A gasztrosokkoló cikksorozatot azért indítjuk, hogy bemutassuk a gasztrónomia meghökkentő, érdekes és néha ijesztő világát, amely annyira sokszínű és meglepő. Alapanyagok, technikák, fogások amelyek itthon alig, vagy egyáltalán nem ismertek. A mai cikk szóljon a vegáknak, akiknek ez a zöldség feldobhatja a napját és kicsit extrábbá teheti a megszokott tofus kivitelezést. Ez a színes retek a tálalást hangulatossá teszi és még az egészséges táplálkozásnak is adózhatunk vele. Íme 2018 legtrendibb zöldsége, amely komoly hatással lesz az idei gasztroévre és persze a vegán ételek forradalmára.
Trendi és színes, miért is ne lenne sztárja az idei évnek (Forrás: itt)
A görögdinnye retek Kínából származik, itthon is könyen beszerezhető magként és máris sokat léptünk a Michelin guide felé, ha a szomszédos tóból fogott hal mellé, egy kis csípős reteksalátát készítünk, a saját kertünkben nevelt zöldségből. A jégcsap vagy daikon (大根) retek családjába tartozó növény külsőre semmit nem ad, fehér már - már unalmas kabátja alatt egy igazi gyöngyszem rejtőzik. Színes, lédús és szinte egész évben elérhető, főleg ha jó körülmények közt tartják. Kínai neve (Xin Lie Mei, Shinrimei) magyarul annyit tesz, hogy "az ember a szívében szép", amely utal a külső és belső kontrasztra.
Pácoljuk vagy savanyítsuk, de nyersen is kiváló (Forrás: itt)
Ezek a retek fajták jóval nagyobbakra megnőhetnek, mint átlagos társaik, akár teniszlabda méretűek is lehetnek. Ízük kellemes, semleges, enyhébb, mint a többi reteké, mandulás aromák, édes jegyek jellemzik. Illatuk a többi retekéhez hasonlóan friss és aromás. A zöldségekhez hasonlóan számtalan jótékony anyag található bennük, magas a C vitamin tartalmuk, ezért jól támogatják az immunrendszert. De A vitaminban is gazdagok, amely olyan alapvető biológiai szükségleteket támogat, mint a sejtnövekedés, a látás és a szaporodás. Gazdag foszfor, kálium és magnézium, valamint kálcium forrás. Színes ételként sok antioxidánst is tartalmaz, amelyek gátolják a sejtek oxidációját ezzel pedig az öregedést. Fogyasszuk nyersen, pácolva vagy főzve, bár az előbbi kettő során jobban érvényesülnek a színei. Alkalmazhatjuk szendvicsekbe, salátákba szeletelve, vagy nagyob cikkekre vágva, hal mellé savanyítva, pácolva. Számos étellel jól párosítható enyhe íze miatt. Kínába a halak mellé kínálják, mert friss zamata és édes aromái kiemelik a hal enyhe ízvilágát. Süssünk belőle chipset, vagy készítsük el levesnek.
Forrás: itt
Egyszerű szendvics recept
Pácolt Watermelon Retek
1 szál Görögdinye retek vagy más, ha ilyen nincs (White Globe Watermelon)
1 szál újhagyma
1 pár szem egész bors
1 pár szem mustármag
1 pár szem koriander
1 pár szem köménymag
kapor ízlés szerint
chili ízlés szerint
1 ek almaecet, vagy fehérborecet
1 ek szójaszósz
só és cukor ízlés szerint
Továbbá
500 g szeletelt fekete kenyér
20 dkg friss ricotta vagy tehéntúró
20 dkg tejföl vagy joghurt
só és fehérbors, kapor (szárított)
Elkészítés:
- A retket vékony szeletekre vágjuk.
- Az újhagymát vékony karikákra szeljük.
- A cukrot, a sót elkeverjük a szójaszósz és az alma- vagy borecet keverékében.
- A borsot, a koriandert, a mustármagot és a köményt valamint a chilit összetörjük mozsárban, majd a szójaszószos ecethez adjuk.
- A retket és a pácot összekeverjük, minimum 20 - 30 percig állni hagyjuk.
- A túrót és a tejfölt összekeverjük a fűszerekkel és a friss, apróra vágot kaporral (ha nincs, akkor száritott is jó), majd a friss fekete kenyérre kenjük.
- Ráhalmozzuk a retket.
Jó étvágyat. :)
Forrás: itt
Forrás: itt
Like a Facebook oldalunkat és jó főzést mindenkinek.
Monoblog s világ körül. Kalandozások a tányéron.
2017.01.05.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.