2:00
8 fő
közepesen nehéz
cc. 138 cal
Ausztria, Németország
A világ számos pontján hagyományos téli finomságként kínálják az aszalványokkal gazdagított süteményeket. A szárítást már évszázadok óta alkalmazzák a nyári és őszi gyümölcsök tartósítására. Számos recept ismert a felhasználásukra, a leggyakoribb a gyümölcskenyér. Már az ókorból is maradt ránk olyan recept, amelyben kandírozott gyümölcsöt, aszalványokat és olajos magvakat kevertek árpa cefréhez. A középkorban mézzel, fűszerekkel gazdagították, majd idővel egész Európában elterjedt ez a technika. Főleg ünnepek során készítik el, gazdagsága miatt magában fogyasztják.
“A kelt tészta, a kandírozott és aszalt gyümölcsök és a marcipán teszi igazán ünnepivé ezt a desszertet.”
A stollen vagy christstollen német nyelvterületen a legelterjedtebb, Ausztriában és Németországban a Karácsonyi asztal dísze. A krisztuskalács vagy Weihnachtsstollen első írásos emléke 1329-ból származik, amikor is az kelt tésztából készült szegényes étel volt. Majd 1490-ben Stájerországban VII. Ince pápa engedélyezte a vaj használatát olaj helyett, a Butter Letter című írásbeli engedélyében a stollen nevű süteményhez. A legendárium szerint a Torgaui Heinrich Drasdo udvari péktől származik az ötlet, hogy ezt a szegényes desszertet aszalt gyümölcsökkel és különböző kiegészítőkkel gazdagítsák. A stollen németül alagutat jelent, amely a formájára utal. A stollent a mai napig fesztivál keretében ünneplik Drezdában, amelyet advent második vasárnapján tartanak meg. A drezdai stollent vagy Striezelt csak hivatalos pecséttel lehet árusítani, amelyet kizárólag 150, ott és a környéken lévő pékség készíthet el.
Mi most a Mandelstollen vagy marcipános stollen egyik különleges változatát készítettük el a kedves olvasóinknak.
Stollen csokoládés marcipánnal töltve
Hozzávalók:
- 200 ml tej
- 100 g Vaj vagy margarin
- 450 g búzaliszt
- 1 cs száraz élesztő
- 75 g cukor
- 1 csipet só
- 1 tk szárított narancshéj
- 1 tojás (M méret)
- 1 cs vörös áfonya (125 g)
- 1 cs kandírozott narancshéj
- 1 cs kandírozott citromhéj
- 1 cs vanília vagy vaníliás cukor
A csokoládés marcipánhoz
- 200 g marcipán
- 100 g étcsokoládé
- 50 g puha vaj
- 1 tojás (M méret)
Díszítéshez és ecseteléshez
- 1 ek tej
- 1 ek porcukor
- 1 ek mandula
- 50 gr vaj
eszközök sütőpapír, robotgép és a dagasztó feje, tepsi
Recept lépései:
1. A lisztet tálba szitáljuk, majd elkeverjük az élesztővel.
2. Hozzáadjuk a meleg tejben elkevert cukrot, sót, és tojást, majd alacsony fokozaton kb 5 percig dagasztjuk.
3. Belegyúrjuk a kandírozott gyümölcsöket és az áfonyát is. Fél óráig kelesztjük meleg helyen.
4. A csokoládét felolvasztjuk vízgőz felett, majd a marcipánt apró darabokra vágjuk és hozzáadjuk. A masszát elkeverjük a többi hozzávalóval is.
5. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd rákenjük a csokoládés marcipánt, megszórjuk kandírozott gyümölcsökkel és mindkét oldalról feltekerjük.
6. Tepsire helyezzük majd újabb fél óráig kelesztjük.
7. Sütés előtt megkenjük tej és vaj keverékével, megszórjuk mandulával és narancshéjjal, és megsütjük.
Sütési idö 45 perc
Hőfok 220 fok
Jó étvágyat!
Jövő héten a Monoblogban : Spanyol karácsonyi sertéssült, és a Karácsony Specielben mézeskalácsozunk.
Addig is like a Facebook oldalunkat és jó főzést mindenkinek.
Monoblog s világ körül. Kalandozások a tányéron.
2017.12.03
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.