Észak - Magyarország Legjobbjai: A Leves

Van egy kis hely Miskolcon, amely alig nagyobb pár négyzetméternél, mégis zseniális ételek születnek ott Leves formájában. Észak – Magyarország legjobbjai cikksorozatunkban Miskolc egyik legfrankóbb street food kezdeményezését szeretnénk bemutatni, ahol a forró kortyolgatni valók mellett finom szendvicsek és napi meglepetések is várják a betérőt, éppúgy, mint a munka közben egy gyors ebédre vágyót, a reggelire éhes kalandort, vagy a városban cirkálót, aki megéhezett vásárlás közben. Bárczi Tamás és Sami Róbert kis csapatával nagyot alkotott, szerethetőt, amit pohárban is haza lehet vinni.

21369091_1706431739653518_7256498251760808137_n

Miskolc történelmi belvárosában, a kultúra és a művészetek ölelésében található a város egyik legkisebb street food helye. A Déryné utcán megbújó ételbár 2013 – ban kezdte meg pályafutását, mondja el Bárczi Tamás, A Levesétterem tulajdonosa. Akkor már 12 évet eltöltött a szakmában, amikor számára is elérkezett a választás ideje, és a külföldre való távozás mellett döntött. A sors, vagy valami más viszont itthon tartotta, hiszen már a bőrönddel a kezében érkezett meg a mai étterem szomszédságában működő presszóba, ahol tulajdonosi ajánlatot kapott. Tomi kreatív és nagyon céltudatos, mindig vannak új ötletei. Ez a tulajdonsága is segíthette abban, hogy kitalálja, létrehozza és a mai napig életbe tartsa álmait. A Leves azóta is töretlenül tartja magát, a kisebb, nagyobb nehézségek, személyzetváltások és útkeresés mellett is. A városban kifejezetten kedvelik a naponta megújuló étlappal jelentkező, friss és helyi (amennyiben tehetik) alapanyagokra építő, fiatalos, de a hagyományokat tiszteletben tartó helyet.

15034308_1175305039221470_1700481145_o

Az évek során megtapasztalták a vendéglátás legmélyebb és legszebb pillanatait is, ma már ott tartanak, hogy alig találnak megfelelő munkaerőt egy – egy posztra. Tomiék főznek mindennap,  külön – külön, három vagy négy napos váltásban. Saját bevallása szerint mindketten imádják a szakmájukat. Induláskor több terv is született arra, hogy mit is kezdjenek az eredeti hellyel, majd sikerült a presszó melletti kis üzlethelyiséget megszerezni, de még az ötlet nem teljesedett ki. Egyik nap, mint a villámcsapás érkezett meg a felismerés, mikor is egy szaklapban olvasva látta, hogy egyre divatosabbá válnak a levesbárok. A terv közel állt hozzá, hiszen egy jó designnal, kevés beruházással, jó minőségű és viszonylag könnyen elkészíthető ételeket lehet a vendégeknek kínálni. A levesbárt kiegészítették szendvicsekkel, amellyel főleg azokat célozták meg, akik gyorsan finomat szeretnének enni. Ez az új felfogás rövid időn belül elterjedt a fiatalok körében,. Az étlapon szereplő ételek változatosak, de mindig készítenek hagyományos verziókat is, az extrémek mellé.

Bárczi Tamás, A Leves étterem egyik tulajdonosa

A szakma betegségei, a munkaerő külföldre vándorlása nehezíti az életüket. A most végzett fiatalok vagy nem szeretnek dolgozni, vagy inkább más téren helyezkednek el. A fejlődni akaró kivételek pedig elhagyják az országot és magas minőségű éttermekben próbálnak érvényesülni. A munkaerő hiányt nagyon megérzik, pedig akik dolgoztak már Tomiékkal azok szerették A Levest, ahol megbecsülik őket, megpróbálnak jó aurát teremteni. Sajnos a szakképzés sem a legmegfelelőbb, hiányos, még mindig azokat az ételeket és technikákat tanítják, amelyek már kimentek a divatból. Arra nincs lehetőségük a fiataloknak, hogy itthon magas minőségű képzésben vegyenek részt. Az oktatást  új alapokra kellene helyezni. A  srácok nem tudják felvenni a versenyt a külföldi bérekkel, aki távozik, nem azért teszi mert ebbe a típusú vendéglátásba ne lenne kihívás, hanem  a jobb megélhetés miatt. Tomi megérti ezt, és támogatja őket.

A Leves nem akar nagy lenni, abban jó amiben, és ez nem más, mint a Street Food irány, a könnyű kézben elvihető poharas levesek, amely hozzák azt amit elvárunk tőle, a gyorsan, finomat koncepciót. A hazai ízekre vágyók is kedvelni fogják, de a kíváncsi természetűeknek és a kicsit extrémeknek sem lesz hiányérzetük, ezt megígérhetjük. A fiúk próbálnak odafigyelni az alapanyagokra, fontos számukra, hogy a helyiektől szerezzék be azokat. Sajnos nem mindig találják meg a számításaikat, és idejük sincs, hogy folyamatosan keressék a primőr termékeket. A helyi termelőréteg még nincs felkészülve arra, hogy kielégítse az itt található éttermeket, vendéglátóhelyeket. A srácok akkor lennének elégedettek, ha találnának egy beszállítót, aki minden nap csak ezzel foglalkozna. Még mindig a nagy áruházaknál tudják beszerezni a legtöbb hozzávalót, mert itt kiszámítható a minőség. De fejlődnek és keresik a lehetőségeket, hogy minél több helyi termelővel felvegyék a partneri viszonyt, ez pedig csak akkor lesz lehetséges, ha az őstermelők is szűkítik a kínálatukat.

21458649_10209923114059201_804932657_o

Bárczi Tamás vérbeli miskolci, akit az extrém helyzetek vonzanak, legyen az a jégen, vagy a stadionok lelátóin. Az ő szíve mindig is Miskolchoz húzott, akár merre is sodorta az élet. Diósgyőri drukkerként piros vér folyik az ereiben, régen szinte minden meccsükön ott volt, ma már inkább a nyugalmat keresi szabadidejében. Az étterem is az Ő és a társa keze nyomát viselik, a belső, a külső, a forma és az alak, mind az elképzelésük alapján készült és valósult meg. Ez érződik is, a hely fiatalos, menő, valódi új hullámos, ahol mindenki megtalálja a helyét. Tomi a természet szerelmese, aki egész életében sportolt, most is túrázik, bringázik, amely meglátszik a munkájában is. Ő az az ember, aki szívét lelkét beleteszi, és ez érződik is az éttermen.

21442008_10209923149980099_71239444_n

Miskolcon nehezen indult el a gasztroforradalom, a fejlődés is lassan, vontatottan megy végbe és ezt ők is megérzik. A régió adottságai megadják azt, hogy ez a város kiemelkedjen az ország gasztronómiai térképéből, sajnos a rossz beidegződések még mindig visszatartják azt. Franciaország vagy Olaszország legismertebb gasztrorégióihoz hasonlíthatjuk Észak – Magyarországot, a várost közrefogják a történelmi borvidékek, a kiváló termőterületek, és a remek adottságú vidékek. A Bükk – hegység kiváló értékei, a Zemplén és az Abaúj kiváló termékei, a Tokaj – Hegyvidék és Eger minőségi borai teszik az ország egyik leggazdagabb területévé. Miskolconelindult valami, most már egyre több magas szintű gasztrohely nyílik a belvárosba. A srácok pozitívan állnak a dolgok alakulásához, szerintük ezzel Ők is jól járnak majd. Az Anyukám Mondtát is működtető Dudás testvérek új projektje (Pizza, Kávé, Világbéke) nagy izgalomba hozza a város gasztronómiai fenegyerekeit is. Ez a projekt igen komolyan befolyásolhatja a város gasztrokulturális fejlődését, új szintre emelkedhetnek az elvárások, amelyek miatt a többi résztvevő is rákényszerül, hogy még jobb minőségű ételeket tegyenek a vendégek elé. Lassan, de elmúlnak azok az idők, amikor csak a mennyiség számított, ma már egyre nagyobbak az elvárások és ez komolyan befolyásolhatja a település vendéglátóiparának rétegződését. Az emberek szemlélete is megváltozik és nyithatnak a jó ízek és a kulináris fejlődés felé. Bár a fine diningtól és Michelin csillagoktól még messze állunk, de az irány jó, és ezt meg kell látni.

21460269_10209923123299432_31137560_o

 A környék reklámozására a fesztiválok adják a legjobb lehetőséget, amelyek közül egyre több emelhető ki (Gönci Barack Vigasság, Kerekdomb Fesztivál, Bor, Mámor, Bénye, Tokaji Ősz, stb.), ez lehetőséget ad a helyi vállalkozásoknak is, hogy megmutassák magukat. A Levessel csak kifejezetten kulináris rendezvényeken vesznek részt. Tomi másik projektje a WeLove Burger, melyben több a potenciál ilyen téren. Kifejezetten a régió eseményeire (pl. Bor, Mámor Bénye, Gönczi Barack Vigasság) koncentrál. A hozzávalók is helyiek,  a pogácsa a Zemplénből származó Charolais marha húsából készül. Elmondása szerint A Leves bisztró vonalon is erősödik, egyre több helyről kapnak meghívásokat. Főleg Tokaj – Hegyaljára járnak, nívós borvacsorákra, nagyobb borászati találkozókra, ahol már a szervírozásra is oda kell figyelni. Itt már kibújnak a Street Foodra kitalált poharas jelleg alól és egy komolyabb tálalást mutatnak meg. Ez már nagyobb odafigyelést, magasabb fokú minőséget és szakmai munkát kíván meg. Elvárás, hogy komplett menüsorokat alkossanak meg, gyakran más éttermekkel összehangolva kell megkomponálniuk a több fogásos vacsorákat.

21459941_10209923156980274_520796385_o
Reggeli A Levesben

A Levesben napról napra zseniális alkotások születnek, a Székely káposztától a Bounty – ig bejárhatjuk szinte az egész világot, és íz kalandozhatunk. Azonban A Levesnek nem csak ez az erőssége, remek szendvicseik is a város legjobbjai között vannak, új dobásuk a wrapek, amely csirkével és sertéshússal is kérhetők. A hely a korán kelőket és későn fekvőket is várja már, ahol a frittaták mellett, angol reggelik és melegszendvicsek is a terítéken vannak, de a Crock Madame is befér. Vegánoknak és kis étkűeknek pedig a menő saláták adnak enyhülést. Miskolc történelmi belvárosában, a Nemzeti Színház mellett a Déryné utcában, várja a leves rajongókat a Gasztroműhely hétfőtől – szombatig, illetve régiség vasárnap, megújuló kínálattal, barátságos, fiatalos és dinamikus légkörrel.

21231240_1706431769653515_971869641899718445_n

Ötletes és fantáziadús kortyolgatni valók pohárba tálalva, szendvicsek és napi ajánlatok egy fiatal és dinamikus csapattól. Bárczi Tamás és csapata szinte mindennap felkészülve várja a várost élők és dolgozók kis csapatát, de az ide érkezők is megtalálják a számításaikat. A Nemzeti Színház szomszédságában, a Déryné utcán nyílik A Levesek birodalma, ahol a haza ízektől elindulva az extravagánsabb megoldásokig egy egész világ tárja ki a kapuit. A menő street food irányt kedvelők, a munkába megéhezők vagy a főutcán cirkálók is kedvelni fogják. A Leves előnye, hogy gyors és egyszerű fogsokkal dolgoznak, így hamar megkaphatjuk a rendelésünket, ha házhoz rendelünk nem terheljük a környezetet, hiszen biciklis futárok álltak szolgálatukba és persze naponta megújul a kínálat, ami frankó. Korán kelők, későn fekvők gyertek A Levesbe, mert itt vár titeket reggeli, ebéd és talán vacsora. A csapat és a séf próbál helyi alapanyagokat alkalmazni, felfrissült és letisztult dizájn, semmi túlzás, hiszen itt minden olyan egyértelmű, csak enni és kész.

15073550_720814111405893_1987676703823168759_n (1)

A Leves

Cím és Elérhetőség:

Miskolc, Déryné u. 4.

Telefon: +36 30 905-1536 | +36 70 349-5254

Nyitva tartás

Hétfő-Csütörtök: 7:00-20:00
Péntek: 7:30-22:00
Szombat: 7:30-22:00
Régiségvásárnap: 7:30-15:00

FB-f-Logo__blue_50

Weboldal: Itt

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr5712930815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása