Monoblog .jpg

idő.jpg 5:00 + 2:00party.jpg6 – 8 fő
 elkészítése .jpgkönnyű heart.jpgcc. 200 cal

  Franciaország

A karácsony a világ számos helyén az ünnepet, a családot és a szeretetet jelképezi,. Ilyenkor megpróbálunk a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy akikkel együtt vagyunk kicsit különlegesebbnek érezzék magukat. A csokoládé, mint étel vagy ital mára megszokott kisérője életünknek, pedig európába csak a 16. században került, elterjedése pedig nehézkesen indult. 1662 – ben VII. Sándor pápa kijelentette, hogy a csokoládéitalok fogyasztásával nem csorbíthatják az ünnepek fényét, száz év múlva már mindenhol elterjedt volt.

“A csokoládé aromái, a tejszín krémessége a vaj lágysága teszi igazán különlegessé ezt a desszertet.”

Ez a finomság akkor vált népszerűvé, amikor sikerült a keserűségét, a kakaóvajtartalmát és később az árát is csökkenteni.  Ezt egy bizonyos holland vegyész Coenraad van Houtennek köszönhetjük. Később kifejlesztették a hollandi kakaót (vagy csokoládét), amelyet lugosítószerekkel tettek bársonyosabbá, ezzel elinditva a csokoládék modern korszakát. Eme folyamat növelte a csokoládék alkalmazhatóságát, csökkentve a savasságot, növelve az oldhatóságot, javítva az ízt és a színt. Joseph Fry olvadt kakóvaj hozzáadásával olvaszthatóvá és formálhatóvá tette azt. 1875 – ben kifejlesztették a tejcsokoládét. Daniel Peter svájci csokoládémester készítette, a Henri Nestlé által kifejlesztett tejpor hozzáadásával. Mára szinte minden otthonba megtalálható a csokoládé valamilyen formában, amelyet most egy csodálatos extra csokis tartban kel új életre és válik az ünnepi asztal fényévé.

Ajánljuk:  Ünnepi asztalra, család vacsorákra, baráti karácsonyokhoz

A Tart egy francia süteményalap, amelyet bármilyen töltelékkel megtölthetünk, receptje eredetileg olaszországból származik, alapja a Crostata lehetett. Nagyszerűsége abban rejlik, hogy a könnyű vajas tésztát bármivel megtölthetjük, az alaptészta sokáig ropogós és friss marad. A tartot nem szabad összekeverni a tortával, hiszen ez mindig nyitott, nem fedi tészta. A mi csokoládés, ünnepi tart – unkat egészen egyszerű elkészíteni, és bíztos, hogy mindenkit leveszünk vele a lábáról. Gyermekek és felnőttek is rajongani fognak érte, ha pikánsabbá szeretnénk tenni, tegyünk alá egy vékony réteg savanyú lekvárt.

Extra csokis Tart

IMG_20171210_143908_526.jpg

words-0002.pngHozzávalók:

Tart:
  • 155 g vaj
  • 100 g barna cukor
  • 75 g darált mogyoró, vagy dió
  • 200 g liszt
  • 1/4 ts só
  • 1 1/2 ts reszelt citrom vagy narancshéj
  • 1 tojás
Csokoládé töltelék:
  • 400 ml tejszínhab
  • 25 g méz
  • 400 g 70% -os magas minőségű ét- és tejcsokoládé
  • 90 g vaj
Eszközök: habverő, 23 cm – es hullámos szélű forma, edény, fakanál

words-0003.png Recept lépései:

1. A vajat a cukorral habosra keverjük.

2. Beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a sót és a reszelt citrom vagy narancs héjat, a diót, vagy mogyorót.

3. A keverékhez adjunk egy tojást, és lassan keverjük össze.

4. A tésztát gömb alakúra gyúrjuk össze, majd hűtőben pihentessük minimum 1 órát, de több se árt neki.

5. Nyújtsuk ki 5 mm  vastagságúra, és 23 cm – es hullámos szélű formába helyezzük.

6. 170 fokos sütőben aranybarnára sütjük vakon, papírra helyezet babbal, vagy lencsével takarjuk a tésztát. Ez kb. 10 – 15 perc.

IMG_8116

7. A tejszínt és a mézet melegítsük fel, de vigyázzunk, hogy ne forrjon fel, majd adjuk hozzá a csokoládét. A keveréket lassú tűzön folyamatosan kevergetve főzzük.

IMG_8121

8. Amint a csokoládé megolvadt adjuk hozzá a vajat és amint az is elolvadt tegyük félre hűlni.

9. Amint kissé meghűlt öntsük a kisült tésztára, majd tegyük hűtőbe 5 órára, vagy egy éjszakára.

IMG_8127

Típp: A csokoládét ha több lépésben öntjük a tésztára a kihült csokoládé réteges mintázatot mutat majd.
A kész csokoládé tart-ot forró vizes késsel vágjuk fel.

IMG_8165

IMG_8176

Jó étvágyat!

Karácsony Speciel a Monoblogban: Ünnepi fogások és sütemények

Addig is like a Facebook oldalunkat és jó főzést mindenkinek.

FB-f-Logo__blue_50

Monoblog s világ körül. Kalandozások a tányéron.

2017.12.12.

By Északtour And Stb. 

cropped-c3a9szaktour.jpg