A március 26 – án kiosztásra kerülő Asia’s 50 Best Restaurant zsűrije a Miele – vel együttműködve idén is oda ítélte az One To Watch díjat, amelyet a régió legtehetségesebbnek tartott séfje és étterme kap meg. Idén a Taichung városában található JL Studio és Jimmy Lim Tyan Yaw séf veszi át ezt a kitüntetést.
A tajvani összetevők, és a szingapúri hagyományok találkoznak a magas minőségű éttermi trendekkel.
A nyüzsgő Tajcshung városában található a modern és kifinomult JL Studio, amely hitelesen és kreatívan mutatja be a szingapúri konyha fogásait. A ” Mod – Sin” – ként definiált menüt kizárólag a legjobb tajvani alapanyagokból készítik el, a hozzávalók 90 % – a napi szinten érkezik a régióból, hogy elkerüljék a pazarlást és minél fenntarthatóbban tudjanak működni. Jimmy Lim Tyan Yaw célja, hogy biztosítsa a vendégek számára legmagasabb művészi élményt, a friss, részletgazdag ételekkel. A 2017 – ben megnyílt étterem tükrözi a tulajdonos szakmai és gasztronómia hozzáállását, saját kulturális és neveltetési hagyományait. Lim Szingapúrban nőtt fel, ahol apja mellett a saját éttermeikben nevelkedett, kosárlabdás álmai szertefoszlottak amikor egy balesetben megsérültek a térdei. Hosszas felépülés után újra a konyhában találta meg az élet apró örömeit. Kulináris karrierje a SHATEC (Szingapúri Kulináris Iskola) – ba való beiratkozással indult el.
Hazai karrierje csúcsát a 2006 – os WACS World Young Chef Challenge aranyérmének elnyerése jelentette, ugyanebben az évben a legjobb tanítványnak kiáltotta ki az FHA Two to Tango Competition és az “50 Young People to Watch” listájára is felkerült, amelyet a Singapore Straits Time Newspaper hirdetett ki.
2008 – ban csatlakozott a Le Moût étterem csapatához Tajcshungba, ahol hét évet töltött el. Jimmy annak érdekében, hogy a legtöbbet ki tudja hozni magából, elkezdte kipróbálni rátermettségét a legjobb éttermekben, dolgozott többek között Thomas Keller mellett a The French Laundry – ban a Nappa – Völgyben, majd New York – ban a Per Se – ben. A francia konyhatechnológiák elsajátítása után a skandináv életérzést, a minőség és kísérletezés iránti elszántságot is magába szívta, dolgozott Koppenhágában a három csillagos Geranium – ban és a Noma – ban is. A világban tett utazásai során kibővült kulináris ismereteivel új szintre emeli az olyan hagyományos szingapúri fogásokat, mint pl. a Chili Crab, a Nasi Lemak, vagy a Curry Puffs, és a Kueh Pie Tee.
Az étterem célja, hogy a vendégek nyugodt környezetben, a mindennapok stresszétől elvonulva pihenjék ki magukat. A minimalista dizájn, a természetes elemek, mint pl. a fa, nem csak a belső arculatban, de a tálalásban is szerepet kap.
Jimmy felfedezte és kipróbálta magát a világ leghíresebb konyháiban, amely során elkezdte önmagát is felfedezni, kialakítani saját látásmódját a gasztronómián belül. 2017 – ben megnyitotta saját éttermét azzal a céllal, hogy új értelmezéssel mutassa be szülőhelyének és régiójának, Dél – Kelet – Ázsia sajátos gasztrokultúráját, ízeit. Jelenleg arra törekszik, hogy újraértelmezze és lefordítsa egyfajta világnyelvre a szingapúri konyhát, hogy még több külföldi vendég ismerje meg azt, és kedvelje meg, értékelje azt a szenvedélyt és azokat az értékeket, amelyet Ő és csapata képviselnek. Miután hazatért a világ körüli vándorlásából és mielőtt megnyitotta volna saját éttermét több kérdést is feltett önmagának. A legfontosabb, hogy hol is van a helye a régió konyhaművészetének a modern gasztronómián belül, miért nem tud versenyt tartani az olyan trendteremtő gasztrotársadalmakkal, mint pl. az északi országok. A legfontosabbnak azt tartja, hogy piacvezetővé tegye a szingapúri és annak a régióját a gasztronómián belül.
Tajvan szigete paradicsom egy séf számára, az azt körülvevő óceán, a magas hegyek, olyan alapanyag kínálatot tesznek elérhetővé, amely lehetőséget kínál arra, hogy friss és naponta megújuló menüt alakítson ki. Teremteni, ez a legfontosabb egy szakács számára, és ezt itt megteheti.
Jimmy kedvencei a tajvani gyümölcsök és zöldségek, amelyeket mindig szívesen alkalmaz a legújabb tányérjain. Ez a sziget nem véletlenül kapta “The Fruit Kingdom” vagy “Gyümölcs királyság” nevet, hiszen a szubtrópusi környezet tökéletes közeget biztosít az itt megtermő alapanyagok számára. Az étterem megnyitásakor számtalan nehézségbe botlottak, ezek közül az egyik az eltérő ízlésvilágból eredt. A helyiekkel nehéz volt megértetniük, hogy mit is akarnak létrehozni, azt, hogy ez egy fúziós étterem, amely ötvözi a helyi alapanyagokat és a szingapúri ételeket. Fel kellett kutatnia a legjobb helyi termelőket, és a saját elképzeléseit meg kell értetnie velük, hogy milyen alapanyagokra is van szüksége. A másik nehézség a személyzet volt, akiknek meg kellett tanulniuk a szingapúri ízvilágot, hiszen csak Ő az egyetlen aki innen származik és nem helyi. Büszke rá, hogy ma már sokkal jobban megértik azt, hogy mit csinál és már saját ötleteik is vannak, hogyan lehet az ételeket a helyi ízekhez igazítani. Folyamatosan tanul tőlük.
A JL Studio megosztja másokkal Szingapúr ízélményeit, utcai ételeit, desszertjeit, modern és érdekes alkotásokká formálják azokat, hogy inspirálják a vendégek ízlelőbimbóit. Ezek mellett nagy figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra is, támogatják a helyi gazdákat, és fontosnak tartják, hogy az élelmiszer mérföldjüket a lehető legkisebbre csökkentsék.
A JL Studio egy olyan fiatal vállalkozás, amelynek célja, hogy a helyi és regionális kulináris hagyományokat ötvözze a modern vendéglátás elvárásaival.
Miele One To Watch Díjjazottak:
- Florilège – Tokió (2016)
- TocToc – Szöul (2017)
- Toyo Eatery – Manila (2018)
A Képek a The World 50 Best Restaurant tulajdonai.
- Follow us on Twitter: @TheWorlds50Best #Asias50Best
- Follow us on Instagram: @TheWorlds50Best
- Facebook fan: @Asias50BestRestaurants
- YouTube channel: @worlds50best
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.