5:00 + 2:00
6 – 8 fő
könnyű
cc. 200 cal
Franciaország
A karácsony a világ számos helyén az ünnepet, a családot és a szeretetet jelképezi,. Ilyenkor megpróbálunk a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy akikkel együtt vagyunk kicsit különlegesebbnek érezzék magukat. A csokoládé, mint étel vagy ital mára megszokott kisérője életünknek, pedig európába csak a 16. században került, elterjedése pedig nehézkesen indult. 1662 – ben VII. Sándor pápa kijelentette, hogy a csokoládéitalok fogyasztásával nem csorbíthatják az ünnepek fényét, száz év múlva már mindenhol elterjedt volt.
“A csokoládé aromái, a tejszín krémessége a vaj lágysága teszi igazán különlegessé ezt a desszertet.”
Ez a finomság akkor vált népszerűvé, amikor sikerült a keserűségét, a kakaóvajtartalmát és később az árát is csökkenteni. Ezt egy bizonyos holland vegyész Coenraad van Houtennek köszönhetjük. Később kifejlesztették a hollandi kakaót (vagy csokoládét), amelyet lugosítószerekkel tettek bársonyosabbá, ezzel elinditva a csokoládék modern korszakát. Eme folyamat növelte a csokoládék alkalmazhatóságát, csökkentve a savasságot, növelve az oldhatóságot, javítva az ízt és a színt. Joseph Fry olvadt kakóvaj hozzáadásával olvaszthatóvá és formálhatóvá tette azt. 1875 – ben kifejlesztették a tejcsokoládét. Daniel Peter svájci csokoládémester készítette, a Henri Nestlé által kifejlesztett tejpor hozzáadásával. Mára szinte minden otthonba megtalálható a csokoládé valamilyen formában, amelyet most egy csodálatos extra csokis tartban kel új életre és válik az ünnepi asztal fényévé.
Ajánljuk: Ünnepi asztalra, család vacsorákra, baráti karácsonyokhoz
A Tart egy francia süteményalap, amelyet bármilyen töltelékkel megtölthetünk, receptje eredetileg olaszországból származik, alapja a Crostata lehetett. Nagyszerűsége abban rejlik, hogy a könnyű vajas tésztát bármivel megtölthetjük, az alaptészta sokáig ropogós és friss marad. A tartot nem szabad összekeverni a tortával, hiszen ez mindig nyitott, nem fedi tészta. A mi csokoládés, ünnepi tart – unkat egészen egyszerű elkészíteni, és bíztos, hogy mindenkit leveszünk vele a lábáról. Gyermekek és felnőttek is rajongani fognak érte, ha pikánsabbá szeretnénk tenni, tegyünk alá egy vékony réteg savanyú lekvárt.
Extra csokis Tart
Hozzávalók:
Tart:
- 155 g vaj
- 100 g barna cukor
- 75 g darált mogyoró, vagy dió
- 200 g liszt
- 1/4 ts só
- 1 1/2 ts reszelt citrom vagy narancshéj
- 1 tojás
- só
Csokoládé töltelék:
- 400 ml tejszínhab
- 25 g méz
- 400 g 70% -os magas minőségű ét- és tejcsokoládé
- 90 g vaj
Eszközök: habverő, 23 cm – es hullámos szélű forma, edény, fakanál
Recept lépései:
1. A vajat a cukorral habosra keverjük.
2. Beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a sót és a reszelt citrom vagy narancs héjat, a diót, vagy mogyorót.
3. A keverékhez adjunk egy tojást, és lassan keverjük össze.
4. A tésztát gömb alakúra gyúrjuk össze, majd hűtőben pihentessük minimum 1 órát, de több se árt neki.
5. Nyújtsuk ki 5 mm vastagságúra, és 23 cm – es hullámos szélű formába helyezzük.
6. 170 fokos sütőben aranybarnára sütjük vakon, papírra helyezet babbal, vagy lencsével takarjuk a tésztát. Ez kb. 10 – 15 perc.
7. A tejszínt és a mézet melegítsük fel, de vigyázzunk, hogy ne forrjon fel, majd adjuk hozzá a csokoládét. A keveréket lassú tűzön folyamatosan kevergetve főzzük.
8. Amint a csokoládé megolvadt adjuk hozzá a vajat és amint az is elolvadt tegyük félre hűlni.
9. Amint kissé meghűlt öntsük a kisült tésztára, majd tegyük hűtőbe 5 órára, vagy egy éjszakára.
Típp: A csokoládét ha több lépésben öntjük a tésztára a kihült csokoládé réteges mintázatot mutat majd.
A kész csokoládé tart-ot forró vizes késsel vágjuk fel.
Jó étvágyat!
Karácsony Speciel a Monoblogban: Ünnepi fogások és sütemények
Addig is like a Facebook oldalunkat és jó főzést mindenkinek.
Monoblog s világ körül. Kalandozások a tányéron.
2017.12.12.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.