Gasztroworld: Horvátország Michelin kalauz 2018
2018. március 29. írta: Tamás Gergely

Gasztroworld: Horvátország Michelin kalauz 2018

Bemutatkoznak az új egy csillagosok.

Írta: Tamás Gergely

Március 1 – én a Michelin bejelentette a 2018 – as évad új megjelenését Horvátországban, amelyben 62 étterem került értékelésre. Michelin Guide to Croatia 2018 – ban a tavalyi egy csillag után most újabb két egycsillagos étterem került az útmutatóba. A francia étteremkalauz valamiért kedveli azokat a helyeket, ahol nyüzsögnek a vitorlások, süt a nap és persze van tenger, idén az Isztriától Dubrovnik – ig pásztázták végig a legjobb éttermeket. A két új egycsillagos étteremnek pedig gratulálunk és nem titkolt célunk, hogy idén nyáron el is látogatunk az egyikbe. Gratulálunk az új csillagosoknak Pelegrini Konoba és Tavernánakés a 360° Dubrovniknak, és a réginek a Monte – nak, a cikkünkben őket szeretnénk jobban bemutatni.Étterem 360 ° -ban Dubrovnik - Fotó: 360dubrovnik.com

360 ° Étterem, Dubrovnik

Képtalálat a következőre: „michelin guide 2018”

A maihoz hasonló rendszert 1928 – ban kezdték  el kialakítani, majd 1931 – ben bevezették a ma is ismert három csillagos díjazást, a nullával kiegészítve. 1936 – ban megjelentette a csillagrendszerre vonatkozó kritériumokat, ezek a következők voltak, amelyeket később kiegészítettek:

Michelin star.gifMichelin star.gifMichelin star.gif “Egy nagyon jó étterem a kategóriájában” (Une très bonne table dans sa catégorie).

Michelin star.gifMichelin star.gif “Kitűnő főzés, érdemes kitérőt találni ” ( Table excellente, mérite un détour)

Michelin star.gif “Kivételes konyha, megérdemel egy különleges utazást” (Une des meilleures asztalok, vaut le voyage).

Bib Gourmand (1955 – óta, kivételesen jó ételek, mérsékelt áron).

Gastropubok (2014 – óta, Black Swan, Yorkshire).

Horvátország három színnel jellemezhető, amelyről számunkra Picasso kissé eltúlzott erőteljes színvilágai jutnak eszünkbe, a sárga, a zöld és a kék, amelyek télen még kontrasztosabbá teszik ezt az országot. Az Isztria fehér szikláitól elindulva az egész ország tengerpartján végig kísérnek minket a tengerbe zuhanó hegyek látványa, a hihetetlen szépségű kisebb – nagyobb szigetek, amelyek a világ egyik legtagoltabb tengerpartjának arculatát mutatják meg nekünk, és a zöld erdők, amelyekben kalandozva az ember valami ősi energiát szív magába folyamatosan.

“A kulináris jelenet fejlesztése a helyi szakácsok fiatal generációjának lelkesedését és energiáját hasznosítja, akik az európai séfekkel utaznak és kölcsönhatnak egymással, képesek olyan technikákat, ötleteket és fogalmakat megragadni, amelyeket a saját éttermekben kihasználva élvezni fogják a nagy tapasztalatokat. turisták és helyi ügyfelek.”
Michael Ellis
A Michelin Guide – okért felelős igazgató

Nem csodálkozunk, hogy a Michelin útikalauz ellenőrei nem tudnak elszabadulni ettől a csodavilágtól, és komolyan gondoljuk, hogy pár éven belül a horvát gasztronómia nagyon megfog erősödni, amelynek oka az elérhető gasztrokincsek mértéke, mint pl. az isztriai fehér szarvasgomba, a közép – horvátországi sajtok (Pag – szigetek), az olívaolajok, mint pl. a Krk – szigeten előállitott Utla olívaolaj, amely komoly díjakat zsebelt be az évek folyamán. De ne feledkezzünk meg a híres húskészítményekről sem, az isztriai és dalmáciai sonkákról, a szalámikról, amelyek jól jelképezik az itáliai hagyományok megelevenedését az Adria másik oldalán. Vagy a tenger gyümölcseiről, mint az a zamatos osztriga, amelyet egy szép nyári napon a Limski – Öböl, vagy Fjord egyik éttermében kóstoltam, vagy a Dél – Dalmáciában tenyésztettek, de sokan nem tudják, hogy Európa egyik legnagyobb tonhal exportőre is Horvátország.

Tingul šuta (Tradicionális horvát fekete tészta, amelyet a tintahal tintájával színeznek meg) – Pellegrini

Pelegrini Konoba 

Képtalálat a következőre: „gps icon”Sibenik
Filozófiánk a tradicionális és a modern kapcsolatokon alapul. A térség gasztronómiai örökségének palotája a hagyomány része, míg a helyi gasztronómia és az étterem koncepciójának gondolata egy modern vendég.

Pelegrini étterem Šibenikben - Fotó: pelegrini.hr

A Pelegrini Sibenik szívében található, 700 éves Szent Jakab Katedrális közelében. James Rudolf Štefana szakács kulináris filozófiája a hagyományos és a modern kreatív gondolatokon alapul. A hangsúly a helyi ételekre és a személyzet folyamatos képzésére és a hagyományos ízek innovatív értelmezésére irányul. A gasztronómiai örökség egy kimeríthetetlen inspiráció, náluk a kiválóság mindenkor egy fontos cél, amelyet nap mint nap törekszenek elérni.

 Sibenik, 170615. Restoran Pelegrini. Na fotografiji: Chef Rudof Stefan. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Rudolf Štefan

Rudolf Štefan közgazdászból lett séf, akinek étterme idén elnyerte első csillagát, nem is igazán készült szakácsnak, sem étteremtulajdonosnak, azonban beleszeretett a szakmába és mára a dalmát konyha egyik legjobb képviselőjévé vált. 2017 – ben elnyerték Horvátország legjobb étterme címet, így már várható volt, hogy jön a csillagos kitüntetés is. Dalmácia egyik központja Sibenik, ahol olyan értékekkel gazdagodhatunk, mint a báránybörben érlelt sajt, a Drniš – i sonka, a skradini krumbasice kolbász, az olívabogyó, a tenger gyümölcsei, a füge és a mandulával készült desszertek. A Pelegrini célja, hogy bemutassa a környék hagyományos alapanyagait, miközben megfeleljen a modern elvárásoknak is. A séf újra deffiniálja a dalmát konyhát, felfrissíti és az új gasztronómai szemléleteknek megfelelő tartalommal tölti meg azokat.

Fotók a Pelegrini a személyzetről és az ajánlatából:

“Rudi Stefan, az öntanuló szakács / tulajdonos sok energiát tesz bele a saját és a régió legjobbjainak kifejezésében, modern hús- és halételeket hozva kiváló minőségű összetevőkből.”
Michelin Guide

360 ° – Dubrovnik

Képtalálat a következőre: „gps icon”Dubrovnik

Képtalálat a következőre: „360 dubrovnik”

Dubrovnik első egy csillagos étterme olyan impozáns díszletek között fekszik, ahol a Trónok Harca egyes jelenetei is játszódtak. A hely az óváros kőfalakkal védett területén, a keleti Ploče kapujától 1 percre található, a városfalon elhelyezkedő 360 ° nevét is a pazar kilátásról kapta, ahonan belátni Dubrovnik egészét. Marijo Curić pár éve vette át a a 360 °  vezetését. Célja, hogy modern mediterrán konyhát vigyen, ahol a tradíciók jól megférnek a modern technikákkal, többek között a molekuláris gasztronómia elemeivel.

Képtalálat a következőre: „MARIJO CURIĆ”

A hagyományos dél – horvát alapanyagokat és a dalmát fogásokat meglepő csavarral, némi rafinériával teszi igazán feledhetetlenné. A csapat folyamatosan arra törekszik, hogy a menü kövesse a szezonális változásokat, miközben az étterem lelkesedése és szellemisége folyamatosan jelen legyen. A séf célja, hogy a lehető legjobb minőségű hozzávalókkal dolgozzon, amelyek a lehető legközelebbről származnak.

Fotók a 360 ° ajánlatáról:

Képtalálat a következőre: „360 dubrovnik plate”

Képtalálat a következőre: „360 dubrovnik”


“Felügyelőink az Isztriától egészen Dubrovnikig átszelik az országot, áthaladva az Adriai-szigeteken, Zágráb felé és a keleti határokra költöznek, és olyan gasztronómiai jelenetet fedeztek fel, amely az iraki és a dalmát konyha hatásának köszönhetően gyorsan fejlődik”
Michael Ellis
A Michelin Guide – okért felelős igazgató

Monte

Képtalálat a következőre: „gps icon”Rovinj

Távol a Dalmát partoktól az Isztria elbűvölő kis parti városkájában, ahol a helyi építészet és a mediterán életérzés kéz a kézben jár, található a horvát konyha reformációjának úttörője a Monte. A Monte képviseli a fine dining – ot és a megkülönböztető konyhának is nevezett műfajt (distictive cuisine), nemcsak az Isztrián, hanem az egész országban.

Különleges stílusuk van, amely időnként avantgárdnak is tekinthető, de kiderült, hogy ez volt a legjobb választás. Az étterem egy domb tetején található Rovinj óvárosában , a séf családi házában, amelyet a nyár folyamán virágzó Bougainvillea fák veszik körül. Itt artsy (művészies) hangulatot teremtenek a tányéron.

Fotók a Monte ajánlatából:

Étterem Monte Rovinjban - Fotó: monte.hr


Teljes lista

A múlt évben felsorolt ​​Istrán, Dubrovnikon és Zágrén kívül más célállomások is megtalálhatják helyüket a Michelin térképen, mint például Šibenik, Split, Ilok, Korčula, Krapina, Lovran, Osijek, Varaždin, Velika Gorica, Zadar és mások.

Michelin javaslatok: 

  • Marina(Novigrad)
  • Damir & Ornella (Novigrad)
  • Konoba Čok (Novigrad)
  • Konoba Buščina (Umag)
  • Badi (Umag)
  • Meneghetti (Bale)
  • Pergola(Zambratija)
  • San Rocco (Brtonigla)
  • Konoba Morgan (Brtonigla)
  • Sv. Nikola (Poreč)
  • Wine Vault (Rovinj)
  • Zigante (Livade)
  • Boškinac(Novalja)
  • Draga di Lovrana (Lovran)
  • Batelina (Banjole)
  • Alla Beccaccia (Valbandon)
  • ApetitCity (Zagreb)
  • Zinfandel’s(Zagreb)
  • Takenoko (Zagreb)
  • Mano (Zagreb)
  • Dubravkin put (Zagreb)
  • Boban (Zagreb)
  • Mundoaka (Zagreb)
  • Bistro Apetit (Zagreb)
  • Agava(Zagreb)
  • Gallo (Zagreb)
  • Le Bistro Esplanade (Zagreb)
  • Noel (Zagreb)
  • BistroTavulin (Dubrovnik)
  • Dubrovnik (Dubrovnik)
  • Kopun (Dubrovnik)
  • Nautika (Dubrovnik)
  • Vapor (Dubrovnik)
  • Stara Loza(Dubrovnik)
  • Pantarul (Dubrovnik)
  • Proto (Dubrovnik)
  • Above 5(Dubrovnik)
  • Zuzori (Dubrovnik)
  • Pjerin (Dubrovnik)
  • Dvor (Split)
  • Kadena (Split)
  • Zrno Soli (Split)
  • Zoi (Split)
  • Kaštel (Zadar)
  • Foša(Zadar)
  • Konoba Boba (Murter)
  • LD Terrace (Korčula)
  • Filippi (Korčula)
  • Apolon (Starigrad)
  • Jeny (Tučepi)
  • Muzej Okusa (Osijek)
  • Club Waldinger (Osijek)
  • Mon Ami (Velika Gorica)
  • Bedem (Varaždin)
  • Mala Hiža (Mačkovec).

Bib Gourmand

  • Konoba Mate(Korčula)
  • Konoba Fetivi (Split)
  • Dunav (Ilok)
  • Vuglec Breg (Krapina).

Forrás

Michelin Guide

FineDiningLovers

The Wine and More


2018.03.27.

By Északtour And Stb.

img_20180216_0145572196711198522492958.png


Heti ajánlatunkból:

20180327_182707_00015008842137212788518.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr2513788284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.