10 Frankó Adventi vásár Európában

Még csak most léptünk bele az őszbe, de már sokunkat foglalkoztat, hova is menjünk a téli ünnepek idején. A karácsonyi készülődés, a forralt bor illata, az ünnep fényei és a hó mind – mind hozzájárul az adventi fergetegek hangulatához. Mindenki a béke és a szeretet lázában ég, szerelmes párok,  gyermekek és szüleik, nagymamák és nagypapák járják az öreg kontinens legszebb börzéit forró csokival a kézben. Mostani cikkünkben szeretnénk néhány tippet adni arra, hogy melyik karácsonyi vásárt keressük fel Európában, egyesek már untig ismertek, míg mások pedig különlegességként hathatnak. Tudatosan hagyjuk ki a Bécsit, és a Budapestit, amelyeket szerintünk mindenki ismer.

 

Zágráb, Horvátország

Horvátország fővárosának karácsonyi vásárát már kétszer választották meg az év legjobb ilyen jellegű eseményének. Zágráb hangulatos városa egyre felkapottabb a téli időszakban is, hiszen ez az ország kulturális életének központja. A város karácsonyi vására egyre nagyobb közönséget vonz, ahol megismerhetjük annak idillikus oldalát. A városközpontban és az onnan kiinduló utcákon számos tematikus programon vehetünk részt. A történelmi épületek, az ünnepi fények és a hangulat keveredik a város kissé mediterrán jellegével. Zseniális, hogy Zágrábnak sikerült két karácsonyi piacot is megrendezni egyszerre, az egyik központja a Ledeni Park, ahol egy nagy jégpálya köré szervezik azt. A másik gyönyörű helyszíne a Zrinjevac Park, amely a város főterétől pár száz méterre található. A vásár számos művészeti és zenei, valamint gasztronómiai programot kínál. Ha kedvünk támadt, hogy az adventi készülődésből kilépve Horvátország fővárosába andalogjunk, akkor a hivatalos weboldalon tájékozódhatunk a színes és választékos programokról. És ugye nagy előnye, hogy Budapesttől csak 3 és fél órára található (350 km).

Advent in Zagreb 

Időpont: 2017. 12.02 – 2018 01. 07.

Weboldal: itt

Zagrab
Zágráb Karácsonyi Fényei (Forrás: itt)

 

Brüsszel, Belgium

Európa legérdekesebb karácsonyi vásárának választották a brüsszeli Téli Csodák fesztivált, amelynek karácsonyi kivilágításáról több ezer lámpa gondoskodik. Színes programokkal, óriáskerékkel, jégpályával, karácsonyi hang – és fényjátékkal és persze egy hatalmas karácsonyfával várják a kicsiket és nagyokat. 2016 – ban majd 2 és fél millió ember vett részt rajta, amely szám jól mutatja, hogy Brüsszel nem hátrál meg, és az emberek a szeretet ünnepén is vágynak a csodákra. A rendezvény számára kiemelt fontosságú a fenntarthatóság, ennek szellemében kerül megrendezésre az idei is, újrahasznosítható csészék, a kerékpáros közlekedés preferálása is jól érzékelteti ezt. A rengeteg látogató miatt érdemes előre foglalni és szervezni, amelyben mi is szívesen segítünk. A karácsonyi vásár központja a Grand Place, valamint a Sainte Catherine és a Marché aux Poissons terek, ahol számos stand várja az ajándékötleteket keresőket, de a gasztro szerelmesei sem fognak csalódni. Már azért sem mert Belgium a waffel (gofri) és a sült krumpli európai központja. Engedjük el és adjuk át magunkat a belga főváros által nyújtott ünnepi hangulatnak, és utazzunk a téli csodák világában. Programokról az interneten a rendezvény weboldalán és a Visit Brusselsközösségi oldalán tájékozódhatunk.

Plaisirs d’hive/Winter Wonderland/WinterPret

Időpont: 2017 11.14. – 2017 12.31

Weboldal: itt

FB-f-Logo__blue_50

marche_04
Brüsszel Téli Csodavilága (Forrás: itt)

Innsbruck, Ausztria

A legromantikusabb mind közül, Innsbruck középkori városkája minden bizonnyal az egyik legszebb osztrák kisváros az Alpokban. Az alpesi táj, a friss levegő és ha szerencsénk van minél több hó valamint megfelelő mennyiségű Kneichl (egyfajta lekváros fánk) várja az ide érkező utazót. Első körben beleszerethetünk a lenyűgöző tájképbe, a háttérbe magasodó Karwendel csúcsaiba, előtérben lévő Inn folyóba, valamint a központban lévő Markt Platz karácsonyfára emlékeztető szobraiba. Egyszerűen az ember a gyermekkori karácsonyi mesék hangulatába csöppen. Innsbruckban fél tucat ünnepi vásárt tartanak, amely meglepő a város kis méretéhez képest. Az egyik központja a romantikus, öreg házakkal tarkított Aldstadt, ahol az Aranytetős – ház szomszédságában ihatunk forralt bort, ehetünk Kneichl – t és persze számos kézműves terméket vásárolhatunk ajándékba. Innsbruck legfontosabb bevásárlóutcáját a fény és a kristály uralja, itt 30 standról válogathatunk nemzetközi ajándékötletek és finomságok közül. A Marktplatzon a gyerekek nagy örömére nosztalgikus vásári hangulat uralkodik, körhintával, pónival és bábszínházzal, miközben a felnőtteket több mint 60 stand fogadja down – home jellegű ételekkel, inspiráló, alternatív kivitelezésű ajándéktárgyakkal. Két síelés között ugorjunk le Tirol központjába az Innsbrucki karácsonyi forgatag elvarázsol minket.

Bergweihnacht Innsbruck

Időpont: 2017 11.15. – 2017 01.06.

Nyitvatartási: 11:00 – 21:00

Weboldal: itt

FB-f-Logo__blue_50

1408453525-Christkindlmarkt Innsbruck MTS 1
Igazi Tiroli Karácsonyi Hangulat (Forrás: itt)

 

Lille, Franciaország

Libamáj, forralt bor és sajtok, no meg egy kis francia virtus, mi kell még az igazi karácsonyi hangulathoz? Persze, hogy Franciaország, hol is máshol kaphatna központi szerepet a gasztronómia és a libamáj. Lilleben keverednek a flamand és a francia szokások, hiszen északon a belga határhoz közel helyezkedik el, ez még érdekesebbé teszi azt. A Place Rihour – on 82 fabódé várja a látogatókat 6 héten át a karácsonyi faluban. A kiállítók helyi, regionális és nemzetközi kézműves termékeket kínálnak, az ételek közül kiemelkedő a gofri, a crépe (palacsinta), tartifiette, szendvics és perec. A sétahajókázás kihagyhatatlan program, de a történelmi utcák felfedezése is az. A Vieux Lille macskaköves utcáinak, a Rue de la Grande Chaussée, valamint a Rue de la Monnaie ünnepi hangulatát szívjuk magunkba, érezzük át azok romantikáját és utazunk vissza az időben a régmúlt karácsonyok szelleméhez. Természetesen a karácsonyfa és az óriáskerék elmaradhatatlan. Éljük át ezt a 26 éve fennálló vásár reneszánsz hangulatát, és fedezzük fel a flamand és a francia gasztronómiát.

Marché de noel de Lille

Időpont: 2017 11.15. – 2017 01.06.

Nyitvatartási: 11:00 – 21:00

Weboldal: itt

FB-f-Logo__blue_50

marche-de-noel-Lille
Lille Karácsonyi Köntösben (Forrás: itt)

Bréma, Németország

Bréma már nem csak a muzsikusokról híres, hanem az itt rendezett karácsonyi vásárról is, amelyet Németország legszebb ilyen jellegű eseményeként tartanak számon. Bréma történelmi belvárosában, a városháza és a Roland – szobor ölelésében tartják meg ezt a gyönyörű karácsonyi kirakodást, amelyet bejár a füstölt hal és a frissen sült kenyér illata. A Marktplatze megtelik az ide érkező árusokkal, akik 170 – en ünnepi díszbe öltöztetett standon árulják kézműves ajándéktárgyaikat. Az utcákon lévő sokadalom, a bohócok és utcai mutatványosok mind – mind hozzájárulnak a korabeli hangulat felidézéséhez, amikor is még a település virágkorát élte. A történelmi belváros, a karácsonyi fények és az idillikus hangulat egyre több látogatót vonz ide télen is. A város másik karácsonyi attrakciója a Sclachte Mágikus Karácsonyi Piac, ahol minden nap kinyitnak egy ajtót, mint egy adventi naptáron. Kóstoljuk meg a hagyományos forralt bort, a cukros sült almát vagy a mézeskalácsot. Illatoljunk és ízleljünk bele a német reneszánszba, hagyjuk, hogy a múlt és a jelen közötti határok elmosódjanak. Ha már itt járunk, mindenképp kutassuk fel a muzsikusok is.

Bremen Christmas Markt 

Időpont: 2017 11.27. – 12.23

Weboldal: itt

{ba757c28-4bc0-77cc-27cb-97ea4f19f439}
Bréma csodás fényei (Forrás: itt)

Stockholm, Svédország

Ez az a hely, ahol a Télapó is megállna, ha tehetné, hiszen ez már majdnem Lapföld. Van itt minden, amit a svédek szeretnek, karácsonyi fények, forralt bor és füstölt rénszarvas. A világ legrégebbi skanzenjében, Stockholm híres óvárosában, a Gamla Stanban rendezik meg a legnépszerűbb és Európa legősibb karácsonyi piacát. Az első ilyen vásár 1837 – ben volt, majd néhány év kihagyása után ez a mai napig kitart. Svédország impozáns és vidám színekben pompázó fővárosa ilyenkor még szebb látványt nyújt, az ünnepi díszek fényében. Az utcákon a glögg (svéd forralt bor) illata keveredik a gyömbéres kenyér édes és fűszeres illatával. Mindenképpen vándoroljunk el egyszer ide északra, éljük át a svéd vendégszeretet, és vásároljunk be az itt található kézműves termékekből is. A vásáron több mint 40 standon árulnak ajándéktárgyakat, ételt és italt, valamint a svéd művészek is kitelepednek.

The Old Town Christmas Market

Időpont: 2017 11.25. – 12.23.

Weboldal: itt

FB-f-Logo__blue_50

1480436039-stockholm-christmas-market
Stockholm színes városképe és a karácsonyi vásár (Forrás: itt)

Koppenhága, Dánia

Michelin csillagos séfek konyháinak szomszédságában található az öreg kontinens egyik legdizájnosabb karácsonyi vására, ahol életre kelnek a kis gyufaárus lány és más Andersen mesék legendái. Lovaskocsik, korabeli ruhákba öltözött személyzet és rengeteg æbleskiver és gløgg (dán forralt bor, szegfűszeggel, mazsolával, fahéjrúddal) teszi még hangulatosabbá az eseményt. A Tivoli Garden vidámpark már több mint 170 éve várja a szórakozni és kikapcsolódni vágyókat. A vásár idejére a hangulatot a karácsonyi fényekbe öltöztetett fák adják, amelyet híres dizájnerek terveznek meg. A hullámvasutak és óriáskerekek kiegészülve az ünnepi fényjátékkal olyan különleges élményt teremtenek, amelyet sosem feledünk. A vásáron 60 standból árulják a dán kézművesség legjobb és minőségi termékeit, többek között bőrből és selyemből készült ékszereket, karácsonyi díszeket, grafikákat. A gasztronómiai hangulatról sem feledkeznek meg, különböző mézek, csokoládék, nugátok, cseresznye specialitások és számtalan tea, valamint kávé emeli a kulináris élvezeteket. Aki megéhezik forró palacsintát, kolbászkákat tehet a tányérjára. Fantasztikus mesevilág dán hangulatban, biciklivel érkezve, ez Koppenhága.

H. C. Andersen Julemarkedet

Időpont: 2017 12.01.. – 12.23.

Weboldal: itt

FB-f-Logo__blue_50

hans-christian-andersen-christmas-market_pr_photo-2
Koppenhágai mesevilág (Forrás: itt)

Vilnius, Litvánia

Ez a karácsonyi vásár talán a legkevésbé ismert Európában, pedig a régi Székesegyház téren megrendezett esemény hangulata nagyon egyedi. A litván főváros, a Vilénia és a Neris folyó találkozásánál fekszik, fallal körülvett történelmi belvárosa az UNESCO Világörökségi listáján szerepel 1994 – óta. A piacnak három helyszíne van, a Székesegyház – tér, a Városház – tér és a Berdaniai kertek. A vásári hangulatról a helyi kézműves termékeket árusítók, a hagyományos ünnepi sütemények, mint pl. a ragoulis és a mákos torta gondoskodnak. Fedezzük fel Litvánia fővárosának különleges hangulatát, és adjuk át magunkat a hely szellemének.

Christmas-Tree-Illuminated-by-50000-Lightbulbs-Opens-Festive-Season-in-Vilnius-583d389b7b35a__880
Vilnius Karácsonyi Fényei (Forrás: itt)

Prága, Csehország

Amikor a cseh fővárosról beszélünk nem juthat más az eszünkbe csak a sör és Svejk a derék katona, pedig ennél jóval több Prága. Már tradicionálisnak nevezhető, a bécsi után talán a legkedveltebb ilyen jellegű rendezvény. A gyönyörű és történelmi emlékekben gazdag várost még impozánsabbá teszik az ünnepi fények, amelyek idén is a hagyományos zöld, fehér és az arany lesz. Az Óváros és a Venczel téren nagyobb vásárokat rendeznek, míg a Köztársaság és a Béke téren kisebb, barátságosabb hangvételű rendezvények várják a látogatókat. A több száz standon kézműves tárgyakat, ajándékokat (csipkék, fa játékok, stb.) vásárolhatunk és persze a gasztronómiai felhozatal sem hanyagolható el. Mert ugyebár, ha már Prága és Csehország, akkor sörből nem lesz hiány, mellé pedig fogyasszunk a tradicionális ételekből, amelyeknek az elkészítésével is megismerkedhetünk. Kapunk itt cseh sült kolbászt, de a helyi kürtöskalácsból sem lesz hiány. A trdelník (kürtöskalács) az egyik legkedveltebb édesség mind a turisták, mind pedig a helyiek körében.  Télen a parázs felett sülő kalács és a karamelizálódótt cukor illata betölti az egész óvárost. Keressük fel az idén 11. alkalommal megrendezett Prágai Adventi Vásárt, amely számos gyermekeknek és felnőtteknek szóló programmal, koncertekkel, mikulással és karácsonyfával várja azokat, akik a helyi sörök mellé egy kis karácsonyi hangulatra is vágynak.

Vánoční trhy Praha 2017

Időpont: 2017 12.02. – 2018 01. 06.

Nyitva: 10:00 – 22:00

Weboldal: itt

prague-1339185_1920
Prágai Karácsonyfa

Madeira – sziget, Portugália

Ez a csodálatos kis sziget 978 km – re található Portugáliától, viszont az ő fennhatósága alatt áll, bár földrajzilag Afrikához tartozik, politikailag Európához. Ezért is kerülhet be minden ünnepi válogatásba, amely az öreg kontinensen kerül megrendezésre. De mi is lehet csodálatosabb egy, az Atlanti – óceánon található sziget és az ünnepek találkozásánál. A vásári forgatag a világ legnagyobbikának választott tűzijátékában teljesedik ki, amellyel az új évet köszöntik. Ezen a csodálatos vulkáni szigeten a vallási, művészeti és kulturális hagyományok teszik teljessé a vásárt. A karácsonyi hangulatot a háromdimenziós fények emelik, vízesések, tündérek, angyalok díszítik a tereket és utcákat. Az egzotikus vásáron a helyi termelők kínálják a portékáikat többek közt virágokat, gyümölcsöket, kézműves termékeket. A gasztronómiai kínálat is fergeteges, különböző szendvicseket, italokat és édességeket kóstolhatunk. Látogassunk el Madeira varázslatos hangulatú fővárosába Funchalba (Avenida Arriaga) élvezzük a napsütést, a tengert, ahogy mondják az örök tavaszt és fedezzük fel ezt a kuriózumnak számító karácsonyi vásárt.

Madeira Christmas and End of the Year Festivities

Időpont: 2017 12.01. – 2018 01. 07.

Weboldal: itt

Fim-de-Ano-700x360
Madeira Tűzijáték (Forrás: itt)

A bejegyzés trackback címe:

https://eszaktour.blog.hu/api/trackback/id/tr9612883234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

#GASZTROWORLD

Beszámolók, riportok, a hazai és a nemzetközi gasztronómia világából!

Friss topikok

süti beállítások módosítása