Amit nem hagyhatsz ki idén
Gasztrofesztiválok Észak – Magyarországon

A fesztiválok országa lettünk, ahány város, annyi féle eseményt talál az ember, ha kicsit keres a neten. Ezen programok elhagyhatatlan kísérője az étel és az ital többé – kevésbé. Ma már egyre divatosabb az a kifejezés, hogy gasztrofesztivál, amelyeknek központi témája nyilván a gasztronómia, ahol a résztvevők megismerhetik a régió kulináris értékeit, a környéken lévő vendéglátóhelyek munkáját és persze számos szórakoztató programmal kedveznek a jóllakott látogatóknak. Észak – Magyarország számos ismert és még több ismeretlen kincset rejt, amelyet érdemes  felfedezni, akár egy ilyen esemény keretén belül is, mi pedig ajánlunk négy kiváló helyet, ahol remek ételekkel és nemes italokkal a kezünkben bulizhatunk.

Bor, Mámor…Bénye 2018

Kapcsolódó kép

location-alt-512ERDŐBÉNYE
Képtalálat a következőre: „date icon” 2018. JÚLIUS 5 – 8.
A KÖRNYÉK

Ékszerdoboz a Zemplén kapujában, csodálatos kis község Tokaj – Hegyalján, amely a legrégibb települések egyike. Ha a legenda szerint el lehet jutni Sárospatakig a föld alatt, akkor biztos, hogy Bénye a föld alatt is bejárható, ha nem lennének akadályok, útlezárások. A borászatnak és a szőlőművelésnek itt is ősi hagyományai vannak, a föld, a táj, a környezet, és az itt élő emberek olyan terroirt alkotnak, amely semmihez sem hasonlítható. Erdőbényét csak szeretni lehet, a Mulató – hegy köré épült magyar település, az Aba – nemzetség ősi birtoka volt.  Első írásos említése 1331 – ből való. Tokaj – Hegyalja mértani középpontja, több család kezében volt. A Rákócziak kúriát építettek itt, amely alól a régió legnagyobb pincerendszere indul ki, ennek 22 ága van. Borászati jelentőségét jelzi, hogy egykor több mint 100 kádár dolgozott itt. Erdőbénye fiatalos hangvételű, fejlődő gasztrofalu, amelyet a minden évben megrendezésre kerülő Bor, Mámor, Bénye rendezvény tesz felejthetetlenné. Ez a gasztrofesztivál minden évben az  egyik legjobb ilyen jellegű rendezvénye.

PROGRAMAJÁNLÓ

A négy napos fesztiválon jobbnál jobb programok közül válogathatunk. A Bor, Mámor Bénye mindig egy remek kaland azok számára, akik a gasztronómiai kalandozások mellett különleges kultúrális élményekre is vágynak. A teljesség igénye nélkül a fellépők Dresch Mihály, Meszecsinka, Tóth Viktor, Voodoo Papa, Valami swing, Darvasi László, Garaczi László,  Weiner Sennyey Tibor, KÖZ-KEMP kiállítások, KÁD-ART, Zeneovi, Szamos Gyurmarci, Borkötő népi játszó-tér. A további részletes, napi program elérhető a Bor, Mámor Bénye weboldalán.

KEDVENCÜNK: PETRUSKA, LÓCI JÁTSZIK, SZABÓ BALÁZS BANDÁJA
SZÁMOKBAN
  • 4 nap
  • 13 koncert
  • 15 helyszín
  • 40 koncert
  • …és megannyi élmény

Képtalálat a következőre: „Bor mámor bénye”

GASZTRONÓMIA

Tokaj – Hegyalja varázslatos táján, a szőlő, a fehér bor hazájában számtalan lehetőség várja a kulináris élvezetek rajongóit. Elsőként a borok, amelyeket a helyszínen járva – kelve a kúriák és kiskertek árnyékos tereiben ismerhetünk meg, családias környezetben. Az ételek terén sem fogunk hiányt szenvedni, hiszen a környék éttermei mellett, a BBQ szerelmesei is megtalálják a kedvükre való fogásokat. Mindehhez Tokaj a világörökség részét képező borvidéke nyújtja a hátteret, ahol megismerhetjük a legalább ezer éves borkészítési hagyományokra épülő borászatokat. Abban biztosak lehetünk, hogy Bényén a Bor mellett sem fogunk unatkozni. Az ódon házak között, a festői utcácskákon bolyongva érdemes benézni az eldugottab részekre és felkeresni a tematikus workshoppokat is. BMB 2018 sétáló kóstoló – 2018. július 5-én, csütörtökön, 18-22 óráig a Budaházy-Fekete Kúria kertjében. Egy tucat olyan bort kóstolhatsz közösen a borászokkal, amelyet ők választanak ki az eseményre. Ha megéhezel, helyi gasztronómiai különlegességekkel csillapíthatod éhséged.

KEDVENCÜNK: KICSIZSO – BUDAPEST, BÉRES ASZÚ VERTIKÁLIS KÓSTOLÓ, ÁRA: 10.000.- FT/FŐ, BUDAHÁZY- FEKETE KÚRIAA LEVES
GASZTROKULTÚRÁLIS TALÁLKOZÓ ERDŐBÉNYE KERTJEIBEN!

Képtalálat a következőre: „Bor mámor bénye”

Dining-512 Bor, BBQ, Hagyományok

Képtalálat a következőre: „activity icon” Bringa, evezés, gyermekprogramok, túra

Képtalálat a következőre: „ticket icon”

július 5. csütörtök: 6000 Ft, mely tartalmazza a kóstolópoharat, illetve 12 darab kóstolójegyet
július 6. péntek: 4000 Ft, mely tartalmazza a kóstolópoharat
július 7. szombat: 4000 Ft, mely tartalmazza a kóstolópoharat
július 8. vasárnap: 2000 Ft, mely NEM tartalmazza a kóstolópoharat.

Bérletek elővételben a tixa.hu – n. (Május 31 – ig 10.900 -)

facebook-logo_318-49940 home2-512


Gönci Barack Vigasság 2018

location-alt-512BOLDOGKŐVÁRALJA
Képtalálat a következőre: „date icon” 2018. JÚLIUS 6 – 7.
A KÖRNYÉK

A Gönci Járásban, Abaúj megye mediterrán vidékén a Boldogkő várának lábánál, egy apró kis településen valami alakul, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Egy igazi közösségi program, amely összehozza a hely szellemét, történelmét és kulturális hagyományait, az ott élők vendégszeretetével és jó ízlésével. Boldogkő várát és az alatta elterülő varázslatos tájat nem kell bemutatni, kevés olyan hely van az országban, ahol a zöld és az arany árnyalatai ennyire sokszínű mesevilágot teremtsenek, amelybe a helyiek kincsét, a mézédes gönci barackot termő fás ligetek úgy terülnek el, mintha azt így akarta volna a mindenható. Az itt termő hírhedt gyümölcs csak nevében gönci, azonban szinte az egész környéken terem. A helyiek kincse mára megkapta a földrajzi eredetvédelmet, amely már hivatalosan is meghatározza hol is teremhet az igazi gönci barack. A hivatalos eredetvédelem meghatározza, hogy kizárólag a Gönc, Boldogkőváralja, és a Zemplén – hegység lábánál elterülő ültetvényekről származhat.

PROGRAMAJÁNLÓ

Gönci barack fényképe.

A két napos fesztivál igazi piknik hangulatban telik, ahol minden korosztály megtalálja a helyét a Bestillo Pálinkaház udvarán és Boldogkő várában. Aki egyszer eljön, az biztos lehet benne, hogy újra és újra vissza akar majd térni, hiszen annyira kellemes a milliő, remek előadók és programok teszik még feledhetetlenebbé az eseményt. Olyan híres zenészek kerekednek fel és keresik fel a hely színpadát, mint Blahalouisana, Magashegyi Underground, Hobo, Kelet Bras Band, Tárkány Művek, Follow The Follow, Chain Bridge Pop, Róka Szabolcs és az Önkontroll. A Gönci Barack Vigasság család- és gyermekbarát rendezvény. Programjai minden korosztály számára remek kikapcsolódást jelentenek. A gyerekek a programok mellett egész napos játszóházban, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt: agyagozhatnak, dolgozhatnak újrahasznosított anyagokkal és megismerkedhetnek a fafaragás és a tűzzománc készítésével is. Egész nap mesebeli, csupazöld környezetben, friss levegőn lehetnek, kiadhatják az összes fölös energiájukat és ha kedvük tartja, szétugrálhatják a szalmabála-várat vagy a trambulint!

KEDVENCÜNK: BLAHALOUISANA, MAGASHEGYI UNDERGROUND, HOBO
_DSC1081 másolat
GASZTRONÓMIA

A Gönci Barack Vigasság egy igazi nyári gasztropiknik, ahol élvezhetjük a régió kulináris értékeit, a helyi ízeket és persze minden mennyiségben a gönci barackot. A Zemplén legédesebb hungarikuma ismét összehozza egy hétvégére a helyieket és a távolról érkezőket. Mindazok, akik 2018. július 6-7. között Boldogkőváralja felé veszik az irányt, töményen kapják a finomságokat és a programokat a Gönci Barack Vigasságon. A pálinkák, lekvárok, szörpök, koktélok, édességek mellé koncerteket, családi programokat kaphatunk, és mostantól az egészségtudatos szemlélet és az összefogás is erősödik. Találkozhatunk itt a helyiek büszkeségének minden formájával, pálinkaként és szörpként pohárba öntve, lekvárként palacsintába és gombócba töltve. A régió gasztronómiai értékei már régóta ismertek, a helyi alapanyagok és ételek hírnevét az ide érkező termelők, vendéglátók és persze az itt élő lányok, anyák és nagymamák emelik. A két napos esemény színvonalát a neves fellépők és művészek mellett a hely varázsa is növeli. Top éttermek, de tényleg. Egy időben, egy helyen: csak most lehet egymás után kóstolni az Anyukám Mondta legendás finomságait, a Borsod Burger profi ételeit és néhány meglepetés is várható majd. A boldogkőiek messze földön híres, házias kínálatát és a helyiek eszeveszetten finom barackos gombócot sem hagyhatjuk ki. A Gönci Barack Gasztrofesztivál a gönci barackról szól, mindenhová becsempésszik. Arra kérték az összes vendéglátót, hogy a gönci barackból inspirálódjon. Harapja, kortyolja, aszalja, karamellizálja – és legyen olyan tányérja, amin szerepel. Lesz baracklekvár, barackpálinka és Barackszörp! Hedonista hétvégére számítson mindenki, aki eljön a Gönci Barack Vigasságra.

KEDVENCÜNK: ANYUKÁM MONDTA, BESTILLO PÁLINKA, BORSOD BURGER

Gasztropiknik Boldogkőváralja határában!

http://GönciBarackVigasság

Dining-512 Pálinka, Kerti party és Burger

Képtalálat a következőre: „activity icon” Gyermekprogramok, Kirándulás, Várlátogatás

Képtalálat a következőre: „accommodation icon” Mandalaház

Képtalálat a következőre: „ticket icon” Sétáló jegyek:

1 DB BARACK, INGYENES PARKOLÁS, RÉSZVÉTEL AZ ÖSSZES PROGRAMON, A PÁLINKAHÁZ TERÜLETÉN!

Szombat – 2200 Ft., Vasárnap – 1800 Ft. Gyerek: Szombat: 1100 Ft., Vasárnap: 900 Ft.

Deluxe jegyek:

FELNŐTTEK: 1 DB BARACK, INGYENES PARKOLÁS, RÉSZVÉTEL AZ ÖSSZES PROGRAMON, A PÁLINKAHÁZ TERÜLETÉN, VÁRBELÉPŐ, KISVONAT HASZNÁLATA (1 ODA-VISSZA ÚT), 2 CL GÖNCI BARACK PÁLINKA VAGY 3 DL SZÖRP, ZEMPLÉN PASS!
GYEREK: 1 DB BARACK, RÉSZVÉTEL AZ ÖSSZES PROGRAMON, A PÁLINKAHÁZ TERÜLETÉN, VÁRBELÉPŐ, KISVONAT HASZNÁLATA (1 ODA-VISSZA ÚT), 1 DB HŰTŐ MÁGNES!

Szombat – 4800 Ft., Vasárnap – 4300 Ft. Gyerek: Szombat: 1900 Ft., Vasárnap: 1700 Ft.

Helyi Jegyek:

Szombat – 2200 Ft., Vasárnap – 1800 Ft. Gyerek: Szombat: 1100 Ft., Vasárnap: 900 Ft.

facebook-logo_318-49940 home2-512


Kerekdomb Fesztivál 2018

Kerekdomb Fesztivál Tállya fejléc kép

location-alt-512TÁLLYA
Képtalálat a következőre: „date icon” 2018. SZEPTEMBER 13 – 16.
A KÖRNYÉK

Ez a község ősi bortermelő vidék, ahol a kultúra és a múlt öröksége keveredik, a szőlő és a borkészítés hagyományai Tállya minden kis szegletében megérintik az ideérkezőt. A dűlők látványai uralják a látképet, lépésről lépésre pincékbe és finomabbnál finomabb borokba botlik az ember. Aki nyáron, vagy ősszel érkezik, biztos lehet benne, hogy nem fog unatkozni, a tállyai Kerekdomb Fesztivál egy összművészeti kulturális karnevál, ahol a színház, a zene és az irodalom találkozik a gasztronómiával. Tállya egy kis francia mediterránum Magyarországon,  ahol a terrorir nem csak a borokat, de az egész települést meghatározza. Ez a település Európa földrajzi középpontja, erről egy szobor is megemlékezik, bár ez szubjektív, hiszen nehezen megállapítható valójában hol is húzódik Európa határa.

Kerekdomb Fesztivál fényképe.
PROGRAMAJÁNLÓ

A település szerkezetéből adódóan, a rendezvények helyszínei igen impozánsak és varázslatosak,  a kissé arisztokratikus hangulatú történelmi épületek még inkább hangulatossá teszik az eseményt. Idén is színes programokkal várják az idelátogatókat, a fesztivál számos kulturális és kreatív programmal várja a nagyérdeműt, érdekes beszélgetések, felolvasások, előadások során tájékozódhatunk az irodalomról, a művészetekről és egyéb érdekes témákról. Minden korosztály megtalálhatja majd azokat a programokat, amelyek a legérdekesebbek számukra. A gyermekek számára koncertek, mesterségbemutatók és játszóház áll a rendelkezésükre, hogy ők se unatkozzanak. Nem kisebb előadók lépnek fel a legkisebbek örömére, mint Farkasházy Réka és a Tintanyúl, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, karibi hangulatot teremt, Huzella Péter gyermekkoncertje valamint Malek Andrea és az Eszement Meseband. Már megszokhattuk, hogy a Kerekdomb Fesztívál szervezői számára a legfontosabb, hogy minél változatosabb kultúrális programokat állítsanak össze, különböző műfajok bemutatásával. Lesz opera, színház és film és az elmaradhatatlan irodalom. A fesztivál programja közül több olyan előadó is fellép, akik számos hazai és nemzetközi elismeréssel bírnak. A Maillott kastély udvarán, az Oroszlános Borhotel & Borétterem – ben és a Vinczellér – ház nagyszínpadán láthatjuk többek között, Palya Beát, a Margaret Island – ot, a Bohemian Betyars – t, Pély Barnát, Varró Dánielt és Molnár Györgyöt, Veronaki – t, Teddy Queen – t, Light in Babylon – t, Csík Zenekart, Tordai Teri – t, Horváth Lili – t, Péterfy Bori – t, Antonia Vai – t, a Vad Fruttik – at és Hangácsi Marcit.

KEDVENCÜNK: PALYA BEA, CSÍK ZENEKAR, PÉTERFY BORI & LOVE BAND, VAD FRUTTIK
IMG_6523-01.jpeg
GASZTRONÓMIA

A Fesztivál három témára építkezik, a gasztronómia, a kultúra és a sport.  A bor és a gasztronómia meghatározza a rendezvény tematikáját, amely mellett kiemelt szerepet kap a kultúra és művészet is. Tokaj – Hegyalja varázslatos tája, illetve Tállya elképesztő és csodálatos városképe sok lehetőséget ad, hogy a helyi és a régió kulináris értékeit bemutassák. A város közepén található Oroszlános Borhotel & Borétteremből kiindulva, illetve annak 400 éves pincéjét és a Márton Birtok borait is megkóstolhatjuk a Pincemustra során, ezeket borútlevél megváltásával kereshetjük fel. A pincék és borászatok listájáról és nyitvatartásáról tájékozódjunk a helyszínen vagy a programfüzetből, de a rendezvény weboldalán is megtaláljuk ezeket.

Gasztrokultúrális kalandozás Tállyán!

Kerekdomb Fesztivál Tállya lábléc kép

Dining-512 Borételek, Bor, BBQ

Képtalálat a következőre: „activity icon” Gyermekprogramok, Dűlőtúra, Városlátogatás

Képtalálat a következőre: „accommodation icon” Oroszlános Borhotel & Borétterem

Képtalálat a következőre: „ticket icon” NAPIJEGY – CSÜTÖRTÖK KEDVEZMÉNYESEN

3 000 FT megveszem!
NAPIJEGY – PÉNTEK KEDVEZMÉNYESEN

3 000 FT
NAPIJEGY – SZOMBAT KEDVEZMÉNYESEN

3 000 FT
NAPIJEGY – VASÁRNAP KEDVEZMÉNYESEN

1 000 FT
SÁTORJEGY ELŐVÉTELBEN 1 FŐ ESETÉN (ÉJSZAKÁNKÉNT)

2 500 FT
SÁTORJEGY ELŐVÉTELBEN 2 FŐ ESETÉN (FEJENKÉNT, ÉJSZAKÁNKÉNT)

1 500 FT
BORÚTLEVÉL ELŐVÉTELBEN

1 500 FT
GYERMEK KISÉRŐJEGY HELYSZÍNEN VÁLTHATÓ A MAILLOT-KASTÉLY PROGRAMJAIRA

1 000 FT

facebook-logo_318-49940 home2-512


II. Tállya BBQ Verseny & Fesztivál 2018

location-alt-512TÁLLYA
Képtalálat a következőre: „date icon” 2018. OKTÓBER 12 – 14.
Képtalálat a következőre: „Tállya BBQ”
PROGRAMAJÁNLÓ ÉS GASZTRÓNOMIA

A füst és a lassan sütés szerelmesei újból Tállya varázslatos településén gyújthatják be a tüzet, hogy kivételesen jó ételekkel kápráztassák el a nagyérdeműt és a bírákat is. A Kansas City Barbeque Society (KCBS) a világ első számú barbecue-szervezete, amely több mint 20.000 tagot számlál a világ minden részén.  A KCBS több mint 500 verseny védnöke világszerte. Ez a szám folyamatosan növekszik, mint ahogy a barbecue vonzereje Európában is. A KCBS fő küldetése ennek a stílusnak a népszerűsítése, védelme és fejlesztése, minél több ember bevonásán és oktatásán keresztül. 2017-ben rendezték meg először a Tállya BBQ versenyt a KCBS égisze alatt. A versenyen 40 csapat vett részt 11 országból, fantasztikus atmoszférában. Az I. Tállya BBQ osztatlan sikert aratott az európai barbecue-s berkekben, így büszkén mondhatjuk, hogy Magyarország és Tállya az európai BBQ fontos, meghatározó részévé vált. 2018 – ban második alkalommal kerül megrendezésre a hivatalos (Master Series Sanctioned Contest), a KCBS védnöksége alatt, Tokaj világörökségi borvidék szívében. A versenyen, a KCBS által fémjelzett versenyeken 4 klasszikus kategóriában méretik meg magukat a versenycsapatok:

  • csirke (chicken)

  • sertésoldalas (pork ribs)

  • sertéslapocka (pulled pork)

  • marhaszegy (brisket)

A verseny ősszel kerül megrendezésre, a különleges hangulatú szüreti időszakban, kísérőprogramja pedig egy nagyszabású, hamisítatlan zenei- és borfesztivál lesz, családi programokkal, egyedi gasztronómiai- és borélményekkel. A fesztivál helyszíne a Promenádon zajló esemény közelében elhelyezkedő Maillot kastély és kertje, valamint az Oroszlános Borhotel. A verseny és a fesztivál a Tállyáért Egyesület szervezésében, a BBQ Network szakmai felügyeletével, valamint az Oroszlános Borhotel és a Márton Birtok támogatásával valósul meg. A programok mellett különböző workshopokat is terveznek megrendezi.  Idén is rengeteg csapat fog részt venni a megmérettetésen, többek között a tavalyi győztes csapat a KGB, akik idén Tállyán a Tállya BBQ Mini (Június 15 – 17.) is megmutatják tehetségüket.

Képtalálat a következőre: „Tállya BBQ”

KEDVENCÜNK: BBQ

 

A füst és a BBQ ünnepe Tállyán!

Képtalálat a következőre: „Tállya BBQ”

Dining-512 Bor, BBQ

Képtalálat a következőre: „activity icon” Gyermekprogramok, Dűlőtúrák, Városnézés

Képtalálat a következőre: „accommodation icon” Oroszlános Borhotel & Borétterem

 

facebook-logo_318-49940 home2-512


Források

Bor, Mámor, Bénye

Gönci Barack Fesztívál

Kerekdomb Fesztívál

Tállya BBQ


2018.05.11.

By #Eszaktour and Gasztroworld

cropped-20180401_223802_00016874701172373115524.png

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr4813966536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása