelkében. A konyhájára jellemző a sokszínűség, amelybe éppúgy beleférnek az erdélyi és a magyar konyha ízei, mint a spanyol vagy a francia.
Sárközi Ákos (Photo by Borkonyha)
A Borkonyha csodálatos bor-orientált étterem a Bazilikához közel, ahol tényleg minden a nemes nedűről szól. Ez az étterem komoly szakmai háttérrel rendelkezik, több mint egy évtizedes sikertörténetükkel letették a minőségi magyar vendéglátás alapjait. Itt mindenki megtalálja a helyét a borfanatikustól az ismerkedőkig. Több, mint 200 féle, túlnyomó részben magyar bor található meg, amelyből 48-at kínálnak üvegből. A menüt jól kivitelezett ételek, kifinomult modern stílus és finom magyar hatások jellemzik – írja a guide. A legfontosabb összetevők a környező országokból származnak. Konyhájukra a friss alapanyagok, a hetente – két hetente frissülő kínálat, a szakmai lelkesedés és a jó kedv jellemző.
Borkonyha (Photo by Borkonyha)
Costes
Costes Restaurant (Photo By Costes)
A Costes már már egybecseng a hazai Fine Dining – gal, hiszen úttörő szerepet töltenek be a nemzetközi sikerekben gazdag évekkel, a hátterükkel a hazai gasztronómia fejlődésében. A Costes étterem 2008 – ban nyitotta meg kapuit és Miguel Rocha Vieira portugál sztárséf vezetésével két év alatt el is érték a legnagyobb sikerüket az egy csillagot, amelyet azóta is minden évben megtartanak. A hely minden évben folyamatosan azért dolgozik, hogy megfeleljenek a szakmai elvárásoknak és a vendégeknek is. Mindig az élvonalban végeznek itthon és a világon is, legutóbb a Dining Guide listáján voltak az első helyen.
Palágyi Eszter (Photo By Costes)
Kifinomult étterem, amelyet egy magabiztos szakmai csapat vezet – írja a Guide. Palágyi Eszter head chef 14 éves tapasztalattal rendelkezik, többek között Michelin Csillagos éttermekben is dolgozott. Miguel Rocha Vieira távozása után vette át a Costes konyháját, amelyet azóta is a csúcson tart. A Michelin beszámolói szerint a konyhájára modern technikák alkalmazásával elért innovatív gasztronómia jellemző, ahol a tiszta és érthető ízvilág jelenik meg. Palágyi Eszter magyar alapanyagokból, hagyományos ízvilágú, mégis meglepő tányérokat alkot, amelyekkel új színtre emeli a klasszikus ételeket.
Costes Restaurant (Photo By Costes)
Costes Dowton
Costes Downtow (Photo By Costes Dowton)
A Costes márka életében új lehetőséget kínált a Prestige Hotel aljában megnyíló Costes Dowton étterem, ahol minden nap reggeli, ebéd és vacsora fogadja az ide érkező vendégeket. 2016 – ban elnyerték első Michelin Csillagukat, amelyet azóta is újra és újra megtartanak. Miguel Rocha Vieira vezetésével és felügyelete mellett indult el, de most már Tiago Sabarigo a vezető séf, aki mellett szépen és kiegyensúlyozottan teljesít a hely. A konyha, ahogy a neve is mutatja kicsit lazább, bisztrósabb stílust visz, amely viszont nem jelenti azt, hogy aki ide beül, ne kapná meg a Costes – től elvárt minőséget. A szakmai díjak, a csillag, az idei ötödik helyezet Dining Guide listáján a folyamatos fejlődést mutatják.
Tiago Sabarigo (Photo By Costes Dowton)
Tiago Sabarigo portugál séf és csapata kifinomult, kiváló textúrájú és ízkombinációjú ételeket tesz a tányérra a Michelin Guide szerint. Folyamatosan törekszik a fejlődésre, sokféle gasztrokultúra van hatással főzési stílusára, kedveli az északi konyhát, az Ázsiai ízvilágot, de a mediterán konyha is a szíve csücske. Fontos számára a rend és a szabály, amelyet fő mentorától tanult Gordon Ramsey – tól. Tiagó ételei és tányérjain tükröződik lelkivilága, amely mindig derűs és szenvedélyes. A Costes Dowton étterem sikerének záloga az étterem csapatának lelkes elhivatottságában van.
Costes Downtow (Photo By Costes Dowton)
Bib gourmand
Fricska Gastropub
A “gastropub” felirat félrevezető, hiszen ez egy kortárs bisztró pompás, fehér díszítéssel és nyugodt hangulattal. A feketetáblás menü megnyerő, egyszerű ételeket kínál magyar, francia és olasz hatásokkal. A házi tészták kiemeltek.
Michelin Guide
Fricska Étterem (Photo By Fricska)
Fricska Étterem (Photo By Fricska)
Petrus
Egy barátságos szomszédos bisztró, ahol Budapest találkozik Párizzal – mind a dekorációban, mind az ételben. A séf szenvedélye nyilvánvaló, a főzése rusztikus és hiteles, merész ízekkel és otthonosan. Ha valami mást szeretne, kérdezze meg a régi Citroën 2CV-t!
Michelin Guide
Petrus Restaurant (Photo By Petrus)
Petrus Restaurant (Photo By Petrus)
Stand 25
A feltűnő belvárosi csarnok szívében található ez a modern bisztró: az acél, a neon, a fa és a pala fúziója. A klasszikus menü friss, rusztikus, jól kivitelezett ételeket tartalmaz, a szakácsok által jegyzett a gulyás a fő erősségük.
Michelin Guide
Stand 25 (Photo By We Love Budapest)
Stand 25 (Photo By Index)
Michelin Plate
- Alabárdos Étterem
- Arany Kaviár
- Aszú
- Babel
- Baltazár
- Baraka,
- Bock Bisztró Pest
- Csalogány 26
- Fausto’s
- Mák
- Nobu Budapest
- Olimpia
- Salon Étterem
- St Andrea
- Tanti
- Tigris
- Vendéglő a KisBíróhoz
- Zona
Szívből gratulálunk minden étteremnek!
A teljes lista elérhetőségét később pótoljuk!
Forrás
Michelin Guide
Index
We Love Budapest
Onyx Restaurant
Borkonyha
Costes
Costes Downtown
2018.03.29.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.