Írta: Tamás Gergely
A Food Truckok hagyománya még az egykori spaghetti westerneket idéző Texasi prérikre vezethető vissza, ahol az un. "chuckwagon" elnevezésű lovaskocsikból árulták az egyszerűbb ételeket az új világot benépesítő felfedezőknek. 1866 - ban Charles Goodnight teremtette meg a kultuszát, amely az amerikai kontinensen szépen lassan divattá vált. A street food elterjedésével és azzal, hogy egyes nagynevű séfek is belevágtak ilyen üzletbe (lásd Kogi BBQ - Roy Choi) a Food Truck nemzedék elindult világhódító útjára. Ma már itthon is egyre inkább trendivé válik az ilyen típusú vendéglátás, ahol egyre több profi kivitelezésű és remek minőségű ételekkel találkozhat az éhes gasztrokalandor. Cikkünkben az Öt kedvencünket mutatjuk be, amelyet idén sem szabad kihagynotok.
Zabáljcsak
Budapest, de ahol leparkolnak
Vérbeli Truck életmód, szakál, tetkó és brutál jó ételek! Srácok, akik szívből és lélekből teszik a dolgukat ha esik, ha fúj, a smoker füstje messze száll és hirdeti, hogy itt bizony profi vendéglátás folyik!
Kik?
Takács "Taki" Gergely, Bodó Barnabás, Tóth "Roy" Roland
Takács "Taki" Gergely társalapítóval beszéltünk a kezdetekről, amely már olyan régre nyúlik vissza, hogy az még az aranykor hajnala is lehetne. Taki, remélem nem sértődsz meg, régi motoros lett volna a szakmában, azonban egy sajnálatos eset miatt kettétört karierrje más utakra terelte Őt. De ahogy mondani szokás, a vér nem nyugszik és mivel egész életében a maga ura szeretett volna lenni legjobb barátjával megalkották az ország egyik legjobb Food Truckját a Zabáljcsak - ot.
Néhány szó, ez mindig nehéz - mondja Taki, amolyan beszélgessünk reggeltől reggelig a smoker durozsolása és egy - két sör mellett. Mert ők ilyen szabadok, mennek amerre hívja őket az út szelleme és persze a Fesztiválok. Az ember sokszor küzd sztereotípiákkal, azonban ha a fiúkról van szó, akkor ezeket dobjuk félre, mert ők olyanok, akik sosem kerülik a nehézségeket, igazán profik abban amit csinálnak és emberiek, amennyire csak tudnak, a szakma pedig a génjeikbe van kódolva. Minden szavukból érződik, hogy imádják amit csinálnak és ez egyfajta hitvallás is. És amiben Ők hisznek, az az, hogy amit örömmel csinálsz, azzal másokat is jókedvre derítesz.
„Fiam mindegy mit csinálsz, mi lesz belőled, csak legyél boldog, boldogan csináld azt amit… ha kőműves vagy, falazz fütyülve, legyél asztalos, csak vigyorogva gyaluld azt a deszkát… bármi lehetsz, csak boldogan csináld!”
5 év bankszakma után, eljött a változás útja és az ötlet, hogy egy új, akkoriban még csak berobbanó műfaj mellett tegyék le a voksukat, amelyhez rengeteg türelem és kitartás kell, ez pedig a BBQ. A műfaj legfontosabb eleme a füst, rögtön meg is határozta, hogy merre gondolkodjanak. Azonban akkor, egy itthon még csak gyerekciőben járó formula mellett döntöttek, és 2015 elején meg is alakult a Zabáljcsak. Még az évben megvették a most is hű járműt. Azóta új taggal bővült a család a "Hotel Iveco" - val.
"Sírni csak a győztesnek szabad!"
A hosszú éjszakáknak és rövid nappaloknak meg lett az eredménye, első 2015. július 30 - i Balatonfüredi rendezvényükön elindultak és beálltak a legsikeresebb truckok sorába. 2015. szeptemberében az első Főzdefeszten 4 óra alatt 400 szendvicset adtak el. Folyamatosan fejlődik a csapat és a technika is. Logójuk és felszerelésük megújjult, a csapad kibővült, de ami maradt az a tűz a lélekben, füst a smokerben és a profizmus a vendéglátásban. Az első két évben egy vérbeli 6.3 - as benzinessel tolták - ahogy nevezi Taki -, de váltottak és folyamatosan fejlesztették a technológiát. A mostani, nagy becsben tartott reverse flow offset smoker Taki tervezte és a lakatosuk vitelezte ki, a gurut Tamáskovics Zsolt alkotta rá. 2015 - óta sok minden változott, de ami maradt az a lelkesedés, a fűszerezés (RUB), a szósz és az, hogy még mindig kemény fával tüzelnek.
"A „guru” annyiban hivatott segíteni, hogy a szellőzőkkel való játékot megoldja ő maga, figyeli a sütőtér hőmérsékletét, majd ha szükséges fúj némi levegőt a tűztérbe, ezáltal éltetve a tüzet/parazsat, kisebb darab fák, tisztább égés, szebb füst, kevesebb elégetett fa, ergo optimalizáltuk és féldigitalizáltuk a sütést, a pitmaster munkája könnyebb, az éjszakai pár órás alvás nyugodtabb."
Pulled Pork - minden mennyiségben, DeLuxe és Onion (hagymalekváros), a saját főzésű szószok
Smoke & Meat
Szentes, de ahol parkolóhelyet találnak
Fekete és piros mi más, ez a lelke az egész csapatnak, a füst és a tűz, amely nélkül nem készülhetnének el az ország egyik legjobb kolbászai és húsai. Kőkemény kitartás és elkötelezettség, amelyek nélkül nem létezhetne a Food Truck életmód.
Kik?
Alapítók: Lángi Zoltán és Borbély János Segítők: Szántó Imre, Opauszki Tibor, Pongó Zsófi, esetenként Magyar Barbara
Van az úgy, és általában úgy van, hogy két teljesen más területről érkező ember elkezd szórakozásból sütni, majd úgy gondolják, hogy miért is ne lehetne ezt üzletté formálni. Lángi Zoltán és Borbély János gondolt egy merészet, 2016 - ban vásároltak egy Truckot és elkezdték árulni a saját sütésű húsaikat és kolbászaikat. Az étlap változatos, folyamatosan fejlődnek, és már egyre komolyabb tervekkel és ételekkel állnak a nagyközönség elé. Bár sok a buktató, és rendkívül nehéz belejönni, azt kell mondjuk a srácok ráléptek a siker útjára, amelynek alapját az ország egyik legfinomabb kolbászával kövezik ki.
Nehéz bemutatni pár szóban miről is szól a BBQ, de a lényeg talán annyi, hogy türelem, amikor az ember éjjel egymaga áll a smoker mellett, a tűz vörösen izzik és a sötétben csak a város fényei és a csillagok pislákolnak az égen, nehéznek és olykor magányosnak tűnő feladat, azonban a 12 - 13 órás, folyamatosan felügyelt munka gyümölcsei mindig megérik azokat a napokat, amelyek alvás nélkül telnek el. Jani, aki a fő pitmaster, ha nevezhetjük így, de szerintem mindenképp, folyamatosan felügyeli a smokerbe bekerülő húsokat és kolbászokat. Kevés olyan elszánt embert ismerek mint Ő, aki ilyen szívvel és lélekkel tart működésben egy ilyen komoly rendszert.
Kreativitás, ez a legfontosabb, hogy mindig valami újjat és finomat alkossanak és ebbe a srácoknak komoly szerepük van. Egerben találkoztunk először velük, és az ételekkel rögtön levettek a lábunkról. Nehéz odafigyelni az olyan dolgokra, hogy friss és szezonális alapanyagokat alkalmazzanak, de ők jó példával járnak elő és a friss káposztasalátájukkal engem is megvettek. A kolbászuk világbajnok, saját receptjük szerint készül, amire nagyon odafigyelnek. Zoli és Jani igazi magyar srácok, akik imádnak enni, és ez működteti a rendszert, mert ha szereted az ételt, akkor a vendégeid is jót fognak kapni. A filózófiájuk az ételről, hogy mindenből a lehető legjobbat és ha lehet olyat, amihez közöd van.
A srácok a kis fekete buszukkal járják az országot és terjesztik a füst élményét, amellyel egyre több hívet szereznek maguknak. Alap, hogy a Food Truck Show - k egyik gyakori résztvevői, de sokszor rendeznek saját privát bulikat is. Aki találkozik velük meg kell kóstolnia a pulled porkjukat, amely párját ritkítja, de a saját, hazai ízek kedvelőinek is kedves rubbal ízesített húsaik folyamatosan fejlődnek. A véleményünk, hogy nagyon jó profilt visz a Smoke & Meat, amely a felnövekvő Food Truck generáció kiemelkedő tagja lesz a jövőben is.
Pulled Pork, BBQ Tál, Kolbász (Világbajnok), Oldalas, Szegy
Food Maffia
Balassagyarmat, de ahol megálljt parancsol az éhes vendég
A Cosa Nostra a mi ügyünk, és az étel is, amelyet két kenyér közé zárva tálalnak a világ elé. A Food Maffia egy család, amelynek célja, hogy megmutassák a régióik legjobb ízeit és ebből a legfinomabbatt varázsolják a vendégek elé.
Kik?
Adamkó Krisztina, Mogyorósi Tamás, Mogyorósi János
Mindig jó olyan dolgokat csinálni amit szeretünk, ha ez a munkánk és mosolyogva is csináljuk akkor a legtöbb esetben boldogan fogunk felkelni és újra útra indulni. A Food Truck nem csak egy stílus, egy életérzés is, amire születni kell. 2017 - ben Nógrád megyében született egy szervezet, amely kicsi, de ennél nagyobb szívvel és lelkesedéssel indultak el az országba, hogy megismertessék a megye kincseit. Fő profiljuk a szendvics, legyen ez nyitott vagy zárt, azonban a régió legfinomabb ízeivel töltik meg és szenvedélyes vendéglátással kínálják azokat. Ez a sikerük titka, amelyet idén a VII. Food Truck Show - n a vásárlók az Év Food Truckja közönségdíjjal hálálták meg.
A Food Maffia egy család, amely nem csak az éhes közönségből és a kiszolgáló személyzetből áll, hanem a háttérben meghúzódó beszállítókból és a családtagokból is. Szendvicseiket kifinomult kreativitással teszik rendbe, amelyeknek a helyi termelőktől beszerzett alapanyagok által válnak világhírűvé. Hitvallásukat a Vadorzó (a képen) szendvics testesíti meg a legjobban, amely a legkedveltebb is. Ez, a nevéhez hűen, vaddisznócombot tartalmaz, amelyet a Fűtőház fekete sörével sütnek meg. Ami igazán különlegessé teszi, az a fekete ribizlis pálinkával fűszerezett lilahagymalekvár és a camembert. Na ez tényleg vadorzó és brutál.
Ahogy a Food Maffia alapvetése tartja, csak a legjobbat vesszük otthonra is, miért adnánk mást a vendégeinknek. Profiljuk a szendvics, amely mellé elhozzák a régió legjobb alapanyagait, pálinkáit és söreit. De a vidámságot és a boldogságot is. A szendvicsek hozzávalóit a legjobb Nógrádi gazdaságokból és kézművesektől szerzik be, csak olyanoktól akiktől ők is szívesen vásárolnak. Ilyenek pl. a Maszlik tejgazdaság, a Villányi vadgazdaság, és a Gazda pékség, folyékony kenyérrel pedig a Fűtőház Sörfőzde látja el őket. Pálinkában is kedvező náluk a nap állása, a Bánki Pálinkaház tölti fel a készleteket.
Igazi gasztrorajongók, akik imádják a BBQ - t, a keleti és olasz konyhát, így értik hogy, mitől döglik az éhes kalandor. Stílusukkal és ízeikkel levesznek minket a lábunkról, amely mellé pedig szendvicseik nyújtják a biztosítékot, valamint hogy a tűzhely mellett is otthon vannak. A Truck egyfajta bemutatóként funkcionál, amely elviszi a megye legértékesebb termékeit az ország összes pontjára, hogy mindenhol megismerhessék azokat. A világkonyha iránti rajongásuk ezekben a szendvicsekben is megmutatkoznak, hiszen a magyar alapokat némi kubai, francia vagy olasz stílusban tesznek még izgalmasabbá.
Vadorzó szendvics, Lila Liba, Smokey Cuba
Tütü, utazó gasztrobusz
Zalaegerszeg, ahol találnak egy aprónyi szegletet és éhes gasztrokalandorokat
Pici és apró, így lehetne jellemezni az öreg Citroën HY - t, azonban a világ elfér benne. Na jó az nem, de sok szeretet és lelkesedés igen, amelyhez a tulajdonosok is hozzátesszik a maguk részét, a többi pedig annyira természetes, ahogy a kisbusz hangja is mikor épp közeledik felénk.
Kik?
Tőke Erik, Wéber Anita, Horváth Gábor, Herczeg József
A Citroën HY, amely a világ legszebb (vagy legrusnyább kinek, mi) teremtménye, amely olyan mintha most lépett volna elő valamely 1970 - es évekbeli francia road movie - ból Louis De Funes és a csendőrők mögül. Azonban az a hype ami körbeveszi, nem egy, a trendekre és a divatra készült autót takar, hanem egy kőkemény igáslovat, amely a világ egyik legpraktikusabb szállító eszköze. A Tütü busza a legkedveltebb Truck alapanyagok egyike, amelyben nincsenek holmi modern kütyük, nincs nyugati kényelem, csak egy dolog volt és lesz fontos ott, a hely és a költség. De ha már bepakoltuk a legfontosabb dolgokat és még két embernek is marad hely indulhat a móka és a BBQ.
A vad lovak kedvelői és a bikák szerelmesei nem épp ezért a Turckért fognak sorba állni, hanem azért a feelingért amit hordoz magában. Egy csipetnyi a francia vidék ideájából, amelyet a ma már egyre terjedő amerikai életstílussal fűszereznek. A 2013. év végén száguldottak be a köztudatba és fokozatosan, Zalaegerszegből kiindulva váltak egyre sikeresebbé. A kezdeti egyszerű ételek kínálatát bővítették és ők is áttértek a füstön sütés művészetére, ma már saját offset river flow smokerükkel járják az országot. A működési elve az, hogy a tűztérből (kocka) kiáramló forró füst a hústér (henger) aljában elhelyezett határoló lemez alatt a henger ellentétes végébe áramlik, majd a hústér elején visszafordul, közben a lehűlt füst körbe veszi és megsüti a húst, majd a kéményen távozik.
Specialitásuk, hogy Angus marhával dolgoznak főleg, készítenek belőle BBQ tálakat, amelyeken szegy és oldalas is megjelenik, de a pulled porkjuk is világbajnok, amelyhez sertéslapockát alkalmaznak. A smokerbe csak bükköt és gyümölcsfát használnak, ezen sül meg a hús 8 - 10 óra alatt. A hús a kezdetektől fogva alapos odafigyeléssel készül, a csapat először a saját keverésű Rub - bal fűszerezi és masszírozza azt, majd a maghőre folyamatosan figyelve (sütés végére 90 fok) a sütés után pedig pihentetve (kb. 63 - 65 fok) teszik igazán porhanyossá az alapanyagot. Idén már BBQ tortillákat is rendelhetünk tőlük.
BBQ Tortilla, Angus marha szeg és oldalas, Pulled Pork
Borsod Burger
Miskolc, de a régió különböző kis utcában is leparkolnak alkalmanként
Miskolc egyik legszebb látványát nyújtó kilátójának ikonja mellett ma már a város a hamburger otthona is lett. A Borsod Burger igazi minőséget teremt a hamburgerezésben, amelyhez az alapot a legjobb minőségű marhahús adja.
Kik?
Bárczi Tamás, Almási István (Alma)
Sorsod Borsod! - tartja a mondás, meg azt is, hogy néha ott kell maradnod, ahova születtél. Bárczi Tamást sokan ismerik a régióban, hiszen folyamatosan építkezve megalkotta a Leves éttermet, amely ma már egyre komolyabb minőséget képvisel a város középpontjában. Tomi vérbeli miskolci, akinek a helyén van a szíve, ha gasztronómiáról van szó, és mindig a legjobbat szeretné kihozni abból, amibe belevág. A Leves már befutott, így gondolt egy merészet és belevágott a Food Truck életmódba, amely a második évre, a kezdeti kisérletek után, már elég komoly szereplőjévé vált a régió rendezvényeinek.
Sárga és fekete színekkel érkezik meg Tomiék truckja az első miskolci kivonulásukra, a hírük már megelőzte őket, és a belvárosában található Kisavasi pincesoron már messziről látni a Borsod Burger autóját. A burgerek komolyak, a Charolais marhából készült kézműves szendvicsekből semmi nem hiányozhat, benne van a tűz és a lelkesedés, ja és persze a saját szervezésű szósz. A Borsod Burger nem csak egy guruló hamburgerező, hanem egy igazi életérzés, öntudat megtestesítője is, amelyet hirdet is mind az ikon, mind pedig a szendvicsek nevei is. Ez pedig nem más, mint, hogy Miskolc szeretünk és a Hamburgert is. Komoly szaktudás, amelyet a Levesezőben megismerhettünk tőle. Az elszántság és a lelkesedés, ami miatt komoly jövő vár majd rájuk.
Sorsod Borsod, Behúzós, EDD(A) Burgert
Köszönjük a Zabáljcsak, a Smoke & Meat, a Food Maffia, a Tütü és a Borsod Burger tevékeny részvételét és a képeket!
2018.05.22.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.