Észak – Magyarország legjobbjai: A Lillafüredi libegő

Lillafüred történelmi és természeti környezetében egy új turisztikai attrakció emeli Miskolc és a régió vonzerejét. A Lillafüredi Libegő a Bükki Nemzeti Park csodálatos látványát egy új szemszögből tárja az utazók elé, ez az egyedi élmény mindenki számára egy új perspektívát adhat az itt élő állat – és növényvilágról, a kisebbek és a nagyobbak a madarak szemszögéből fedezhetik fel az erdő csodáit.

A Bükki Nemzeti Park és Miskolc első drótkötélpályás felvonója Lillafüred kirándulóövezete és a Jávorhegy között közlekedik. A 2015 – ben átadott, és 2016 május 1 – étől folyamatosan közlekedő felvonó két megállója közötti 1080 méteres utazás során elénk táruló panoráma leírhatatlan látványa mindenkit lenyűgöz. Ezalatt megismerkedhetünk a Bükk legfontosabb erdőalkotó fájának, az azonos nevű bükkerdő szintjeivel és az ott élő fajokkal, persze ha sikerül egy – kettőt meglesni. Fedezzük fel a talajt, a gyepszintet, a cserjeszintet és végül a lombkorona szintjét is. Számos rovar-, és madárfaj kerülhet a szemünk elé az út során, amellyel a kicsik és nagyok máskor nem találkozhatnak. A Libegő végállomásától kiindulva megismerhetjük a környék nevezetes pontjait, de hosszabb túrákra is elindulhatunk innen.

lillafuredi_libego_10_te

A Lillafüredi libegő: Bükk egy madár szemszögéből (Forrás: Hello Miskolc)

A felfelé vezető út az Erzsébet sétány végén található állomásról indul, ahol a beszálló kapu mellett megtaláljuk a pénztárat. A gépezet lelke a 220 kW – os motor, amely a 10 tonna teherbírású drótkötelet hajtja. Mikor beszállunk a kényelmes, piros ülésekbe érezzük, ez valami nagyon különleges lesz, hiszen a libegőn kinyílik a tér, ahogy egyre magasabbra kerülünk a Jávor – hegy felé indulva. Az alattunk elterülő növényvilág jellegzetesen helyi, hiszen amerre csak a szem ellát, túlnyomó részt bükk fák terpeszkednek, élik hosszú és nyugodt életüket. A hegy társulása szurdokvölgyekre jellemző sziklagyepek, amelyek a Szinva patak által kialakított szoros hűs, alpesi klímája miatt nyáron is zöldebbek, mint a többi növénytársulás. Az utunk a meredek hegyoldalon vezet végig minket, a több méteres magasságban körbevesz a csend, amit csak egy madár hangja vagy egy rovar zúgás tör meg. A magas Bükk fák lombkoronájában élő fajok megfigyelése mindig érdekes felfedezés lehet számunkra. Az utazás során megfigyelhetjük az alattunk elterülő régi sípályát, amelyről emléktábla is megemlékezik, amelynek felvonójának régi nyomvonalára épült a Libegő is. Ennek hasznosítása eddig még nem került szóba, de a lehetőség adott. A Libegő felső állomása a Jávor – hegy teteje, ez remek kiindulópont arra, hogy felfedezzük a hegység északi és déli részét is.

slider_922x400px_notext

Élmény a levegőben (Forrás: Lillafüredi Libegőpark)

A Jávor – hegyről Lillafüred vagy Bükkszentkereszt irányába indulhatunk el gyalogszerrel, vagy biciklivel és fedezzük fel a sárga és piros jelzéseken elérhető célpontok valamelyikét. Az állomásról kilépve, az Ágnes – réten délre fordulva található a régi Lillafüredi síközpont ugrósáncainak maradványai, valamint a szánkópálya. Fehér – kő és annak lápáját is érdemes felkeresni, az előbbiről fantasztikus kilátás nyílik az üdülőövezetre, valamint a Szinva – völgyre, ez a szikla Natura 2000 védelem alatt álló terület is, ezért fokozott óvatossággal és csendbe közlekedjünk. Az itt található üde vizű források mindig felfrissülést hozhatnak a fáradt turistának. A Hajnalka -, és a Szent – István – források egy rövid túrát is megérnek.

 

 

A Lillafüredi Libegő reklám (Forrás: Lillafüredi Libegőpark)

Az itt található Oxigén sétaút, a Lillafüredi tanösvények közül az egyik legszebb, klímája és nyugodt aurája gyógyító hatással van léleknek és testnek egyaránt, a városi stressz után. A 7,1 km – es hosszúságú  útvonal nem a legkönnyebb, de nagyon megéri, hiszen a környék legszebb látnivalói között vezet végig, egy igazi wellness az egészségünknek és a testünknek is. A Libegő állomásától elindulva az előbb már említett Fehér – kő és Nagy – hegy kilátópontokról elénk tárul a Bükk zöld panorámája, majd a Hajnalka -, és a Szent – István – forrás is az utunkba kerül a kb. 3 – 4 óra hosszúságú túrán. Az útvonal megtervezésekor fontos volt, hogy az ide érkezők szórakozva, élményeket gyűjtve ismerjék meg a hegységet, valamint annak élővilágát. Az útvonal célja, hogy az ökológiai kérdések iránt érzékenyebbé tegye az ide érkezőket, az itt található berendezési tárgyakkal hatva minden érzékszervükre. A hangulatos pihenőterek elnevezései is utalnak azok tematikájára, a különleges térinstallációkat kihasználva aktívan megpihenhetünk ezeken a pontokon:

  • Hintakert
  • Szelek hangja ösvény
  • Kalap-kert
  • Lélekforrás
  • Lazító élménytér

slider_922x400px_notext3

Az Oxigén sétaút gombái (Forrás: Lillafüredi Libegőpark)

A Libegővel való visszaút talán még szebb, mint a felfele út, az előttünk lévő Lillafüred és a környező hegyek látványa lenyűgöző. Szemben a szemközti Létrán – tetőt, valamint a lápákat láthatjuk (István – lápa, Kis – kút – lápa), amely szó dombot jelent, valamint a Vesszős – völgyet. Alattunk az egri főútra és az Erzsébet – sétányra nyílik kilátás, amely a Lillafüredi névadó Vay család másik lányának neve, Lilla testvéréről kapta nevét, itt láthatjuk a kiszolgáló épületet, a jegypénztárt és az erdészet épületét. A mellettünk elsuhanó fák, a csend és a szemnek is pihentető látványt nyújtó összkép miatt mindenképp érdemes eljönni és felülni a Libegőre. A kirándulást bővíthetjük egyéb programokkal is, amelyekről a pénztárban tudunk érdeklődni. Túravezetők irányításával Hegyi Roller és Monsterbike túrákat tehetünk a Libegő nyomvonalán. Ez a kb. 1  – 1,5 órás túra a Jávorhegy csúcsáról indul és a Libegő alsó állomásáig tart, a részvétel 16 éves kor felett lehetséges, ára 4990 Ft/fő, amely a Libegős utazást is tartalmazza.

slider_922x400px_notext2

Kétkerekű attrakciók (Forrás: Lillafüredi Libegőpark)

A Libegőpark idén már egész évben nyitva tart, az időjárástól függően és a karbantartási időszaktól eltekintve. Minden korosztálynak érdemes megtapasztalni ezt az élményt, merjünk felülni és átadni magunkat a magasság élményének, valamint a Bükk hegység csodás panorámájának.

Lillafüredi Libegőpark

MISKOLC – LILLAFÜRED, ERZSÉBET SÉTÁNY 77.
TELEFON: +36 46 572 078
EMAIL: INFO@LIBEGOPARK.HU

FB-f-Logo__blue_50

A libegőpark egy életre szóló élményt nyújt, a Bükk folyton változó környezetét ilyen szemszögből is érdemes felfedezni.

Forrás: itt

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr8312883186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jolankovacs 2017.09.22. 08:17:55

Valóban gyönyörű a táj a libegőről, volt szeremcsém kipróbálni.
Igaz amit a cikk ír az élővilágról, nagyon sok madarat láttunk és a sziklákon sütkérző siklókat, gyíkokat is. Hogy milyen siklók (kígyók?) voltak, nem tudhatom, nem voltam felkészült, meg madarakból sem, de érdekes és szép volt. Csak ajánlani tudom. Szerintem most ősszel még pazarabb, mint nyáron volt.
Lehett, hogy most is el kellene mennem??

Josagos 2017.09.22. 10:09:12

Technikailag sehol sincs egy mostanában épített osztrák rendszer mellett, ahol fűtött ülések, fordulókor lelassító rendszert találunk...

jolankovacs 2017.09.22. 16:29:49

@Josagos: Mutass valamit ami valahol van az osztrák, német, svájci szinthez!:((
Semmi. Nekünk ez jutott, ebben kell megtalálni a szépet.
Én is utaztam már libegőn a francia és a svájci Alpokban, de az nyilván más kategória.... Ismét sajnos....

altona 2017.09.22. 21:03:06

"Mutass valamit ami valahol van az osztrák, német, svájci szinthez!"
BÁRMI!
az osztrákok buták mint a sár! osszák az észt, de technikailag full kretén barom mind. viszont kedvesek, és szeretek nikik dolgozni.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása